Linux i Vista pod jednym złączem.
Linux i Vista pod jednym złączem.
Mam taki oto problem. Chciałbym podłączyć Vistę z Ubuntu do switcha, a ze switcha do internetu. Ale Vista nie wykrywa sieci lokalnej, zaś z Ubuntu musiałem się nabajerować żeby z powrotem mieć neta (radiowy).
Schemacik.
PC2 to laptop.
Schemacik.
PC2 to laptop.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: Linux i Vista pod jednym złączem.
Nie bardzo rozumiem problem. To zwykly switch, tak? Podlaczasz do niego adapter radiowy, ktory laczy Cie z Internetem? Wszystkie parametry (typu adresy IP) ustawiasz recznie?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
Twój isp nie stosuje przypadkiem filtracji mac?
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Zwykły switch. Złącza Ethernet. Ta, urządzenie łączące mnie z internetem. Ustawiam ręcznie. A o filtracji Mac to nic nie wiem.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
Dowiedz się o tą filtrację. Ja np. musiałem mac sklonować na routerze i podać mac z karty z kompa, aby mieć net przez router. U ciebie mogło by być tak, że isp ma mac jednej sieciówki i tylko ją wpuszcza do sieci.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Możliwe. Ale teraz coś zauważyłem na Viscie. Menu Start --> Ustawienia --> Połączenia Sieciowe. Było tam "Połączenie Lokalne". Było tam: "Kabel Sieciowy Odłączony". Ale po kilku sekundach znalazł się tam: "Włączone", i znów: "Kabel Sieciowy Odłączony".
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wejdz mnenagera urzadzen i zobacz czy nie masz sterownika MS jesli tak wiesz co robic , jak Ci nie wykrywa kabla prawdopodobnie masz krosowany a nie prosty
Kabel był źle podkuty. Ale teraz nie wiem jak wszystko skonfigurować. Proszę o pomoc. Nie jestem dobry w konfiguracji neta. Nie wiem jak wykryć sieć w Viscie. Pisze: "Sieć niezidentyfikowana".
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
zawsze bedzie niezidentyfikowana nikt praktynie z polskich dostawcow nie autoryzuje w MS sieci
ale chyba to nie na to forum
ale chyba to nie na to forum
Natomiast ja mam troszeczke zblizony temat, ktory doprowadza mnie wrecz do bialej goraczki:
Mamy na mieszkaniu internet Virgin (realia troche inne niz TP-ale tak samo pomocni...),problemem jest Vista- mianowicie dwa Ubuntu, jeden xp spokojnie daja sobie rade na jednym routerze- tylko ze wlascicielem internetu jest posiadacz Visty(a tego cholerstwa za zadne skarby nie da sie skonfigurowac do dzialania na routerze z innymi komputerami jednoczesnie). Nie pomaga zmienianie ip, mac- wlasciciel visty jest niereformowalny i nie chce zmienic systemu, nigdzie nie moge znalezc zadnego Howto na necie w tej kwestii,wszelakie pomoce jakie znajduje sa nieadekwatne do tej sytuacji. Operator Virgin twierdzi ze wszystko powinno chodzic, ze nie daja blokady ograniczajacej ilosc komputerow na jeden modem-a mnie szlag trafia ze nie wiem jak taki banal skonfigurowac.
Generalnie sytuacja jest taka ze na routerze moze funkcjonowac ALBO Vista ALBO Ubuntu (t.j. pisalem wczesniej pare komputerow spokojnie funkcjonuje jednoczesnie- ale gdy Vista jest wylaczona)-problem moze nie ma zbyt wiele wspolnego z Ubuntu-forum ale (help)mozektos z was slyszal,widzial gdzies cos na temat konfigurowania pod routerem? Chodzi o zycie dwoch Ubuntu oczywiscie:)
Mamy na mieszkaniu internet Virgin (realia troche inne niz TP-ale tak samo pomocni...),problemem jest Vista- mianowicie dwa Ubuntu, jeden xp spokojnie daja sobie rade na jednym routerze- tylko ze wlascicielem internetu jest posiadacz Visty(a tego cholerstwa za zadne skarby nie da sie skonfigurowac do dzialania na routerze z innymi komputerami jednoczesnie). Nie pomaga zmienianie ip, mac- wlasciciel visty jest niereformowalny i nie chce zmienic systemu, nigdzie nie moge znalezc zadnego Howto na necie w tej kwestii,wszelakie pomoce jakie znajduje sa nieadekwatne do tej sytuacji. Operator Virgin twierdzi ze wszystko powinno chodzic, ze nie daja blokady ograniczajacej ilosc komputerow na jeden modem-a mnie szlag trafia ze nie wiem jak taki banal skonfigurowac.
Generalnie sytuacja jest taka ze na routerze moze funkcjonowac ALBO Vista ALBO Ubuntu (t.j. pisalem wczesniej pare komputerow spokojnie funkcjonuje jednoczesnie- ale gdy Vista jest wylaczona)-problem moze nie ma zbyt wiele wspolnego z Ubuntu-forum ale (help)mozektos z was slyszal,widzial gdzies cos na temat konfigurowania pod routerem? Chodzi o zycie dwoch Ubuntu oczywiscie:)

- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie powinno byc zadnego problemu macie raczej problem ze sprzetem jak nie chce dzialac .
U mnie jest tak Vista (komp zony) Ubuntu (moj) z doskoku 2 laps z fedora i jakos wszytko ladnie smiga .
U mnie jest tak Vista (komp zony) Ubuntu (moj) z doskoku 2 laps z fedora i jakos wszytko ladnie smiga .
Problem ze sprzetem? Nie powinno raczej byc- testowalem na dwoch routerach (oba sprawdzalem-efekt ten sam). Do modemu podpieta jest Vista z/lub bez routera- widzi internet, ale gdy na ten sam modem wlaczam dodatkowo ubuntu,czy tez xp- obydwa te systemy widza internet,dzialaja sprawnie,a Vista juz nie (nie jest to jakis odosobniony przypadek,sprawdzalem juz na trzech lapkach i ciagle tak samo).Pingowanie pokazuje ze wszystkie widza internet ale Vista traci mozliwosc korzystania z niego,mimo pozytywnego pingu-twierdzi ze neta nie ma. Kontaktowalem sie z dostawca internetu-nie ma zadnych ograniczen w kwestii ilosci podpietych maszyn do modemu. Po prostu "albo Vista albo cala reszta (tzn.2 Ubuntu,i xp)"a przeciez Linux bez internetu to troszeczke nie bardzo w tych czasach...
Moze ktos wie co sie dzieje w tej kwestii???
Chodzi o zycie dwoch cudnych Ubuntu...
moze ktos madry pomoze....
Moze ktos wie co sie dzieje w tej kwestii???
Chodzi o zycie dwoch cudnych Ubuntu...
moze ktos madry pomoze....
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Sprawdziłbym ewentualne przekierowania na routerze. Sprawdziłbym jak skonfigurowano w Viście IP (i na routerze) - może jest coś na sztywno a nie z DHCP? Sprawdziłbym ewentualnie z kolejnością włączania kompów - może w Viście jest IP na sztywno a router daje dynamicznie. Jeśli Vista pierwsza to pasuje, jeśli nie - Netu nie ma. Choć jeśli pingi śmigają, to jeszcze pobawiłbym się w wyłączenie firewalla w Viście. Trochę dziwne ale u siostry też był ostatnio cyrk: mama na Kubuntu, siostra na XP a sąsiad na tym samym routerze nie wiem co, ale na pewno nie Linux. Internet był tylko na Kubuntu.
Na chwilę obecną jest też na XP, ale sąsiad nie ma już tydzień Netu (czyżby Vista?!).

Smith & Wesson: The Original Point & Click Interface.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
a nie macie czasem konfliktu ip na sieci po podlaczeniach dodatkowych komputerow ?? sprobuj na sztywno ustalic adresacje dla danych kompow i zobacz co sie dzieje jesli macie takie rozwiazanie . Ja mialem tylko problem z udostepnianiem plikow na Viscie ma badziewy pozakladane na fiewalu , icmp poblokowane i widzi do teraz tylko grupy o nazwie workgroup innych nie
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Czy ja dobrze widzę? Agdzie w tym całym procesie jest router , bo jakos oczy moje nie mogą go zlokalizowac? Czyzby internet radiowy oferował ci przydzielenie dwóch adresów IP ?? Bo normalnie nie łapię??
Leon1313 tzn??? modem--->router-->komputer1,komputer2,komputer3 i4 -jeden ip na viscie,cala reszta ma pozmieniane(bynajmniej nie na routerze:) ).
Noea wczesniej probowalem na jednym ip, potem poustawialem na sztywno ip w Ubuntu i xp(pozmienialem koncowki ip-aby nie funkcjonowalo to wszystko jako jedna maszyna).
Z firewallem probowalem-nici z tego-cholera(Vista) po prostu twierdzi ze neta nie ma(tyle ludzie pieniedzy placa za taki brak konfigurowalnosci)...
Bzyk trafiles w sedno-wlasnie nad tym teraz grzebie i Vista ma chyba poustawiane na sztywno-gdy zmienialem ip w Viscie-po restarcie wracalo do poprzedniego(czyli do standartu)-myslalem ze sie gryza na routerze ale z pozmienianymi ip-powinno juz dzialac-pingi ida z wszystkich komputerow za wyjatkiem Visty.gdy Pierwsza wlaczy sie Vista-wtedy ma internet(ale tylko Vista-inne komputery juz nie),gdy natomiast najpierw wlaczone zostaja Ubuntu, lub xp-wszystkie trzy komputery zgodnie sobie funkcjonuja na jednym routerze za wyjatkiem Visty ktorej pingi mowia: 0 bytes- ja sie zalamie ten system mnie wykonczy nerwowo chyba-a wlasciciel za nic zmienic go nie chce...w czym problem lezy??gdzies jest cos w tym ustrojstwie co uniemozliwia polaczenie wielu komputerow pod jeden modem. Zbytnio nie znam sie na konfigurowaniu takich rzeczy, ale przeciez jakies rozwiazanie musi byc??
Noea wczesniej probowalem na jednym ip, potem poustawialem na sztywno ip w Ubuntu i xp(pozmienialem koncowki ip-aby nie funkcjonowalo to wszystko jako jedna maszyna).
Z firewallem probowalem-nici z tego-cholera(Vista) po prostu twierdzi ze neta nie ma(tyle ludzie pieniedzy placa za taki brak konfigurowalnosci)...
Bzyk trafiles w sedno-wlasnie nad tym teraz grzebie i Vista ma chyba poustawiane na sztywno-gdy zmienialem ip w Viscie-po restarcie wracalo do poprzedniego(czyli do standartu)-myslalem ze sie gryza na routerze ale z pozmienianymi ip-powinno juz dzialac-pingi ida z wszystkich komputerow za wyjatkiem Visty.gdy Pierwsza wlaczy sie Vista-wtedy ma internet(ale tylko Vista-inne komputery juz nie),gdy natomiast najpierw wlaczone zostaja Ubuntu, lub xp-wszystkie trzy komputery zgodnie sobie funkcjonuja na jednym routerze za wyjatkiem Visty ktorej pingi mowia: 0 bytes- ja sie zalamie ten system mnie wykonczy nerwowo chyba-a wlasciciel za nic zmienic go nie chce...w czym problem lezy??gdzies jest cos w tym ustrojstwie co uniemozliwia polaczenie wielu komputerow pod jeden modem. Zbytnio nie znam sie na konfigurowaniu takich rzeczy, ale przeciez jakies rozwiazanie musi byc??
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ano router
Wszystko powinno wyglądać tak
radiówka->roter->swich ...-komp1
.....................................- komp2
................................ ...- komp3
Wszystko powinno wyglądać tak
radiówka->roter->swich ...-komp1
.....................................- komp2
................................ ...- komp3
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
5785 bo Vista w firewall ma zabalokowane echo (icmp pkg) czyli popularny ping dlatego Ci nie odpowiada
Ustaw adresacje dla poszczegolnych urzadzen --> 1.1 ruter , 1.2-5 dla komputerow klienckich , pozniej jak sie wszytkie podlacza zobacz w "podlaczone urzadzenia - atached devices" powinienes miec 4 mac jak masz 4 kompy ;] przekierowania ruchu nie masz jakiegos ustawionego ?
aaa i wywal sobie na viscie ipconfig -all niech Ci pokaze mac swoj i jakie ma urzadzenie .
Ustaw adresacje dla poszczegolnych urzadzen --> 1.1 ruter , 1.2-5 dla komputerow klienckich , pozniej jak sie wszytkie podlacza zobacz w "podlaczone urzadzenia - atached devices" powinienes miec 4 mac jak masz 4 kompy ;] przekierowania ruchu nie masz jakiegos ustawionego ?
aaa i wywal sobie na viscie ipconfig -all niech Ci pokaze mac swoj i jakie ma urzadzenie .
Odp: Linux i Vista pod jednym złączem.[SOLVED]
Taaadaa!!! Dziala!!! Noea i Leon 1313 slicznie dziekuje-problemem faktycznie okazal sie firewall Visty. Adresacje urzadzen juz mialem ustawiona (przepisowo wrecz:) ),w przekierowywanie ruchu zadne sie nie bawilem (za duzo na moja malutka glowke),wystarczylo pogrzebac w ustawieniach MAC(o tym zapomnialem!!!) generalnie po wylaczeniu firewalla na Viscie wszystko zaczelo sie skladac do kupy,w koncu...
jak dla mnie problem:) rozwiazany...
jak dla mnie problem:) rozwiazany...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Hej mam taki problem:
Mam viste (no niestety) no i mam internet - mieszkam w akademiku siec mam przypisana do maca i ip stale I wszystko fajnie ale jak zainstalowalam ubuntka 8.04 nie chce mi tam wogole internet dziala mimo ze skonfigorowalam polaczenie tak jak pod vista???? Zaskoczylo mnie to bo wczesniej nie bylo z tym problemow znaczy Xp - ubuntu. Czy ktos mi powie co ja moge zrobic? Potrzebuje zainstalowac jave pod ubuntu ale nie mam neta :/ HELP!

Mam viste (no niestety) no i mam internet - mieszkam w akademiku siec mam przypisana do maca i ip stale I wszystko fajnie ale jak zainstalowalam ubuntka 8.04 nie chce mi tam wogole internet dziala mimo ze skonfigorowalam polaczenie tak jak pod vista???? Zaskoczylo mnie to bo wczesniej nie bylo z tym problemow znaczy Xp - ubuntu. Czy ktos mi powie co ja moge zrobic? Potrzebuje zainstalowac jave pod ubuntu ale nie mam neta :/ HELP!

ubuntu 7.04 dlaczego mi to robisz?????? grrrrrrrr