Jakiego antywirusa polecacie pod Ubuntu?
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Antywirus
Teoria,teoria i jeszcze raz teoria.A wiecie czym sie różni impotent od teoretyka?Niczym,obaj wiedza jak:razz:Ja używam Linuksa od półtora roku i nigdy żden wirus mnie nie uwalił.Na windzie uwalił mnie bardzo wiele razy.Wcale się specjanie nie pilnuje na Linuksie.Windy poprostu używałem i ciagle miałem masę szpiegów(AdAdaware)mi je wykrywał.Wystarczy,że pochodziłem trochę po necie.Raz pocztą mi takie coś przylazło,że sam mi wysyłał e-maile w świat.Na Ubuntu nic takiego mi się nigdy nie zdarzyło.
- mths
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
- Architektura: x86_64
@el.pescado
a ja widzę - porównaj proces instalcji softu pod linux i windos:
windows - kilk, klik, klik!
linux - pomyśl, su root, czytaj komunikaty, potwierdź
uderzające różnice, nie sądzisz?
no tak, może z tym brakiem wirusów to trochę tania prowokacja, ale mimo wszystko - nigdy żadnego na oczy nie widziałem choć staram się jak mogę
pewnie drugie tyle linuksowych 'wirusów' przeciętny programista napisze w godzinkę.. no nie kupuję tego i już (chyba, że zarazisz mi tym system albo cos popsujesz - wtedy zwracam honor). nie mozna uznać mnie przez to za nieobiektywnego, gdyż nawet ja zmuszony jestem czasem windowsa pochwalić (z trudem, ale jednak!) no ale nie w dziedzine wirusów / bezpieczeństwa...
a w linuksie możes sobie 'klikać' do woli - jesteś bezpieczny póki nie wejdziesz na root'a albo nie zaczniesz zabaw w konsoli. zauważ, że aby wyklikać skrypt trzeba mu nadać prawa do uruchomienia. żeby zainstalować śmieci z windowsa też trzeba jednak trochę zachodu i myślenia, więc raczej trudno zrobić coś nieświadomie (tak jak w windows - 'ja tylko kliknąłem').
poza tym - posiadacze linuksa są z reguły bardziej rozgarnięci i przez to automatycznie bardziej bezpieczni i obeznani w wielu kwestiach. wiem, po mnie tego nie widać, ale ja osobiście znam takich!
pozdrawiam.
a ja widzę - porównaj proces instalcji softu pod linux i windos:
uderzające różnice, nie sądzisz?

no tak, może z tym brakiem wirusów to trochę tania prowokacja, ale mimo wszystko - nigdy żadnego na oczy nie widziałem choć staram się jak mogę

Nie widzę związku między klikaniem i myśleniem a systemem operacyjnym. Jak się nie klika a myśli to pod Windows się nie ma kłopotów z wirusami. A jeśli ktoś więcej klika niż myśli pod Linuksem to co?
dlaczego to nie działa w windows? bo to windows? różnić w budowie linuksa i windows też nie widisz? który system jest bardziej bezpieczny / podatny na wszelkiego rodzaju zagrozenia? wiadomo...J.W. Czemu w Windows to ma nie działać?
a w linuksie możes sobie 'klikać' do woli - jesteś bezpieczny póki nie wejdziesz na root'a albo nie zaczniesz zabaw w konsoli. zauważ, że aby wyklikać skrypt trzeba mu nadać prawa do uruchomienia. żeby zainstalować śmieci z windowsa też trzeba jednak trochę zachodu i myślenia, więc raczej trudno zrobić coś nieświadomie (tak jak w windows - 'ja tylko kliknąłem').
poza tym - posiadacze linuksa są z reguły bardziej rozgarnięci i przez to automatycznie bardziej bezpieczni i obeznani w wielu kwestiach. wiem, po mnie tego nie widać, ale ja osobiście znam takich!

pozdrawiam.
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Keep it simple, stupid.
- michalekk
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
Skanowanie portów + wbicie sie robala przez otwarty port.A jak bez mojej wiedzy zainfekować/zniszczyć system typu Windows NT?
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie wiem jakiego ty masz linuksa, ale w moim wystarczy włączyć synaptika, ew kliknąć dwa razy w .deb-a i potem tylko "OK" klikać. No, hasło trzeba podać po drodze - jedyna różnica.a ja widzę - porównaj proces instalcji softu pod linux i windos:
A skąd weźmiesz te otwarte porty? (HINT: otwarty port sam w sobie nie wystarczy, jeszcze musi na nim nasłuchiwać usługa z luką umożliwiającą "wbicie się robala")Skanowanie portów + wbicie sie robala przez otwarty port.
Jak nie działa jak działa. Jak ktoś myśli nad tym co robi, nie uruchamia programów nie wiadomo skąd i stosuje elementarne zasady bezpieczeństwa, to nawet pod Windows może się czuć bezpieczny. Pamiętajmy, że sporo się zmieniło od czasów Windows 95, kiedy wirusa czy coś to w ogóle znikąd można było złapać.dlaczego to nie działa w windows? bo to windows? różnić w budowie linuksa i windows też nie widisz? który system jest bardziej bezpieczny / podatny na wszelkiego rodzaju zagrozenia? wiadomo...
- swistakers
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
el.pescado ma rację. Windows XP z SP3 czy Windows Vista to nie to samo co 98. Zarówno Windows jak i Linux mają dziury. Tylko te z Windows są dużo częściej wykorzystywane przez twórców wirusów.
- Singel
- Wygnańcy
Raczej w Windzie łatwiej sie można włamać.swistakers pisze:el.pescado ma rację. Windows XP z SP3 czy Windows Vista to nie to samo co 98. Zarówno Windows jak i Linux mają dziury. Tylko te z Windows są dużo częściej wykorzystywane przez twórców wirusów.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Witam wszystkim!
Przeczytałem cały wątek. Linuxem zajmuje się od kilku lat. Ubuntu od 3 dni. System bardzo mi się podoba. Podjąłem próbę w całości przesiadki z okien na linuxa. Zastanawia mnie 1 rzecz. Program anty wirusowy
))
Moim zdaniem AVAST jest w tym przypadku jedną wielką pomyłĸą. Jest to jedynie skaner
Mam skanować codziennie cały komputer żeby sie dowiedzieć że z rana złapałem wirusa, np. w spamowym mailu??? Albo złośliwy pracownik w firmie podesłał mi skrypt
Czy jest jaki program który działa jako demon, stale saknuje pamięć itp. (podobnie jak windows).
Chodzi mi o to że jak w mailu od nzjaomego dostane wirusa to żeby program go wychwycił i uniemożliwił jego przesłanie innym znajomym. Podbnie przy ściąganiu plików z sieci lokalnej.
ROzumiem że system Linux sam w sobie jest bezpieczny. Ale jeśli nie ma ochrony w postaci rezydentnego demona, to moim zdnaiem doskonale pomaga w propagacji wirusów
Czasy kiedy komputer był odłaczony od sieci już dawno się skńczyły
)
Czy ClamAV ma takie możliwości?
Przeczytałem cały wątek. Linuxem zajmuje się od kilku lat. Ubuntu od 3 dni. System bardzo mi się podoba. Podjąłem próbę w całości przesiadki z okien na linuxa. Zastanawia mnie 1 rzecz. Program anty wirusowy

Moim zdaniem AVAST jest w tym przypadku jedną wielką pomyłĸą. Jest to jedynie skaner

Mam skanować codziennie cały komputer żeby sie dowiedzieć że z rana złapałem wirusa, np. w spamowym mailu??? Albo złośliwy pracownik w firmie podesłał mi skrypt

Czy jest jaki program który działa jako demon, stale saknuje pamięć itp. (podobnie jak windows).
Chodzi mi o to że jak w mailu od nzjaomego dostane wirusa to żeby program go wychwycił i uniemożliwił jego przesłanie innym znajomym. Podbnie przy ściąganiu plików z sieci lokalnej.
ROzumiem że system Linux sam w sobie jest bezpieczny. Ale jeśli nie ma ochrony w postaci rezydentnego demona, to moim zdnaiem doskonale pomaga w propagacji wirusów

Czasy kiedy komputer był odłaczony od sieci już dawno się skńczyły

Czy ClamAV ma takie możliwości?
- ryniek
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dal zainteresowanych tematem polecam artykuł na linux.pl pt. Wirusy: Linux vs. Windows
Prócz wirusów są jeszcze rootkity na Linuksa, po to jest Chkrootkit 

Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
- mths
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
w sumie w porządku artykuł, można sie pod tym podpisac. ale z kolei ten artykuł w pcwk, do którego dali linka, gdzie Kaspersky twierdzi, że linux jest tak samo narażony na wirusy jak windows, to po prostu śmiech
ciekaw jestem co ten buc jest w stanie powiedzieć, żeby wcisnąć mi swojego antywirusa... no ale niech sobie gada, naiwniacy to kupią, ci od windowsów będą się dalej podniecać, że są bardziej bezpieczni a linux to w ogóle jest daleko w tyle i jak to tak można bez antywirusa bla bla bla... najgorsze w tym wszystki jest to, że ludzie w kółko się kłócą i spekulują nad wyzszościa jednego systemu nad drugim i napedzaja ciagle spiralę nienawisci.
wg. mnie nie ma co się kłóćić - linux był, jest i będzie najlepszy

wg. mnie nie ma co się kłóćić - linux był, jest i będzie najlepszy

FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Keep it simple, stupid.
- Singel
- Wygnańcy
Tu się mogę podpisać pod ostatnim postem.Kiedy używałem tylko xp,to bardzo często uwalało mi system.Często dlatego,że kliKnałem coś na stronie czy na poczcie,czego nie należy klikać.Bywały takie strony,których odwiedzenie kończyło się instalacją szpiega lub dialera.Kiedy wchodziłem do banku skanowałem system antydialerem i aktualizowałem bazę symanteca.Używam Linuksa od ponad roku i nigdy nie miałem problemu z wirusami,robakami i innymi gadami.Gdybym nie gmerał jak pierwszy raz zainstalowałem system,to chodziłby mi do dzisiaj.Gdyby Ubuntu był moim pierwszym systemem to nie wiedziałbym,co to padnięcie systemu.na Windzie nawet jak postepowałem ostrożnie to i tak się cos psuło.Windows Vista,zabezpieczony dobrym antywirusem,zainstalowany na wydajnej maszynie jest naprawdę dobrym systemem.
- OldEnt85
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Wykrywacz rootkitów:
Miłej zabawy, na pewno trafi się kilka fałszywych rezultatów pozytywnych/nieważnych błędów.
Kod: Zaznacz cały
sudo aptitude install chkrootkit rkhunter
sudo chkrootkit
sudo rkhunter --checkall
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>
"GParted może być bronią masowej zagłady..."
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
podsumowując czy taka mieszanka jest ok i wystarczy żeby się obronić nawet przed poważnymi linuxowymi wirusami?
clamav
Firestarter
Iptables
czy mam dołożyć coś jeszcze?
clamav
Firestarter
Iptables
czy mam dołożyć coś jeszcze?
- OldEnt85
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Do ochrony osobistej możesz nawet kupić P-83. Co z tego, jeżeli nie będziesz umiał jego użyć?Beczka44 pisze:czy mam dołożyć coś jeszcze?
Prawda jest taka, że trzeba po prostu sporo się naczytać.
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>
- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Beczka44: aktualnie? Jak dla mnie wystarczy Gufw aby sobie jakieś pierdółki poustawiać. I nic więcej.
Bardzo przyjemny artykuł: http://www.securityfocus.com/columnists/188
Po prostu nie instaluj oprogramowania z niewiadomego źródła ^^ bo tylko w ten sposób możesz (teoretycznie) złapać wirusa.
Bardzo przyjemny artykuł: http://www.securityfocus.com/columnists/188
Po prostu nie instaluj oprogramowania z niewiadomego źródła ^^ bo tylko w ten sposób możesz (teoretycznie) złapać wirusa.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Witam
Prawda i nieprawda zarazem.
Kaspersky - twierdząc, że linux ma taką samą wrażliwość jak Winda ma częsciową rację - prezentuje połowę prawdy.
Dlaczego zatem nikt nie łapie wirusów w Linux-ie ?
Dlatego, że w przeciweństwie do windy, nie jest pierwszym linuxem na drodze wirusa.
Praktycznie wszystkie routery i 80 % serwerów bazuje na różnych odmianach linuxa.
Wirusy dostają się do komputerów (obecnie) głównie przez internet.
Wirus atakujący linuxa uszkodził by nie tylko twój komputer, ale wszystkie wezły pośredniczące (serwery i routery) po drodze.
Dlatego taki wirus prędzej czy później zniszczyłby internet, tym samym uniemożliwiając sobie i innym wirusom dalsze skuteczne istnienie.
Dlatego, może nie prędko, ale pojawią się wirusy na pewno.
Rynek oprogramowania antywirusowego wart jest miliardy dolarów.
Ludziom, którzy pisząc wirusy - napędzają ten rynek, nie opłaca się pisać wirusów na linuxa dlatego, że ich wirusy mogłyby - przez zablokowanie internetu zmniejszyć swoją skuteczność i kasę - jaka tkwi w ochronie przed wirusami, natomiast użytkowników linuxa - którzy zapłacą 100 dolarów za program antywirusowy jest wciąż za mało - żeby opłacało się pisać przeciwko nim wirusy.
Na linuxa trudniej napisać wirusa (ale jest to możliwe), na takim wirusie nikt dużo nie zarobi, natomiast ryzyko zablokowania internetu poprzez zniszczenie serwerów i routerów - że krótko mówiąc skórka jest niewarta wyprawy.
Natomiast pewnego pięknego poranka (kiedy co najmniej 35% desktopów w bogatych krajach będzie miało linuxa) ktoś napisze prosty skrypt np. w Javie, który umieszczony na stronie internetowej wykorzysta drobną lukę np. w Firefox-ie - może 5.0 - uzyska prawa roota i wykona działanie podobne do następującej komendy:
broń Boże nie próbujcie z tym kodem.
A wtedy ludziom, którzy twierdzą, że na linuxa nie da się napisać wirusa zostaną tylko głupie miny.
Poki co linux wirusy przekazuje a winda za nie płaci - wydając morze kasy na programy antywirusowe.
I oby ten stan się zbyt szybko nie zmienił.
To by było na tyle.
Pozdrawiam

Prawda i nieprawda zarazem.
Kaspersky - twierdząc, że linux ma taką samą wrażliwość jak Winda ma częsciową rację - prezentuje połowę prawdy.
Dlaczego zatem nikt nie łapie wirusów w Linux-ie ?
Dlatego, że w przeciweństwie do windy, nie jest pierwszym linuxem na drodze wirusa.
Praktycznie wszystkie routery i 80 % serwerów bazuje na różnych odmianach linuxa.
Wirusy dostają się do komputerów (obecnie) głównie przez internet.
Wirus atakujący linuxa uszkodził by nie tylko twój komputer, ale wszystkie wezły pośredniczące (serwery i routery) po drodze.
Dlatego taki wirus prędzej czy później zniszczyłby internet, tym samym uniemożliwiając sobie i innym wirusom dalsze skuteczne istnienie.
Dlatego, może nie prędko, ale pojawią się wirusy na pewno.
Rynek oprogramowania antywirusowego wart jest miliardy dolarów.
Ludziom, którzy pisząc wirusy - napędzają ten rynek, nie opłaca się pisać wirusów na linuxa dlatego, że ich wirusy mogłyby - przez zablokowanie internetu zmniejszyć swoją skuteczność i kasę - jaka tkwi w ochronie przed wirusami, natomiast użytkowników linuxa - którzy zapłacą 100 dolarów za program antywirusowy jest wciąż za mało - żeby opłacało się pisać przeciwko nim wirusy.
Na linuxa trudniej napisać wirusa (ale jest to możliwe), na takim wirusie nikt dużo nie zarobi, natomiast ryzyko zablokowania internetu poprzez zniszczenie serwerów i routerów - że krótko mówiąc skórka jest niewarta wyprawy.
Natomiast pewnego pięknego poranka (kiedy co najmniej 35% desktopów w bogatych krajach będzie miało linuxa) ktoś napisze prosty skrypt np. w Javie, który umieszczony na stronie internetowej wykorzysta drobną lukę np. w Firefox-ie - może 5.0 - uzyska prawa roota i wykona działanie podobne do następującej komendy:
wirus= [ps ax | grep compiz | wc -l]
if $wirus=0 then exit
else dd if=/dev/null of=/dev/sda bs=512 count=1 && reboot![]()

broń Boże nie próbujcie z tym kodem.
A wtedy ludziom, którzy twierdzą, że na linuxa nie da się napisać wirusa zostaną tylko głupie miny.
Poki co linux wirusy przekazuje a winda za nie płaci - wydając morze kasy na programy antywirusowe.
I oby ten stan się zbyt szybko nie zmienił.
To by było na tyle.
Pozdrawiam

- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
jacekalex: jest pewna różnica. Napisać szkodliwy kod dla jakiejkolwiek platformy nie jest trudno... tym bardziej na Linuksa bo sam bash pozwala na zrobienie wiele złego co sam zademonstrowałeś. Najtrudniejsze będzie zrobienie czegoś co samo będzie się rozprzestrzeniało na platformie, która domyślnie żadnemu plikowi nie nadaję praw wykonywania przez co aby go uruchomić potrzebna jest pewna interakcja użytkownika. (a użytkownicy z pokolenia na pokolenie coraz mniej rozsądni
)
Microsoft zapewnił taką furtkę przede wszystkim dzięki Activexowi (i paru innym nieprzemyślanym opcjom
)...
Ale skąd zwykły użytkownik nie znający się nic a nic na komputerze ma wiedzieć, że pliku z tej "podejrzanej" strony ma nie uruchamiać, że załącznik w emailu lepiej aby też nie był uruchamiany no i jak nieznany program pyta o hasło to najlepiej go nie podawać? Tu jest właśnie szansa dla antivirusów, które by takiego nic nie wiedzącego usera chroniły. Mogły by tez dbać o bezpieczeństwo osób, które nie mają zaktualizowanego systemu bo np. może się okazać, że powiedzmy gthumb (przykład z mozilla, który sam podałeś też jest świetny i tym bardziej niebezpieczny bo przy sprzyjającym zbiegom okoliczności zadziała jak opisałeś - dlatego java i flash są złeee
. Na szczęści musi być sprzyjająca atakującemu wersja kernela i przeglądarki ale o tym za chwilę) ma błąd w obsłudze plików .jpg dzięki czemu odpowiednio spreparowany plik przepełnia bufor i uruchamia wredny kod. Oczywiście jest możliwe, że błąd zostanie załatany choćby i dzień po wykryciu istnienia czegoś takiego ale nie każdy zaktualizuje gthumba bo albo przez pewien czas nie będzie dla jego dystrybucji pakietów binarnych albo po prostu nie chce mu się aktualizować systemu (choćby z powodu wolnego łącza). Jednak dalej nie będzie się to samo rozprzestrzeniało (przypominam, że nawet java pyta się czy "allowować" uruchomienie aplikacji Java)
Ja wiem tylko tyle, że aktualnie siedząc na Windows XP SP2 (czyli to coś co mam zaraz po instalacji systemu z tych pięknych 4 srebrnych płyt
) bez żadnego atyvirusa można już po 15 minutach stracić kontrolę nad własnym PC
. Sam byłem tego świadkiem, jedyne co było robione to korzystanie z IE i google w celu poszukiwania sterowników do jakieś zintegrowanej karty dźwiękowej... niestety jest aż za dużo spreparowanych stron ze słowem "driver" w nazwie. A prawię 70% piractwo w Polsce choćby samego Windowsa powoduję, że ludzie albo nie mają dostępu do aktualizacji (WGA) albo po prostu się ich boją bo wyskoczy im komunikat, że "najprawdopodobniej zostali ofiarą piractwa".
Sorry za bałagań w wypowiedzi ale jakoś mnie tak naszło xD

Microsoft zapewnił taką furtkę przede wszystkim dzięki Activexowi (i paru innym nieprzemyślanym opcjom

Ale skąd zwykły użytkownik nie znający się nic a nic na komputerze ma wiedzieć, że pliku z tej "podejrzanej" strony ma nie uruchamiać, że załącznik w emailu lepiej aby też nie był uruchamiany no i jak nieznany program pyta o hasło to najlepiej go nie podawać? Tu jest właśnie szansa dla antivirusów, które by takiego nic nie wiedzącego usera chroniły. Mogły by tez dbać o bezpieczeństwo osób, które nie mają zaktualizowanego systemu bo np. może się okazać, że powiedzmy gthumb (przykład z mozilla, który sam podałeś też jest świetny i tym bardziej niebezpieczny bo przy sprzyjającym zbiegom okoliczności zadziała jak opisałeś - dlatego java i flash są złeee

Ja wiem tylko tyle, że aktualnie siedząc na Windows XP SP2 (czyli to coś co mam zaraz po instalacji systemu z tych pięknych 4 srebrnych płyt

Sorry za bałagań w wypowiedzi ale jakoś mnie tak naszło xD
- Małpa
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Reaktywuję temat. Coś się zmieniło? Warto zainstalować antywirus? Jeśli tak, to jaki? To samo dotyczy firewalla.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Ostatnimi czasy chyba nie pojawił się żaden groźny wirus.
Firewalla dobrze jest mieć, jeśli się ma publiczny adres IP, ew jeśli znajduje się w podsieci z przypadkowymi osobami.
Firewalla dobrze jest mieć, jeśli się ma publiczny adres IP, ew jeśli znajduje się w podsieci z przypadkowymi osobami.
- inzaghi89
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wirusów nie ma zbytnio na linuksa, ale to nie oznacza, że nie można sobie od czasu do czasu dysku przeskanować. Polecam do tego Avirę (korzystam z niej bo spod linuksa skanuję sobie oba systemy).
Ubuntu ma od początku iptablets.
Ubuntu ma od początku iptablets.
Trititi li li łaaaaa...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
na Windowsie używam już od kilku lat avasta home sprawdza się bez zarzutu http://www.avast.com/pol/download-avast ... ition.html
pod tym linkiem znajdziecie wersję na linuksa, ale czy to jest konieczne
) żaden szanujący się hacker nie będzie tworzył wirusów na darmowy system
pod tym linkiem znajdziecie wersję na linuksa, ale czy to jest konieczne