Sugerowałem się instalacją znalezioną tutaj:
Dotyczyło to systemu Ubuntu 6.10 .Działałem krok po kroku najpierw sciagnalem LPR pozniej CUPS i w takiej kolejnosci instalowalem. Nastepnie dodalem nowa drukarke znalazlo mi Brother DCP-130C USB1
, kliknalem do przodu, wybralem sterowniki firmy Brother a nastepnie wyskoczylo okno do wyboru sterownikow do konkretnego modelu tej firmy.
I tutaj zonk. Sa sterowniki dla DCP1200 ..Nie ma sterownikow dla mojej drukarki.
Nastepnie znalazlem cos tutaj: Lpr i cups mialem zainstalowane juz wczesniej dwukrotnie klikajac na pliki, ale wklepalem te komendy co tam sa i wyglada to u mnie tak:
Kod: Zaznacz cały
d5@d47:~/Pulpit$ sudo dpkg -i dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb
dpkg: błąd przetwarzania dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb (--install):
brak dostępu do archiwum: No such file or directory
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb
Doszlem do momentu "Teraz, jeśli may podłączoną drukarkę to system wyszuka prawidłowy sterownik. Jeśli wcześniej była podłączona to:
System -> Drukowanie -> Model Drukareczki np. Brother DCP-135C -> Make and Model -> Change.
Zdarza się, że jak nie ma prawidłowego sterownika w systemie, Ubuntu szuka najlepszego, co mu się różnie udaje. U mnie nie działał z DCP-1200 ( i co w tym dziwnego? )
Zmieniamy na prawidłowy i drukujemy stronę testową. Jeśli trzeba to restartujemy ( CTRL + ALT + BCKSPC ). Powinno działać. Nie dziękować tylko robić "....Nie działa...
Dla wytłumaczenie - miałem podłaczoną wcześniej drukarkę, wchodze w system->administracja->drukowanie
dodaje nowa drukarke, wyszukuje mi Brother DCP-130C USB#1
klikam do przodu
wyskakuja mi sterowniki do DCP1200 do DCP130C nie ma...