Instalacja Brother DCP-130C

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
denver47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Instalacja Brother DCP-130C

Post autor: denver47 »

Posiadam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-130C.

Sugerowałem się instalacją znalezioną tutaj:
Dotyczyło to systemu Ubuntu 6.10 .Działałem krok po kroku najpierw sciagnalem LPR pozniej CUPS i w takiej kolejnosci instalowalem. Nastepnie dodalem nowa drukarke znalazlo mi Brother DCP-130C USB1
, kliknalem do przodu, wybralem sterowniki firmy Brother a nastepnie wyskoczylo okno do wyboru sterownikow do konkretnego modelu tej firmy.
I tutaj zonk. Sa sterowniki dla DCP1200 ..Nie ma sterownikow dla mojej drukarki.

Nastepnie znalazlem cos tutaj: Lpr i cups mialem zainstalowane juz wczesniej dwukrotnie klikajac na pliki, ale wklepalem te komendy co tam sa i wyglada to u mnie tak:

Kod: Zaznacz cały

d5@d47:~/Pulpit$ sudo dpkg -i dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb
dpkg: błąd przetwarzania dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb (--install):
 brak dostępu do archiwum: No such file or directory
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 dcp130clpr-1.0.1-1.i386.deb
Zmodyfikowalem Dostęp USB wg wskazowek.

Doszlem do momentu "Teraz, jeśli may podłączoną drukarkę to system wyszuka prawidłowy sterownik. Jeśli wcześniej była podłączona to:

System -> Drukowanie -> Model Drukareczki np. Brother DCP-135C -> Make and Model -> Change.
Zdarza się, że jak nie ma prawidłowego sterownika w systemie, Ubuntu szuka najlepszego, co mu się różnie udaje. U mnie nie działał z DCP-1200 ( i co w tym dziwnego? )

Zmieniamy na prawidłowy i drukujemy stronę testową. Jeśli trzeba to restartujemy ( CTRL + ALT + BCKSPC ). Powinno działać. Nie dziękować tylko robić
"....Nie działa...

Dla wytłumaczenie - miałem podłaczoną wcześniej drukarkę, wchodze w system->administracja->drukowanie
dodaje nowa drukarke, wyszukuje mi Brother DCP-130C USB#1
klikam do przodu
wyskakuja mi sterowniki do DCP1200 do DCP130C nie ma...
ociec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Instalacja Brother DCP-130C

Post autor: ociec »

Dwa dni temu zainstalowałem Ubuntu 8.04.1 i też miałem taki sam problem z drukarką Brother DCP - 130C.
Ale po 2 dniach poszukiwań znalazłem rozwiązanie:
Otwórz Synaptic Menedżer Pakietów i szukaj
powinien pojawić "brother-cups-wrapper-bh7" i brother-lpr-drivers-bh7 ". Zaznacz dwa pola i zastosowania.

W ten sposób zainstalować sterowniki dla drukarki. Włącz drukarkę

W przejdź do System> Administracja> Drukowanie i wybierz Nowe drukarki. Filiżanki powinny znaleźć i zainstalować drukarkę.
denver47
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: denver47 »

ociec wielkie dzieki!! myslalem ze sie nie doczekam, wszystko ok.. tzn skaner nie wykryty, u ciebie wszystko ok? instalowales cos specjalnie pod skaner?
Jake
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Jake »

A co jeśli nie znalazłem w menagerze 'brother-cups-wrapper-bh7"?

Jestem początkujący z Ubuntu ( mam wersje 8.1 ) i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co robić, byłbym wdzięczny za instrukcje krok po kroku.
ociec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ociec »

Witam!
Również posiadam Ubuntu 8.1 i też jestem zielony. Pakiety znalazłem tak:
System > Administracja > Synaptic Menedzer Pakietów
Szybkie wyszukuwanie : Brother DCP 130C > szukaj
w oknie które się pokarze wpisać ponownie Brather DCP 130C. pokażą się 2 pakiety
brother-lpr-drivers-bh7
brother-cup-wrapper-bh7
odznaczyć i zainstalować. Włącz drukarkę
Przejdź do System > Administracja > Drukowanie i wybierz Nowe drukarki i po robocie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”