Udostępnianie Internetu przez router

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Udostępnianie Internetu przez router

Post autor: czama »

Witam

Uprzedzam, że z Ubuntu korzystam od bardzo niedawna, tzn. od dwóch dni. Wiele problemów rozwiązałem dzięki wątkom na forum, jednak tego nie mogę, ponieważ mój stopień zaawansowania nie pozwala mi dostosować rozwiązań podobnych problemów do mojego.

Mamy 2 komputery:
1) desktop, z podłączonym modemem ADSL do net24, działa prawidłowo; podłączony jest kablem sieciowym do routera (Linksys WRT54G, nie ADSL!)
2) laptop podłączony przez wifi do routera (z zabezpieczeniem WPA2 Personal AES z hasłem, bez MAC [na win używałem z MAC, ale pod ubuntu miałem z tym problem, odłożyłem go więc na później])

Między w/w urządzeniami jest sieć lokalna (działa ping), oba widzą router (mają możliwość jego konfiguracji), a wcześniej na tej samej konfiguracji routera działały inne usługi - FTP (win/win oraz win/ubuntu) oraz VNC (win/win). Nie sprawdzałem, czy działają obecnie, bo nie znalazłem serwera FTP dla Ubuntu.

Pytanie brzmi - co zrobić, by komputer desktop udostępniał Internet przez router do laptopa?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że będzie musiał być cały czas włączony :)

Nadmienię, że nie udało mi się też ich podłączyć pod windowsem, więc być może źle coś jest w ustawieniach routera. Natomiast pod windą udało mi się to kablem skrosowanym, bez routera :)
Zaznaczam jednak, że komputery cały czas się widzą.
Komputer jest wpięty do routera nie jako internet, tylko jako normalny komputer.
Router działa w trybie DHCP

Próbowałem sposobem z dug.net.pl/texty/masq.php, ale nie udało się. Może źle wpisuję adresy? Dla bezpieczeństwa podam:
- desktop - 192.168.1.100
- laptop - 192.168.1.101
- router - 192.168.1.1
- adres zewnętrzny - zmienny (w w/w sposobie trzeba go było wpisać w plik firewall, ja uznałem to za pomyłkę i wpisałem tam wew IP desktop, czyli 192.168.1.100; może to przez to? jak mam wpisać zmienny adres zew?)

Będę wdzięczny za pomoc lub nakierowanie na wątek, w którym był opisany ten sam problem.
Awatar użytkownika
michalekk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Udostępnianie Internetu przez router

Post autor: michalekk »

jak masz podłączone wtyczki w ruterze?
Ustaw DNS w laptopie.
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: grzepiotr »

A czemu chcesz przez desktopa udostępnić neta przecież do tego służy router. router ma 4 wejścia na kabel a przy okazji router oferuje lepsze możliwości
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
Awatar użytkownika
michalekk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

ale nie ma modemu :)
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No tak ale napisał ze ma modem ADSL
desktop, z podłączonym modemem ADSL do net24, działa prawidłowo
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

michalekk, mój router ma 4 gniazda na komputery i 1 gniazdo na Internet.
Do routera podłączony jest komputer desktop kablem sieciowym jako zwykły komputer (nie jako "internet", gdzie podłączałbym kabel np. do gniazdka sieciowego w akademiku, gdzie jest sieć lokalna). Laptop podłączony jest przez wifi.

Jaki DNS ustawić w laptopie? Czy DNS'em jest desktop, router, czy jakiś zupełnie zewnętrzny?
Przy okazji będę wdzięczny za info, gdzie to wpisać - tak, jak podawano w przytoczonym przeze mnie artykule?

grzepiotr, mój router nie jest ADSL (kupiłem go bardziej do akademika, bo tam spędzam większość czasu, a w domu chciałem udostępniać właśnie przez kompa desktop [bo i tak chodzi 24h]), a moje połączenie internetowe jest przez net24 i nie ma możliwości podłączyć Internetu bezpośrednio do routera.
Tak więc chcę Internet z desktopa przesłać do routera kablem sieciowym, a następnie z routera do laptopa przez wifi :)

Podsumowując: router nie ma modemu ADSL. Mam modem ADSL osobno (speed touch coś tam; instalowałem przez ubudsl i śmiga aż miło :)))

Dziękuję, że się interesujecie :)
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Noea »

Czarma na wstepie zaden ruter nie jest urzadzniem adsl - to urzadzenia do zarzadzania pasmem a ADSL jest asymetrycznym standardem sygnalu :)

A dalej idac Twoim tokiem rozumowania - podlaczamy pod usb Thomsona z funkcji routera wybieramy switch i rodzielamy sygnal ??
Mozesz sprobowac uzyc rutka w trybie bridge tak aby tylko rodziela sygnal przechwytywany z kompa moze sie uda , ustaw sobie zakladke LAN i WLAN moze zadziala a jak nie najtanszy 4 portowy switch - 30 zl(tylko kabel) , AP - zalezy co chcesz ale niejdnokrotnie sie rowna cenie ruterka
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem, że pod mój router nie podłączę modemu ADSL na USB, bo nie ma takiej fizycznej możliwości. Wiem, że są routery z ADSL, do których wpina się od razu kabel telefoniczny z gniazdka i modem ADSL wtedy nie jest potrzebny, ale ja takiego nie mam, o czym niżej.

Modem ADSL ma być podłączony przez USB do komputera stacjonarnego, on sieciówką do routera, a router przez wifi do laptopa. Reasumując - chciałbym, aby wszystkie urządzenia wpięte do routera (a właściwie tylko 1 laptop :)) miały dostęp do internetu przez komputer desktop.

Wcześniejsza sztuczka, w której laptop był wpięty przez skrętkę skrosowaną do desktopa działała pod windowsem. Uznałem, że przez router też powinno; zresztą sprzedawca w sklepie mówił, że tak się da, choć odradzał pomysł z racji tego, że komp musi być cały czas włączony i polecał router z ADSL. Teraz tak sobie myślę, że w sumie może mogłem go kupić, bo to byłoby wprawdzie kilkadziesiąt złotych drożej, ale mógłbym teraz swobodnie korzystać z Internetu. No i liczyłem, że na te 3 miesiące w roku, kiedy jestem w domu, rozdzielę sobie sygnał w/w sposobem. Miałem też w planach przejście na UPC, a tam mają modem podłączany sieciówką. Mniejsza o to :)

W ustawieniach routera mam następujące tryby pracy:
- Automatic configuration - DHCP- z którego korzystam obecnie; komputery widzą się i mogą się ze sobą komunikować
- Static IP - z którego korzystam w akademiku, gdzie znam IP, maskę podsieci itp.
- PPPoE - zalatuje modemem ADSL, ale może po prostu firmware jest równy dla wersji z ADSL i bez
- PPTP
- L2TP
- Telstra Cable

Jakoś śmiem jednak przypuszczać, że skoro połączenie między komputerami działa w trybie DHCP, to nie ma co tutaj za bardzo mieszać i problem jest na kompie dekstop, aby ten wiedział, że może się połączeniem dzielić (w windows jest stosowny ptaszek do zatwierdzenia, choć nie zawsze działa) oraz na laptopie, żeby wiedział, że może brać.
W tej chwili widzę, że laptop szuka DNSów na IP routera (tak ma ustawione w ustawieniach połączenia bezprzewodowego). Próbowałem zmienić te DNS na komp desktop, ale po resecie wszystko wracało do normy, tzn. do IP routera.
Zdecydowałem się przestawić na routerze DNS na ten z desktop czyli DNS idzie przez laptop -> router -> desktop. I... nic. Nie wiem tylko, czy DNS to zawsze zewnętrzny serwer, czy może właśnie zwykły komputer, który wie, gdzie szukać DNSów?

Czyli - czy któreś z w/w ustawień to tryb bridge?
Nie wiem, gdzie jest "zakładka LAN i WLAN".
Myślałem, że router to też switch. Poszperałem trochę i znalazłem, że router w porównaniu ze switchem i hubem jest najmądrzejszy ;) Tak więc nie wiem, po co miałbym kupować switcha, jak mam routera i co to ma mi zmienić? Poza tym muszę mieć WIFI! Bo jeśli chciałbym się łączyć kablem, to bym kupił sobie 20 metrów skrętki skrosowanej i też by mi to działało (bo wcześniej działało), a ja chciałbym być mobilny :)

No to chyba tyle :)
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A ten komp co ma być włączony to stacjonarka ?
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zgadza się. Stacjonarny komputer podłączony sieciówką do routera i przez USB do modemu ADSL do net24 :)
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie chciał byś może spróbować zainstalować Ubuntu serwer
Awatar użytkownika
michalekk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

po co ubuntu serwer?
to to samo co zwykłe ubuntu tylko inne pakiety zą zainstalowane przy nstalacji.
komp udostępniający: szukasz o maskaradzie i iptables (na forum jest dużo)
komp udostępniający musi miec przydzielane takie samo ip zawsze z dhcp.
komp odbierający, musi mieć ustawione DNS w pliku /etc/resolv.conf i bramke sieciową, ale gdzie się to ustaiwa to ja nie wie,m...
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

wiesz taka była moja sugestia z ubuntu serwerem
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na razie dziękuję i zabieram się do szukania. Jak mi się uda/nie uda, napiszę tutaj :)
Awatar użytkownika
Robert Seth Draco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Robert Seth Draco »

hm... dziwne.

Ja mam router, podłączyłem do niego kabelek prosto z gniazdka tel. Mam ADSL z netii i rozdzieliłem sobie połączenia właśnie za pomocą Routera. Jeden idzie do mnie na desktop a drugi sygnał to WLAN do lapa. Mogłem sobie ustawić transfer, szybkośc i takie różne. Zobaczę później to napiszę jak to zrobiłem (a dawno to było) także dziwię się że chcesz wysyłać przez desktop'a do routera i dalej :D
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mogłeś, bo masz router z modemem ADSL, a ja mam zwykły i nie mam możliwości podłączenia kabla z gniazdka do routera :)
Awatar użytkownika
Robert Seth Draco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Robert Seth Draco »

hm.. jak chcesz się męczyć to Ja Ci tutaj teraz nie pomogę ale proponuję dokonać zakupu Modemo-Router'a i mieć problem z głowy :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Zakup modemo-routera jest dobrym rozwiązaniem i dużym stopniu by rozwiązało problem z rozdzieleniem internetu
czama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pisałem wyżej, dlaczego nie kupiłem modemo-routera :)
Sądziłem, że da się zestawić na zwykłym routerze połączenie, a jedynym mankamentem będzie konieczność włączenia jednego kompa non-stop, co nie stanowiło dla mnie problemu.

Skoro nie da się tego zrobić, to nie będę próbował - szkoda czasu :) Poza tym zawsze można przepiąć modem do laptopa.

A czy w w/w konfiguracji możliwe jest udostępnianie drukarek, czy też konieczny jest modemo-router? :) Wiem, że trochę off-topic - proszę tylko o TAK lub NIE - czy warto szukać.
Na razie umiem wydrukować laptopem stronę testową na drukarce podłączonej do desktop, ale nie umiem jej zainstalować na laptopie - powiedzcie, czy daleko stąd do drukowania z laptopa na desktopie?
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Noea »

Przeciez drukujesz wiec ocb ?
a polaczenie da sie zestawic uzyj rutera jako switch napisalem Ci jak ,
W ustawieniach routera mam następujące tryby pracy:
- Automatic configuration - DHCP- z którego korzystam obecnie; komputery widzą się i mogą się ze sobą komunikować
- Static IP - z którego korzystam w akademiku, gdzie znam IP, maskę podsieci itp.
- PPPoE - zalatuje modemem ADSL, ale może po prostu firmware jest równy dla wersji z ADSL i bez
- PPTP
- L2TP
- Telstra Cable
i masz dodadkowo siec lokalna LAN(Local Aera Networking - Twoje kompy w domu pracy szkole na wakacjach)
i jak masz accespoint to masz WLAN (Wirelles Lo.... )
PPPoE to protokol polegajacy na wysylaniu danych za pomoca uslugi kilient - serwer , z powodzeniem mozna go stosowac nawt w akademichach gdzie sa duze LAN .Wystarczy zapytanie do Brasa (serw autentykacji) uwierzytelnienie i gotowe .
Zaloguj sie na rutra i musisz miec tam takie zakladki i masz wlasnie sprawdzilem masz network setup
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”