SERWER + APACHE2 + ROUTER nie mogę obejrzeć strony w internecie.
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: SERWER + APACHE2 + ROUTER nie mogę obejrzeć strony w internecie.
dało to, że pokazuje mi IP na no-ip -
Aktualny adres IP z którego wchodzisz na strone: 83.5.251.162
Your IP Address Is 83.5.251.162 - to z http://whatismyip.com/
jednak nie mogę się wbić na stronę : The server at pegazior.no-ip.pl is taking too long to respond.
a może to szczegół ale przeinstalowałem system i apache2 - oraz zmieniłem kartę sieciową (nie z tego powodu:) i adresik mam 192.168.1.11 co uwzględniłem w "pegazior"
a tak teraz wszedłem na http://mojadresip.pl/hostip/ i całkiem ciekawe rzeczy :
Host pegazior.no-ip.pl posiada adres IP: 83.5.215.62
ale mam też drugą domenę i :
Host pegazior.no-ip.eu posiada adres IP: 83.5.238.169 - czyli ten co powinien być
zaraz zmienię adresy
EDIT:
niestety http://pegazior.no-ip.eu/ wywala błąd :{ nie wiem już o co chodzi..pogubiłem się
Aktualny adres IP z którego wchodzisz na strone: 83.5.251.162
Your IP Address Is 83.5.251.162 - to z http://whatismyip.com/
jednak nie mogę się wbić na stronę : The server at pegazior.no-ip.pl is taking too long to respond.
a może to szczegół ale przeinstalowałem system i apache2 - oraz zmieniłem kartę sieciową (nie z tego powodu:) i adresik mam 192.168.1.11 co uwzględniłem w "pegazior"
a tak teraz wszedłem na http://mojadresip.pl/hostip/ i całkiem ciekawe rzeczy :
Host pegazior.no-ip.pl posiada adres IP: 83.5.215.62
ale mam też drugą domenę i :
Host pegazior.no-ip.eu posiada adres IP: 83.5.238.169 - czyli ten co powinien być
zaraz zmienię adresy
EDIT:
niestety http://pegazior.no-ip.eu/ wywala błąd :{ nie wiem już o co chodzi..pogubiłem się
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
wklej na http://wklej.org/ twoje VirtualHosty (tylko te z enabled), /etc/hosts, /etc/rc.local (chyba tam masz wpisane uruchamianie noip.client?) oraz wynik komendy "ip addr"
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
http://wklej.org/id/1466/
podpięta domena : pegazior.no-ip.eu
etc/rc.local mam pusty a program dodawałem za pomocą tego FAQ: http://dug.net.pl/faq/faq-6-95-rc.x_szy ... ywanie.php
na no-ip obydwie domeny jak i mój obecny adres(3 zakładka) są te same
http://whatismyip.com/ : Your IP Address Is 83.5.251.162
edit
jeszcze tylko poprawie przekierowanie na LB na adres 192.168.1.11 - ale więcej nie mam pomysłow
EDIT:
tak to widać na LB
Lista serwerów LAN
Wybierz Nazwa Włączone Protokół Port od Port do Lokalny adres IP Nazwa interfejsu
Apache1 Tak TCP 80 80 192.168.1.11 ppp0
Apache2 Tak TCP 443 443 192.168.1.11 ppp0
Apache3 Tak TCP 8080 8080 192.168.1.11 ppp0
ftp1 Tak TCP 20 20 192.168.1.11 ppp0
ftp Tak TCP 21 21 192.168.1.11 ppp0
wydaje mi się,że dobrze
cholendeer chyba trzeba będzie skorzystać z DYNDNS - LB ma możliwość tego załączenia...ale może problem jest gdzieś indziej ??//
EDIT:
edit.......
co do LB to jeden wpis nie wiem czy jest jeszcze dobrze:
NAT wg zasad
Wybierz uslugi Identyfikator akcji Typ akcji Adres Przekieruj port Stan
Od Do Od Do
MODULEID 3 Redir Port 192.168.1.1 192.168.1.1 80 80 Włączona
192.168.1.1 to Livebox i czy też ma mieć przekierowanie? bo teraz adres pegazior.no-ip.eu wchodzi mi na LB
podpięta domena : pegazior.no-ip.eu
etc/rc.local mam pusty a program dodawałem za pomocą tego FAQ: http://dug.net.pl/faq/faq-6-95-rc.x_szy ... ywanie.php
na no-ip obydwie domeny jak i mój obecny adres(3 zakładka) są te same
http://whatismyip.com/ : Your IP Address Is 83.5.251.162
edit
jeszcze tylko poprawie przekierowanie na LB na adres 192.168.1.11 - ale więcej nie mam pomysłow
EDIT:
tak to widać na LB
Lista serwerów LAN
Wybierz Nazwa Włączone Protokół Port od Port do Lokalny adres IP Nazwa interfejsu
Apache1 Tak TCP 80 80 192.168.1.11 ppp0
Apache2 Tak TCP 443 443 192.168.1.11 ppp0
Apache3 Tak TCP 8080 8080 192.168.1.11 ppp0
ftp1 Tak TCP 20 20 192.168.1.11 ppp0
ftp Tak TCP 21 21 192.168.1.11 ppp0
wydaje mi się,że dobrze
cholendeer chyba trzeba będzie skorzystać z DYNDNS - LB ma możliwość tego załączenia...ale może problem jest gdzieś indziej ??//
EDIT:
edit.......
co do LB to jeden wpis nie wiem czy jest jeszcze dobrze:
NAT wg zasad
Wybierz uslugi Identyfikator akcji Typ akcji Adres Przekieruj port Stan
Od Do Od Do
MODULEID 3 Redir Port 192.168.1.1 192.168.1.1 80 80 Włączona
192.168.1.1 to Livebox i czy też ma mieć przekierowanie? bo teraz adres pegazior.no-ip.eu wchodzi mi na LB
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Po pierwsze - ten sposób z DUG.net.pl to nie jest dla ciebie i do tego w podanym tam przykładzie priorytet zadania (20) jest bardzo wysoki co oznacza uruchomienie nawet przed systemem plików (tzn. "/" już jest ale reszta partycji startuje na priorytecie 35, UDEV kończy pracę startową na priorytecie 37 a networking staruje na 40).
za "program" wpisz nazwę pod którą umieściłeś programik "noip.client" w "/etc/init.d"
Teraz "sudo gedit /etc/rc.local". Jest to plik który startuje z priorytetem 99 podczas startu systemu gdy ten już jest w pełni sprawny i najbardziej nadaje się do takich różnych pchełek użytkownika.
Dodaj tą linijkę przed linią zawierającą "exit 0":
to będzie ci aktualizować IP co 15 min.
Co do LiveBox ci nie pomogę ale 26 sierpnia miałeś już wszystko działające, apache2, LB, wszystko - oprócz noip.client ze zrozumiałych względów (błędne umieszczenie w autostarcie systemu).
Jednak zamiast zostawić to w spokoju ty zrobiłeś rewolucję i wszystko pozmieniałeś.
Wtedy wpisując twoje IP mogłem wejść na stronkę. Teraz nie mogę. Nic. Kompletnie. "TimeOut".
Z Apache2 mogę ci pomóc bo mam jako takie doświadczenie ale z LiveBox już nie.
Kod: Zaznacz cały
sudo update-rc.d program remove
sudo mv /etc/init.d/program /usr/bin/noip.client
Teraz "sudo gedit /etc/rc.local". Jest to plik który startuje z priorytetem 99 podczas startu systemu gdy ten już jest w pełni sprawny i najbardziej nadaje się do takich różnych pchełek użytkownika.
Dodaj tą linijkę przed linią zawierającą "exit 0":
noip.client -u login -p hasło -d pegazior.no-ip.eu -b 15
Co do LiveBox ci nie pomogę ale 26 sierpnia miałeś już wszystko działające, apache2, LB, wszystko - oprócz noip.client ze zrozumiałych względów (błędne umieszczenie w autostarcie systemu).
Jednak zamiast zostawić to w spokoju ty zrobiłeś rewolucję i wszystko pozmieniałeś.
Wtedy wpisując twoje IP mogłem wejść na stronkę. Teraz nie mogę. Nic. Kompletnie. "TimeOut".
Z Apache2 mogę ci pomóc bo mam jako takie doświadczenie ale z LiveBox już nie.
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
cytat: "za "program" wpisz nazwę pod którą umieściłeś programik "noip.client" w "/etc/init.d"
- ja poprostu skopiowałem noip.client do tej lokalizacji - proszę lepiej mi powiedz czy tak miało być czy miałem napisać jakiś skrypt i go tam wzrucić?
rewolucje może i zrobiłem ale "kosmetyczną" - zmienił mi sie adr eth1 na eth0 co umieściłem w plikach i zmianiłem domene na koncowke.eu o umieściłem w plikach - widziałeś na wklej - a pozatym zacząłem kumać filozofię noip - jeśli to co zrobię teraz nie zadziała znaczy mam coś z LB
napisz tylko proszę czy program to poprostu program noip.clent /ten co go się sciaga ze strony/ - i zaczynam modyfikacje
a i system to nie ubuntu a kanotix - http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanotix - porad szukam bo wiem, że tu są bardzo pomocni specjaliści
///////////////
Zrobiłem skrypt w init.d - noip.sh
#!/bin/bash
/usr/local/bin/noip.client -u login -p hasełko -d pegazior.no-ip.eu -b 15
i poprzez /etc/init.d/noip.sh start odpalam - Twoim sposobem na stronie no-ip.pl nie miałem zmiany adresu - tym zgadza mi sie zarowno domeny jak i moje z neo - wiec tak czy siak ten element jest ustawiony dobrze
teraz jak to pisze nie zgłasza mi się LB a mam timeout - jutro podłącze zwykly ruter - tu też wchodzi w gre jedynie przekierowanie portów 80 i 443 - jesli to zawiedzie nie będę już więcej głowy zawracał - w końcu google Twoim najlepszym przyjacielem
- ja poprostu skopiowałem noip.client do tej lokalizacji - proszę lepiej mi powiedz czy tak miało być czy miałem napisać jakiś skrypt i go tam wzrucić?
rewolucje może i zrobiłem ale "kosmetyczną" - zmienił mi sie adr eth1 na eth0 co umieściłem w plikach i zmianiłem domene na koncowke.eu o umieściłem w plikach - widziałeś na wklej - a pozatym zacząłem kumać filozofię noip - jeśli to co zrobię teraz nie zadziała znaczy mam coś z LB
napisz tylko proszę czy program to poprostu program noip.clent /ten co go się sciaga ze strony/ - i zaczynam modyfikacje
a i system to nie ubuntu a kanotix - http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanotix - porad szukam bo wiem, że tu są bardzo pomocni specjaliści

///////////////
Zrobiłem skrypt w init.d - noip.sh
#!/bin/bash
/usr/local/bin/noip.client -u login -p hasełko -d pegazior.no-ip.eu -b 15
i poprzez /etc/init.d/noip.sh start odpalam - Twoim sposobem na stronie no-ip.pl nie miałem zmiany adresu - tym zgadza mi sie zarowno domeny jak i moje z neo - wiec tak czy siak ten element jest ustawiony dobrze
teraz jak to pisze nie zgłasza mi się LB a mam timeout - jutro podłącze zwykly ruter - tu też wchodzi w gre jedynie przekierowanie portów 80 i 443 - jesli to zawiedzie nie będę już więcej głowy zawracał - w końcu google Twoim najlepszym przyjacielem

- dk75
- Przebojowy Jelonek
Ubuntu czy Kanotix, podstawowe rzeczy sa takie same. W końcu to debiany.
tak... jeśli po prostu wrzuciłeś "noip.client" do "/etc/nit.d" to tak, program=noip.client
ale ale... cóżeś zrobił z konfigiem LiveBox, że nawet po IP nie można wejść tak jak we wtorek o północy?
http://83.5.251.162 nie robi nic, nawet nie ma "brak dostępu" tylko "Błąd wczytania strony - Przekroczono limit czasu połączenia"
tak... jeśli po prostu wrzuciłeś "noip.client" do "/etc/nit.d" to tak, program=noip.client
ale ale... cóżeś zrobił z konfigiem LiveBox, że nawet po IP nie można wejść tak jak we wtorek o północy?
http://83.5.251.162 nie robi nic, nawet nie ma "brak dostępu" tylko "Błąd wczytania strony - Przekroczono limit czasu połączenia"
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
sprawdz 83.5.250.42
- dk75
- Przebojowy Jelonek
i nic... coś po drodze się zepsuło... "Przekroczono limit czasu połączenia"
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam
Po paru dniowej nieobecnosci zgłaszam się ponownie - zmieniłem sys na ub8.04 - sresetowałem LB - poustawiałem na nowo i przed chwilą otrzymałem taką odpowiedź od znajomej na gg:
....................
Ja :: 21:36:15
pegazior.no-ip.pl
Ja :: 21:36:29
tak wpisz w przegladarke bez www
Andzia :: 21:37:02
napisane jest pegaz site z hiperłaczem
Ja :: 21:37:24
naprawde...wow działa
.............................
chyba się mogę cieszyć, że dzięki Twojej Wielkiej pomocy w końcu osiągnąłem zamierzony efekt
mam nadzieję również, że to zamyka temat
Po paru dniowej nieobecnosci zgłaszam się ponownie - zmieniłem sys na ub8.04 - sresetowałem LB - poustawiałem na nowo i przed chwilą otrzymałem taką odpowiedź od znajomej na gg:
....................
Ja :: 21:36:15
pegazior.no-ip.pl
Ja :: 21:36:29
tak wpisz w przegladarke bez www
Andzia :: 21:37:02
napisane jest pegaz site z hiperłaczem
Ja :: 21:37:24
naprawde...wow działa
.............................
chyba się mogę cieszyć, że dzięki Twojej Wielkiej pomocy w końcu osiągnąłem zamierzony efekt

mam nadzieję również, że to zamyka temat

- dk75
- Przebojowy Jelonek
Rzeczywiście działa (pojawia się link do czeskiej strony).
Ciekawe co to było, że nie banglało.
A już myślałem nad pełnym wylistowaniem na forum katalogu "/etc/apache2" wraz z zawartościami plików
Ciekawe co to było, że nie banglało.
A już myślałem nad pełnym wylistowaniem na forum katalogu "/etc/apache2" wraz z zawartościami plików

- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Coś musiało być w LB - dziś cały dzień się naczytałem o problemach z tym sprzetem a konfiguracją apache - nawet zarejestrowałem się na DynDNS aby na "sztywno" wprowadzić parametry do rutera - ale też ludzie pisali o problemach z wyjśćiem poza local - jak narazie wystarczyło przekierować jedynie porty: 80 i 443 i wyłączyć firewall w LB
co do ubuntu to wyłączyłem "ufw" i jedyna rzecz to dopisałem do apache2.conf na końcu ServerName pegazior.no-ip.pl
inaczej pojawiał się jakiś błąd i inaczej nie dało rady - z resztą inni też tak zrobili
...
reasumując BARDZO DZIĘKUJĘ za pomoc
bez niej rzuciłbym pewnie konfigurację apache dawno w diabły
co do ubuntu to wyłączyłem "ufw" i jedyna rzecz to dopisałem do apache2.conf na końcu ServerName pegazior.no-ip.pl
inaczej pojawiał się jakiś błąd i inaczej nie dało rady - z resztą inni też tak zrobili
...
reasumując BARDZO DZIĘKUJĘ za pomoc
bez niej rzuciłbym pewnie konfigurację apache dawno w diabły

- dk75
- Przebojowy Jelonek
Hmmm... ja tego nie mam i działa...pegazior pisze:co do ubuntu to wyłączyłem "ufw" i jedyna rzecz to dopisałem do apache2.conf na końcu ServerName pegazior.no-ip.pl
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
po "zahaszowaniu":
root@pegaz:/etc/apache2# /etc/init.d/apache2 start
* Starting web server apache2
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name,
using 127.0.1.1 for ServerName
[ OK ]
.........
jak "odhaszuje" - startuje bez tego błędu - ale mniejsza o większość (może inna wersja apache czy cuś
root@pegaz:/etc/apache2# /etc/init.d/apache2 start
* Starting web server apache2
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name,
using 127.0.1.1 for ServerName
[ OK ]
.........
jak "odhaszuje" - startuje bez tego błędu - ale mniejsza o większość (może inna wersja apache czy cuś

- frklin
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
To nie jest błąd tylko informacja, że Apache nie może pobrać nazwy domeny używając serwera nazw o adresie 127.0.1.1
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
oki. w takim układzie dodanie tamtej linijki nic nie zmienia..w koncu apache potrzebuje tylko informacji ..?
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Można załatwić FQDN systemowo - dodaj do "/etc/hosts" linijkę:
adres jak i nazwa nie ma znaczenia, ważne żeby był zachowany związek: adres IP - host.domena - host
edit: informacja nie jest, że "apache nie może pobrać domeny używając adresu" tylko, że "apache nie może pobrać domeny i w związku z tym przyjmuje sobie arbitralnie za nazwę serwera ciąg znaków '127.0.1.1'"
127.0.100.1 blablabla.gulgul.ble blablabla
edit: informacja nie jest, że "apache nie może pobrać domeny używając adresu" tylko, że "apache nie może pobrać domeny i w związku z tym przyjmuje sobie arbitralnie za nazwę serwera ciąg znaków '127.0.1.1'"
- pegazior
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dk75 nie pomaga
- ale nie ruszam bo moim sposobem nie otrzymuje zadnego komunikatu - czyli stosuje ten sposób:
/etc/apache2/apache2.conf and, at the end of the file, add:
# added servername to avoid the could not determine fqdn error
servername myserver
place your server name in place of myserver.
it worked for me.
and for me, clean shutdown & startup.
thanks
jim
...........
u jednego pewnie zadziała tak u innego tak - najgorsze mam juz za soba
pozdrawiam
- ale nie ruszam bo moim sposobem nie otrzymuje zadnego komunikatu - czyli stosuje ten sposób:
/etc/apache2/apache2.conf and, at the end of the file, add:
# added servername to avoid the could not determine fqdn error
servername myserver
place your server name in place of myserver.
it worked for me.
and for me, clean shutdown & startup.
thanks
jim
...........
u jednego pewnie zadziała tak u innego tak - najgorsze mam juz za soba

pozdrawiam