IBM ThinkPad R61 - niedziałające przyciski funkcyjne ze zmianą jasności ekranu.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
filek91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

IBM ThinkPad R61 - niedziałające przyciski funkcyjne ze zmianą jasności ekranu.

Post autor: filek91 »

Witam!
Mam problem z przyciskami [Fn+Home] i [Fn+End] zmieniającymi jasność ekranu.
Przed instalowaniem sterowników nvidii (karta Quadro NVS 140m) Działały bez problemu.
Teraz gdy przyciskam, pojawia się "dymek"(załącznik) ze zmianą jasności, ale mimo że wartości się zmieniają i pasek na obrazku się przesuwa, jasność się nie zmienia. :(
Jak odłączę zasilacz, monitor też nie gaśnie...
Proszę o pomoc.

P.S. Aplet jasności dodany do panelu też nie pomaga.
Załączniki
zrzutekranu-UBUNTU.PL - Napisz nowy temat - Mozilla Firefox.png
filek91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: IBM ThinkPad R61 - niedziałające przyciski funkcyjne ze zmianą jasności ekranu.

Instalowałem też "ubuntu-desktop"
Może to trzeba jakoś skonfigurować?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: IBM ThinkPad R61 - niedziałające przyciski funkcyjne ze zmianą jasności ekranu.

Post autor: k2cl »

Tak się składa, że również używam r61 - u mnie całość działa bez zarzutu... Podaj proszę, jakiej wersji sterowników używasz i jak je instalowałeś... a na dokładkę (tak dla pewności :) ) wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

uname -r
Paczka ubuntu-desktop nie ma żadnego związku z Twoim problemem - to tylko metapakiet z zależnościami - sam w sobie nie zawiera żadnych plików, natomiast wymusza instalację standardowych aplikacji ubuntu :D To co opisujesz wygląda mi raczej na jakiś problem z zarządzaniem energią, ale sprawdzajmy po kolei :)
filek91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jakiej wersji sterowników używasz
100.14.23
Tu miałem ostatnio problem z instalacją:
viewtopic.php?t=81546

2.6.24-19-generic
EDIT:
Próbowałem szukać rozwiązania i natrafiłem na to:
http://www.thinkwiki.org/wiki/Tpb
jak dałem instalacje przez Synaptica, to wyskoczyło że instalując tbp, odinstaluje mi ubuntu-desktop i hotkey-setup.
Zgodziłem się, zainstalowało, ale nie potrafiłem skonfigurować, więc z powrotem odinstalowałem tpb i zainstalowałem ubuntu-desktop i hotkey-setup.
Tylko po tym już nawet się nie pojawia ten "dymek"... Pozostałe skróty działają bez problemu: nawigacja "media", przewijanie stron, regulacja głośności, stan wstrzymania.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Dobra - pisząc od końca:
skróty multimedialne i inne działają - ponieważ generalnie przypisywanie klawiszy "laptopowych" do skrótów działa w tym laptopie bez zarzutu. Również rozjaśnianie / przyciemnianie matrycy przypisane jest prawidłowo, tyle że masz sterownik, który nie obsługuje tej funkcji :w00t:
I tutaj dochodzimy do sedna sprawy - używane przez Ciebie sterowniki to straszliwy zabytek :P Jeśli nie istnieje konkretny powód który zmuszałby Cię do używania tej konkretnej wersji, proponuję wybrać coś aktualnego :) Ja używam 173.14.12, a instalowałem ją przez EnvyNG. Jeśli chcesz, również możesz skorzystać z tego skryptu (znajdziesz go w repozytorium). Jeśli wolisz korzystać z instalatorów ze strony nvidii - kolejna możliwość - pobierz coś aktualnego... 173.14.12, względnie coś z serii 177.xx.xx :)
filek91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na stronie nvidia najnowszy jaki znalazlem, był starszy niż ten co teraz mam :D
potem pogooglowalem i znalazlem ten co teraz.
A teraz patrze na polskiej stronie nvidia i faktycznie jest 173.14.12 :)
Tylko teraz powiedz co mam zrobić, żeby odinstalować te co mam. :)
Zainstaluje przez tryb tekstowy bo już wiem jak to robić :)

P.S.
na stronie lenovo:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-69135
mają 100.14.29 :)
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Jeśli chcesz korzystać z instalatora nvidii - po prostu go uruchom... automatycznie powinien skasować starą wersję modułu... Tak robiłem w okresie, kiedy korzystałem z "nowinek" i notorycznie używałem instalatora ze strony producenta :)
Notabene - jeśli na stronie nvidia.com wyszukiwało Ci taki sterownik, to cóż... mają tam beznadziejny system wyszukiwania :D Pewnie podawałeś swój model karty i coś takiego wyrzucało? Ja zawsze zaglądałem pod ten adres i stamtąd pobierałem instalator. Notabene, gdybyś chciał spróbować czegoś naprawdę świeżego, jest jeszcze wersja 177, chociaż to (chyba?) beta...
filek91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki:) aż tak mi na świeżości nie zależy :) ok, zabieram się do instalacji :) Jakby coś było nie tak to jeszcze napisze.
Dzięki,

EDIT:
Zainstalowałem.
Wszystko działa prawidłowo :D
no, nie wyświetla mi się ten dymek, bo jak już wcześniej mówiłem, zdążyłem coś popsuć... ale jego brak mi w niczym nie przeszkadza :).
k2cl Bardzo dziękuję za pomoc! :)
Pozdrawiam,
H141
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: H141 »

Witam,

Mam ten sam problem z moim lenovo r61i tylko, że mój komputer ma kartę intel x3100 Czy mógłby mi ktoś pomoć znaleźć najnowsze sterowniki do tej karty ?

uname -r

2.6.27-11-generic
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

r61i ma (jak już zauważyłeś) zupełnie inną kartę grafiki - z intelem x3100 nie miałem nigdy do czynienia, więc nie pomogę... na forum było jednak kilka wątków poświęconych tej karcie - zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki, ewentualnie dopisania się w odpowiednim wątku :D
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”