Jak wylaczyc karte wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak wylaczyc karte wifi
Witam
Mam ubuntu 7.10 na IBM x31. Po kazdym restarcie systemu komputer automatycznie uaktywnia karte wifi. Nie jest mi to potrzebne bo korzystam z LANu. Oczywiscie moge wylaczac karte za kazym razem po restarcie ale jest to troche nieelegancie (podobnie jak wylaczenie karty w BIOSie). Dlaczego system nie pamieta ustawien i uaktywnia karte po kazdym restarcie? Czy mozna go jakos zmusic, zeby to zapamietal (wlacze sobie wtedy karte tylko jak bede jej potrzebowal)?
Mam ubuntu 7.10 na IBM x31. Po kazdym restarcie systemu komputer automatycznie uaktywnia karte wifi. Nie jest mi to potrzebne bo korzystam z LANu. Oczywiscie moge wylaczac karte za kazym razem po restarcie ale jest to troche nieelegancie (podobnie jak wylaczenie karty w BIOSie). Dlaczego system nie pamieta ustawien i uaktywnia karte po kazdym restarcie? Czy mozna go jakos zmusic, zeby to zapamietal (wlacze sobie wtedy karte tylko jak bede jej potrzebowal)?
- thalcave
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Odp: Jak wylaczyc karte wifi
A może wyłącz w BIOSie WLAN?
- też powinno pomóc
Kod: Zaznacz cały
sudo update-rc.d <usluga> remove
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Dzieki za odpowiedzi. Oczywicie, to nie problem wylaczyc karte w Biosie, ale dziwi mnie, ze system nie pamieta ustawien (jak to jest np w Windows). Przeciez tak latwo wylaczyc te karte, raptem dwa klikniecia. Myslalem, ze mozna go zmusic do zapamietania ustawien.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
witam!Niedawno rozpoczelem prace na ubuntu 9.10 kernel 2.6.32.Mam zainstalowane dwie karty sieciowe 1-wsza (zintegrowana) intel 5100agn 2-a alfa na chipset-e ralinka 3070 pod USB.Karty wchodza w konflikt i chcialbym intela wylaczyc z ubuntu.W biosie nie ma opcji wylaczenia wiec nie pozostaje nic innego tylko wylaczyc z systemu Ubuntu.Komendy typu "ifconfig wlan0 down"nic nie daja chcialbym ta kart calkowicie wylaczyc lub odinstalowac.Moze ktos ma jakies pomysly zeby to zrobic??
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: ARM
do /etc/modprobe.d/blacklist.conf musisz dodać moduł swojej karty żeby jądro podczas startu go nie ładowało.
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
Inny OS: PLD Linux
Inny OS: PLD Linux
-
- Piegowaty Guziec
no wasnie tylko nie wiem jak w blacklist ujac karte zeby sie nie ladowala probowalem :blacklist intel5100 i rozne zapisy ale to nie pomaga
EDIT:
musze odpowiednio wpisac w blacklist a nie wiem jak intela wpisac i nigdzie na necie nie ma juz rozne wpisy probowalem i nic
EDIT:
musze odpowiednio wpisac w blacklist a nie wiem jak intela wpisac i nigdzie na necie nie ma juz rozne wpisy probowalem i nic
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ up
Może
Może
w terminalu trochę rozjaśni Ci sytuację. I proszę, nie pisz więcej bzdur "nigdzie na necie nie ma"...lspci -k
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Bardzo mi to pomoglo Bardzo dziekuje