Ubuntu Server Edition - router w sieci LAN

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
marcin w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Ubuntu Server Edition - router w sieci LAN

Post autor: marcin w »

Witam

Czy wersja Ubuntu Server Edition jest gotową wersją przeznaczoną dla serwerów i routerów ? Czy jeżeli chciałbym ją zastosowaćw sieci lokalnej jako router to instaluję go i konfiguruję bez konieczności rekompilacji i patchowania jądra ? Dodam, że ten system musi mieć możliwość kolejowania ruchu w sieci. Swojego czasu próbowałem tego dokonać na slackware, niestety, bez rekompilacji i patchowania jądra, kolejkowania ruchu w sieci nie udało mi się uruchomić.

Jako przykład przytoczę dystrybucję NND. Sam teraz z niej korzystam. Po intslacji nie ma konieczności nakładania patchów na jądro. Uruchamiam konfigurator, konfiguruję, po restarcie już wszystko działa.

Rozumiem, że tu żadnego konfiguratora nie znajdę. Ale gdybym ręcznie wszystko wklepał to podział łącza ma szanse poprawnie ruszyć bez dodatkowych zabiegów z jądrem ?
dlugasx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: Ubuntu Server Edition - router w sieci LAN

Post autor: dlugasx »

Wersja Server ma wszystko powlaczane w jajku... takze powinno dzialac...

...stary a nie lepiej kupic routerek za psie pieniadze skonfigurowac dostepy i miec problem z glowy ?

myslisz, ze warto sie jeszcze bawic w zabawy typu routing na linuxie skoro na rynku jest tyle bardzo tanich routerow ?
Nie do to sie parasola w D---E otworzyc!
www.archi-viz.com user
forumw.org user
mojrzesz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04

Post autor: mojrzesz »

@dlugasx
..stary a nie lepiej kupic routerek za psie pieniadze skonfigurowac dostepy i miec problem z glowy ?

myslisz, ze warto sie jeszcze bawic w zabawy typu routing na linuxie skoro na rynku jest tyle bardzo tanich routerow ?
więc kolego powiem ci że słabo skonfigurowane nnd (używam od 6 lat) w sieci dla 30 kompów lepij działa niż linksys za 1000 PLN, więc ile kasy muszę wydać żeby być zadowolonym z pracy rutera ??
@marcin_w wie o czym pisze, przejrzystość konsoli !!! / spytam się jak ida postępy ze stawianie m ruterka
marcin w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Swojego czasu pracowałem na modelu linksysa. Jedna wielka porażka. d tamtego czasu mam uraz do tego typu rozwiązań.
Tu na linuksie oprócz routera mam sambę, pocztę, serwer www i ftp, oraz jak dla mnie najważniesze - centralę telefonii internetowej - asterisk.

Niestety, ale na sprzętowym routerze tego nie osiągnę.

Nie będę się wypowiadał o kolejkowaniu ruchu, bo na routerach sprzętowych nie mam wogóle doświadczenia.
marcin w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam ponownie

Troszkę mnie tu długo nie było, ale może odświerzę pytanie.

Czy dystrybucja ubuntu server bezpośrednio po instalacji i ewentualnie konfiguracji firewalla nadaje się do funkcji routera sieciowego ? Czy są konieczne jeszcze jakieś zabiegi aby sprzęt pełnił z powodzieniem funkcję routera oraz kolejkowania ruchu ?? Mam na myśli rekompilację kernela, to jest bariera, której jeszcze nigdy nie udało mi się pokonać. Sama instalacja czy kompilacja dodatkowych pakietów nie przysparza mi problemów nie do przebrnięcia jak kompilacja kernela.
Awatar użytkownika
uszek2007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: Inna

Post autor: uszek2007 »

Czy dystrybucja ubuntu server bezpośrednio po instalacji i ewentualnie konfiguracji firewalla nadaje się do funkcji routera sieciowego ?
Oczywiscie że się nadaje
Zainstaluj sobie Ubuntu + LMS i router idealny
Po co komplinować jajko skoro to jest zbędne .
Szukasz darmowy szybki hosting ?? online@linux.pl. Mój blog online.atm.pl
marcin w
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wszystko jest wkompilowane w kernelu ?? Jak do tej pory spotkałem tylko NND z w pełni przydotowanym jądrem do usług routera sieciowego (w komplecie właściwie przygotowane jądro z wkompilowanym IMQ, iptables, ipp2p, layer7) Mnie przydałaby się jeszcze możliwość obsługi kolejkowania ruchu przez algorytm HFSC. Czytałem negatywne opinie na ten temat, ale porównywałem HTB i HFSC. Ten drugi lepiej się spisuje i obecnie z niego korzystam.

EDIT:
uszek2007 pisze:Po co komplinować jajko skoro to jest zbędne .
Właśnie ściągnąłem obraz Ubuntu Server 9.04, zainstalowałem dla testu na laptopie, próbowałem uruchomić IMQ, niestety modprobe zwraca
FATAL: Module imq not found.

IMQ jest niewkompilowane w jądro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”