Konfiguracja sieci wifi na karcie Pentagrama

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Konfiguracja sieci wifi na karcie Pentagrama

Post autor: Strzeminator »

Na początku chciałem się ze wszystkimi przywitać bo jestem nowy na forum, a więc cześć Wam wszystkim. Przejdźmy teraz do mojego problemu. Mam internet z neostrady rozdzielony przez siebie na dwa komputery przez router Pentagrama (jeden po lanie, drugi wifi). Na xp wszystko chodzi pięknie, z ubuntu jak to bywa jest gorzej. W swoim komputerze mam kartę wlan Pentagrama (model - horNET P6121-L2). Bawiłem się swego czasu ubuntu na starym komputerze tylko wtedy był modem i jakoś to poszło teraz nie jest tak miło. Poczytałem trochę stron na forum i ściągnąłem programy - ndiswrapper, wicd, wifiradar. wicd i wifiradar się wykluczają, ale i tak będę używał tylko jednego z nich. Miałem przygotowany również plik .inf z płytki pentagrama (sterów do lina smyki nie dały) i zabrałem się do roboty. Najpierw instalacja ndiswrapper. I odtąd od razu problem wszystko się niby robi tak jak trzeba na końcu 2 errory. Myślałem, że może się uda i próbowałem zainstalować .inf, ale nie dało rady czyli comand not found (prawdopodobnie źle się zainstalował ndiswrapper, choć próbowałem dwa razy). Bez sterowników raczej nic nie zrobię także proszę o pomoc. Zaznaczam, że mam wersję 7.10 z 2007 bo innej nie posiadam, może to jest powodem, ale nie jestem pewien. Mogę również ściągnąć 8.04.
jawojx

Odp: Konfiguracja sieci wifi na karcie Pentagrama

Post autor: jawojx »

Strzeminator ; I odtąd od razu problem wszystko się niby robi tak jak trzeba na końcu 2 errory.
Jakie errory ,co to było ?
Zainstaluj nakładkę graficzną na ndiswrappera i przez nią spróbuj zainstalować te sterowniki , instalacja ;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ndisgtk 
uruchomienie ;

sudo ndisgtk
i sprawdź czy karta wifi jest już obsługiwana , a nawet przed wgraniem tych sterowników powinieneś to sprawdzić ja nie mam takiej karty i nie wiem czy jest od razu czy potrzebne są sterowniki z Windowsa ,w konsoli ;

iwconfig
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozumiem, że do apt-geta trzeba mieć łącze internetowe (chyba, że paczki są już na dysku), więc chyba nie zainstaluje tej nakładki. Nie ma paczki gdzieś w internecie w postaci .deb? Ściągnął bym ją na xp i odpalił na ubuntu, a tak to nie wiem. Errorów dokładnie nie podam musiałbym być na ubuntu, a ciężko odpowiadać bez internetu. Pobawię się z iwconfig i zobaczę co wyskoczy. Pozdrawiam.
jawojx

Strzeminator ; Nie ma paczki gdzieś w internecie w postaci .deb?
Dla Ubuntu 7.10 czyli Gutsy tak , tylko musisz spełnić wszystkie zależności , łatwiej by było do konfiguracji połączyć ten komputer przez kabel .
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za link. Wypróbuję i zobaczę czy będzie działać. Chciałbym tak jak mówisz, ale jest kilka powodów, dla których nie mogę tego zrobić. Po pierwsze jestem piętro wyżej kabla nie ma jak ciągnąć (niby można, ale wifi jako takie bardziej mi odpowiada). Po drugie nie chce mi się tego taszczyć na dół. Dużo czasu na tym zejdzie (choćby odpinanie kabli). Dziwi mnie też, że twórcy ubuntu (jak i firma pentagram) nie zadbali o oprogramowanie do wifi. Tak to się człowiek namęczy. No nic bawię się dalej, ale myślę, że to chyba przez stary kernel.

EDIT:
zainstalowałem tą nakładkę wgrałem .inf - a, ale pod sterownikiem w okienku pisze invalid driver. Po wconfig dalej to samo czyli nie wykrywa niczego. A ten MadWifi też można wypróbować czy się nie nadaje do mojego przypadku?
jawojx

Strzeminator ; A ten MadWifi też można wypróbować czy się nie nadaje do mojego przypadku?
A na jakim układzie jest ta karta , czy nie Ralinka , jak tak to tu madwifi nic nie pomoże .Madwifi jest dla układów firmy Atheros .
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Daję screena z hardware information:

ObrazekObrazek
jawojx

Marvell 88w8335 , tu jest rozwiązanie jak zainstalować posty numer 9 i 10 ,ale przeczytaj cały wątek dokładnie .
Strzeminator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki serdeczne. Właśnie piszę z ubuntu i jak na razie internet działa. Zainstalowałem 8.04 i wszystkie potrzebne aplikacje były już zainstalowane i ku mojemu zdziwieniu wszystko poszło gładko. Jeszcze raz bardzo dziękuje. Wreszcie zajmę się nauką konsoli :). Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”