Trzeba to zapisać w bazie. No i przy otworzeniu każdego tematu przez każdego użytkownika trzeba odpytać bazę kilka-kilkanaście razy (w zależności od ilości postów w danym temacie).
Chyba że VB ogranicza ilość zapytań, choć w tym przypadku wydaje mi się że nie.
Admini musieli by się wypowiedzieć
Nie zgodzę się - przy założeniu, że informacja o przeglądarce/OS będzie atrybutem postu, a nie użytkownika - co wydaje mi się mądre, gdzyż wiele osób korzysta z różnych przeglądarek w różnych miejscach. W każdym razie, do tabeli z postami dokładamy nową kolumnę z zagłówkiem User-Agent, albo dwie kolumny z wyciągniętymi z tego nagłówka przeglądarką i systemem operacyjnym.
Następnie podczas dodawania postu, wpisujemy w zapytaniu jedną/dwie kolumny więcej.
Przy wyświetlaniu, po prostu pobieramy jedną kolumnę więcej.
Ilość zapytań się nie zmienia, zwiększa się nieznacznie ilość danych przesyłanych z/do bazy. Ogólnie, wzrost obciążenia szacuję na 0,0001%. Zwiększy się za to ilość miejsca zużywana przez bazę. Wzrost ten można aproksymować przez ilość_postów*83 bajty (długość przykładowego nagłówka "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070206 Firefox/3.0.1"), czyli o około 10 megabajtów (posiłkując się danymi ze strony głównej o ilości postów).
Potrzebne jest wykonanie większej ilości obliczeń z uwagi na przekształcenie nagłówka wysyłanego przez przeglądarkę (np. "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070206 Firefox/3.0.1") na parę przeglądarka/system operacyjny ("Firefox 3.0"/"Linux"). Należy to wykonać albo raz (podczas zapisywania postu, kiedy w bazie będzie zapisywana przetworzona postać "przeglądarka/OS"), albo przy każdorazowym wyświetleniu postu (jeżeli w bazie będzie przechowywana surowa postać nagłówka).
W każdym razie, o żadnym bombardowaniu bazy danych zapytaniami nie może być mowy.
Tyle, jeśli chodzi o moje 3 grosze;)
//galvay: Dzięki, jakoś w odwrotny sposób o tym pomyślałem
Kajam się i takie tam