Totalna zwiecha UBUNTU podczas łączenia z internetem
- Ridd
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Totalna zwiecha UBUNTU podczas łączenia z internetem
W sumie to macie racje, nie wziąłem tego pod uwagę. Zgadza się 255 adresów, lecz mi adres i.p 192.168.1.100 po prostu nie działał...
Co do Jądra zmienia się ono chyba po aktualizacji ubuntu.
System --> Menedżer aktualizacji ---> Aktualizacja systemu (8.04 LTS) czy jakoś tak.
Co do Jądra zmienia się ono chyba po aktualizacji ubuntu.
System --> Menedżer aktualizacji ---> Aktualizacja systemu (8.04 LTS) czy jakoś tak.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Niewątpliwie się zmienia, mały szkopuł:
JA NIE MAM NETA
Zainstalowałem sobie ręcznie jądro 2.6.24-19
Jak na razie zmiany nie ma - po instalacji tego backports dalej się wiesza, ale spis aktualizacji już odświeżyło.
Jednak przy ściąganiu aktualizacji przy odświeżaniu listy pisało, że pobrano (chyba) 70 na ileś tam i się zawiesiło.
A normalnie jest tak, że ileś tam pakietów sobie przeleci, pisze:
Wysyłanie/Odbieranie
lub
Bezczynny
i wtedy pokazuje że jakieś pakiety lecą.
Kicha jest jak pisze Rozłączony.
Wtedy na nowo muszę przestawiać neta żeby było Wysyłanie/Odbieranie.
Doinstalowuję jeszcze linux-headers a w najbliższym czasie napiszę czy jest zmiana.
Jak na razie jedno pozytywne to to, że rozmiar ekranu dopasowuje się sam, wcześniej był przesuwany o 0,5 cm w prawo w stosunku do pulpitu Windowsa, po autokorekcie było ok, a windowsowy był... o 0,5 cm w lewo; ~~>autokorekta i znowu od początku
Obecnie połączenie jest cały czas w stanie Rozłączony, nie może pobrać klucza sieci (ta dolna kropka zapala się na zielono, górna nie).
Nie wiem co ma dać ten backport, różnicy nie widzę.
JA NIE MAM NETA
Jak na razie zmiany nie ma - po instalacji tego backports dalej się wiesza, ale spis aktualizacji już odświeżyło.
Jednak przy ściąganiu aktualizacji przy odświeżaniu listy pisało, że pobrano (chyba) 70 na ileś tam i się zawiesiło.
A normalnie jest tak, że ileś tam pakietów sobie przeleci, pisze:
Wysyłanie/Odbieranie
lub
Bezczynny
i wtedy pokazuje że jakieś pakiety lecą.
Kicha jest jak pisze Rozłączony.
Wtedy na nowo muszę przestawiać neta żeby było Wysyłanie/Odbieranie.
Doinstalowuję jeszcze linux-headers a w najbliższym czasie napiszę czy jest zmiana.
Jak na razie jedno pozytywne to to, że rozmiar ekranu dopasowuje się sam, wcześniej był przesuwany o 0,5 cm w prawo w stosunku do pulpitu Windowsa, po autokorekcie było ok, a windowsowy był... o 0,5 cm w lewo; ~~>autokorekta i znowu od początku

Obecnie połączenie jest cały czas w stanie Rozłączony, nie może pobrać klucza sieci (ta dolna kropka zapala się na zielono, górna nie).
- kastyk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Brak
No to idziesz z pendrajwem do kawiarenki/przechodzisz na Windows/udajesz się do sąsiadki ze szklanką i mówisz, że po pakietyfrancesco919 pisze:Niewątpliwie się zmienia, mały szkopuł:
JA NIE MAM NETA
(...)

Wracając z udanych łowów do domu, przenosisz katalog z pakietami z nośnika do swego katalogu domowego, wchodzisz do niego i instalujesz wszystkie w sposób klikany, albo (co jest IMHO zdecydowanie wygodniejsze) za pomoca konsoli:
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg -i *.deb
W przypadku "linux-backports-modules-hardy" musisz ściągnąć następujące pakiety:
- linux-backports-modules-hardy
- linux-backports-modules-hardy-generic (= 2.6.24.19.21) <- to w nawiasie oznacza wersję
- linux-backports-modules-2.6.24-19-generic
Odpowiedź "z góry" na ewentualne kwękanie niektórych o tym, że Windows instaluje się łatwiej:
Spróbuj zainstalować sterownik karty WiFi, gdy razem z komputerem, zamiast sterowników, dostajesz kartkę z adresem, pod którym te sterowniki znajdziesz. To nie jest hipotetyczna sytuacja.
(1) - jeśli chcesz się szybko dowiedzieć, jakie pakiety masz zainstalowane w systemie, a nie chce ci się klikać tu i tam, możesz użyć jednej komendy w terminalu:
dpkg --get-selections > moje_pakiety.txt
Janusz Kastyk
Dodaj [SOLVED] do *tematu* wiadomości, gdy twój problem zostanie rozwiązany. To naprawdę pomaga innym!
Dodaj [SOLVED] do *tematu* wiadomości, gdy twój problem zostanie rozwiązany. To naprawdę pomaga innym!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jądro zainstalowane, backport też
i
ŻADNEGO EFEKTU
Net dalej się wiesza.
Poinstaluję co brakuje, ale teraz mam jądro 2.6.24-29, te pierdoły z listy co znalazłem na security.ubuntu.com poinstalowałem, jak na razie brak zmian.
Jakieś pomysły??
Który pakiet odpowiedzialny za to mogłem pominąć, który należy doinstalować??
W wolnym czasie wypiszę, co instalowałem.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi ;D
BTW: Ma jakieś znaczenie wersja pliku 2.6.2419.XX??
i
ŻADNEGO EFEKTU
Net dalej się wiesza.
Poinstaluję co brakuje, ale teraz mam jądro 2.6.24-29, te pierdoły z listy co znalazłem na security.ubuntu.com poinstalowałem, jak na razie brak zmian.
Jakieś pomysły??
- kastyk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Brak
A jądro jak instalowałeś? Sprawdziłeś zależności?francesco919 pisze:Jądro zainstalowane, backport też
i
ŻADNEGO EFEKTU
Net dalej się wiesza.
Tak, ma znaczenie.francesco919 pisze: Poinstaluję co brakuje, ale teraz mam jądro 2.6.24-29, te pierdoły z listy co znalazłem na security.ubuntu.com poinstalowałem, jak na razie brak zmian.
Jakieś pomysły??
Nic nie pisałem o security.ubuntu.com.
Moja rada: jeśli masz działający, a powinieneś mieć, interfejs przewodowy, kup sobie kabel sieciowy za parę PLN, udaj się z komputerem do kolegi, który pozwoli ci się wpiąć do swego routera i pozwól żeby system naprawił się sam. Bez podstawowej wiedzy o systemie pakietów Ubuntu, którą nota bene możesz nabyć za darmo w forumowej czytelni, nie zdziałasz za wiele polegając na pomagających ci tu osobnikach, bo pomaganie tobie to jak tłumaczenie ślepemu przez telefon jakie barwy ma wymieszać by stworzyć kolor zielony

Gdy już podłączysz się kabelkiem do sieci, wpisz (zakładam, że wiesz, jakie powinieneś mieć repozytoria) taka komendę:
sudo aptitude update && sudo apt-get install -f
Janusz Kastyk
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Taa...
Przeniosę sobie kompa stacjonarnego...
Moge ew. podpiąć kompa tymczasowo przez kabel.
Nie wiem co to da ;p
EDIT:
Podłączyłem kompa kablem do mojego routera.
Mam DHCP wyłączone.
Pojawia mi się dziwny interfejs eth0:avahi
Normalnego eth0 nie mam jak zmienić (brak aktywnego guzika konfiguruj).
Czy mam włączyć na chwilę DHCP, czy można jakoś podać dane sieci (ip, maskę itp.)??
Przeniosę sobie kompa stacjonarnego...
Moge ew. podpiąć kompa tymczasowo przez kabel.
Nie wiem co to da ;p
EDIT:
Podłączyłem kompa kablem do mojego routera.
Mam DHCP wyłączone.
Pojawia mi się dziwny interfejs eth0:avahi
Normalnego eth0 nie mam jak zmienić (brak aktywnego guzika konfiguruj).
Czy mam włączyć na chwilę DHCP, czy można jakoś podać dane sieci (ip, maskę itp.)??
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zaraz DHCP (Dynamic host client protcol ) jego sie nie konfigruruje , jelsi chcesz podac te dane po pierwsze na ruterze wylaczasz dhcp a pozniej wpisujesz dane na komputerze .
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Do tego to ja doszedłem

Mam DHCP wyłączone, adresy IP z puli prywatnej przyznane na sztywno (192.168.x.x, wpisane we właściwościach karty).
Na windzie wpiszę adresy i hula - na Ubuntu mam z tym problem.
Mam IP, bramkę i te inne duperele, problem to NIE WIEM GDZIE JE WPISAĆ!!!
"Wpisujesz dane na komputerze" - ok, ale gdzie??
EDIT:
Podłączyłem kompa przez kabel - net działa.
Pobrałem i zainstalowałem aktualizacje, restart i jak na razie jest ok.
Po odpięciu kabla przez paręnaście sekund był net bezprzewodowo, a po chwili komp się całkiem zawiesił (zwiecha klawiatura + mysz), a co ciekawe na klawiaturze migały diody caps locka i scroll locka.
Musiałem zresetować, inaczej nie poszło.
Jest ktoś mądry kto to umie wytłumaczyć???
Nie wiem czy backport instalują się razem z aktualizacjami czy też nie. Proszę mnie uświadomić.

Mam DHCP wyłączone, adresy IP z puli prywatnej przyznane na sztywno (192.168.x.x, wpisane we właściwościach karty).
Na windzie wpiszę adresy i hula - na Ubuntu mam z tym problem.
Mam IP, bramkę i te inne duperele, problem to NIE WIEM GDZIE JE WPISAĆ!!!
"Wpisujesz dane na komputerze" - ok, ale gdzie??
EDIT:
Podłączyłem kompa przez kabel - net działa.
Pobrałem i zainstalowałem aktualizacje, restart i jak na razie jest ok.
Po odpięciu kabla przez paręnaście sekund był net bezprzewodowo, a po chwili komp się całkiem zawiesił (zwiecha klawiatura + mysz), a co ciekawe na klawiaturze migały diody caps locka i scroll locka.
Musiałem zresetować, inaczej nie poszło.
Jest ktoś mądry kto to umie wytłumaczyć???
Nie wiem czy backport instalują się razem z aktualizacjami czy też nie. Proszę mnie uświadomić.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odpowiem więc sam sobie:
Problem był w wersji Ubuntu oznaczonej 8.04.
Po zainstalowaniu Iranki na sformatowanym dysku internet chodził zarówno na Ubuntu z płyty jak i na tym zainstalowanym.
Podejrzewam że była to sprawka managera połączeń internetowych (teraz jest prościej, wybieram sieć bezprzewodową i konfiguruję adres IP, bramkę i maskę bo mam filtrację IP i MAC).
Mogę więc podziękować... samemu sobie oraz innym ludziom, którzy brali udział w tym wątku oraz łamali głowy nad moim problemem.
Problem był w wersji Ubuntu oznaczonej 8.04.
Po zainstalowaniu Iranki na sformatowanym dysku internet chodził zarówno na Ubuntu z płyty jak i na tym zainstalowanym.
Podejrzewam że była to sprawka managera połączeń internetowych (teraz jest prościej, wybieram sieć bezprzewodową i konfiguruję adres IP, bramkę i maskę bo mam filtrację IP i MAC).
Mogę więc podziękować... samemu sobie oraz innym ludziom, którzy brali udział w tym wątku oraz łamali głowy nad moim problemem.