Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?
Witam.
Na laptopie mam Ubuntu (obecnie HH PL) i XP. Każdy ma swoją partycję, a część dysku jest wspólna (NTFS). Uzywam głównie Linuksa. Kilka dni temu zobaczyłem, że pendrive (który był poprzednio na obcym kompie) jest tylko do odczytu. Po kilku próbach zmiany przez Windows i Ubuntu sformatowałem go i jest w porządku. Po jakimś czasie okazało się, że wspólna partycja XP i Ubuntu tez jest tylko do odczytu. Próbowałem chmod i chow, ale zawsze wyskakuje, że "Read-only file system"
Pod Windą było to samo, ale tam udaje się odptaszkować "Tylko do odczytu" i działa, chociaż pole zostaje częściowo zaptaszkowane. Przeglądam forum i nic pomocnego nie znalazłem.
Do licha, chciałem wkleić zawartość konsoli i okazało się, że pendrive znów jest tylko do odczytu.
Fstab wygląda podobnie jak w wątku viewtopic.php?t=77067&highlight=dysk+tylko+odczytu, tylko po drugiej partycji (FAT32 (LBA))(ratunkowa windy), a przed 3 partycja (o niej piszę) jest uwaga "Partition 2 does not end on cylinder boundary". To chyba nie powinno przeszkadzać, bo partycjonowanie robiłem chyba z rok temu.
A może to wirus? Windowsu używam mało, bo nie ma łącza do netu. Pomyślałem o wirusie i przeskanowałem, znalazł jakieś dwa wirusy i dwa trojany
Na laptopie mam Ubuntu (obecnie HH PL) i XP. Każdy ma swoją partycję, a część dysku jest wspólna (NTFS). Uzywam głównie Linuksa. Kilka dni temu zobaczyłem, że pendrive (który był poprzednio na obcym kompie) jest tylko do odczytu. Po kilku próbach zmiany przez Windows i Ubuntu sformatowałem go i jest w porządku. Po jakimś czasie okazało się, że wspólna partycja XP i Ubuntu tez jest tylko do odczytu. Próbowałem chmod i chow, ale zawsze wyskakuje, że "Read-only file system"
Pod Windą było to samo, ale tam udaje się odptaszkować "Tylko do odczytu" i działa, chociaż pole zostaje częściowo zaptaszkowane. Przeglądam forum i nic pomocnego nie znalazłem.
Do licha, chciałem wkleić zawartość konsoli i okazało się, że pendrive znów jest tylko do odczytu.
Fstab wygląda podobnie jak w wątku viewtopic.php?t=77067&highlight=dysk+tylko+odczytu, tylko po drugiej partycji (FAT32 (LBA))(ratunkowa windy), a przed 3 partycja (o niej piszę) jest uwaga "Partition 2 does not end on cylinder boundary". To chyba nie powinno przeszkadzać, bo partycjonowanie robiłem chyba z rok temu.
A może to wirus? Windowsu używam mało, bo nie ma łącza do netu. Pomyślałem o wirusie i przeskanowałem, znalazł jakieś dwa wirusy i dwa trojany
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Dysk tylko do odczytu-wirus widowsowy?
Jesli to dzialalnosc wirusa, moze to oznaczac niespojny system plikow. Sprobuj sprawdzic logiczna strukture katalogow.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Czyli, mówiąc po ludzku, odpal ScanDiska 

-
- Piegowaty Guziec
ScanDiskiem przejechane (pod Windows)(Pod Ubuntu ScanDisc nie ma?), bez rezultatu. Pod Windows działa dobrze, dla Ubuntu ciągle Read-only file system (chmod i chow nie działają)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Wpisz to w google i jeśli nie pomoże to napisz co zrobiłeś.Andr pisze: does not end on cylinder boundary
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Zależy czy to jest fat czy ntfs. Co do FataAndr pisze:...(Pod Ubuntu ScanDisc nie ma?)...
Kod: Zaznacz cały
fsck.vfat /dev/nazwa partycji
- raven18
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Kiedyś miałem podobny problem, tylko praktycznie od razu po instalacji, nie działał żaden defragmentator dysku prócz systemowego, zakończyło się formatem - nie znalazłem odpowiedzi jak to naprawić.
-
- Piegowaty Guziec
Znalazłem zdanie, że to niczemu nie przeszkadza, wynika z różnych przeliczeń przy partycjonowaniu. Jeśli jednak pojawia się nagle, to może oznaczać, że BIOS lub sterownik zmienił opinię o geometrii dysku. BIOS chyba jest ten sam, sterownik ubuntowy chyba inny niż windowsowy, więc może to to?abd3mz pisze:Wpisz to w google i jeśli nie pomoże to napisz co zrobiłeś.
NIe wiem, czy pojawiło się nagle, czy było tak od początku (czy przy partycjonowaniu przy instalacji z płyty można podzielić źle?). I czy może to mieć znaczenie dla postrzegania jako read-only?
Zalecano też użycie testdisk.
Podaje on, dwa razy, "Nieprawidłowa ilość głowic/cylindrów 240", ale dla dwóch pierwszych partycji (Windows i ratunkowa), trzecia (ta, z która są problemy) jest bez uwag. Trochę się obawiam użycia bardziej zaawansowanych poleceń testdisk, czy nie zablokuje to na przykład dostępu z Windows?