router i przekierowanie portów
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
router i przekierowanie portów
posiadam router pentagram cerberus p6331-42
dostawca neta to netia (jak wiadomo ip zmienne)
postawilem apache2 wszystko działa na kompie chce zeby to było widoczne na adresie zewnetrznym. Jak przekierowac porty tak aby to zadziałąło..
Próbowałem juz sam ale cos mi chie wychodzi prosze o pomoc ;]
dostawca neta to netia (jak wiadomo ip zmienne)
postawilem apache2 wszystko działa na kompie chce zeby to było widoczne na adresie zewnetrznym. Jak przekierowac porty tak aby to zadziałąło..
Próbowałem juz sam ale cos mi chie wychodzi prosze o pomoc ;]
http://tofx.pl
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Kontakt:
Odp: router i przekierowanie portów
Na pierwszy rzut oka widać, że nie gadasz z 'Googielsonem'. Co on Ci zrobił? Idź zagadaj, może Ci wybaczy

http://www.google.pl/search?source=ig&h ... ogle&meta=
viewtopic.php?t=75583

http://www.google.pl/search?source=ig&h ... ogle&meta=
viewtopic.php?t=75583
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Przekierowanie portu odbywa sie (zwykle) w interfejsie WWW routera, dostepnego z poziomu przegladarki komputera do niego podlaczonego. Sprawdx w instrukcji obslugi routera.
Mowisz o Apache2; jesli masz tylko serwer stron WWW, wystarczy, ze na zewnatrz otworzysz port 80 (domyslny dla uslugi HTTP) i powiazesz go z portem i adresem swojego komputera (tak, jak skonfigurowales to w Apache'u).
Mowisz o Apache2; jesli masz tylko serwer stron WWW, wystarczy, ze na zewnatrz otworzysz port 80 (domyslny dla uslugi HTTP) i powiazesz go z portem i adresem swojego komputera (tak, jak skonfigurowales to w Apache'u).
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
frklin hmm chyba nie przegladałes co jest w tych linkac
Próbowałem według opisów z googli mam konto na ddsn
w router wklepane wszystkie dane ddsn
przekiewowanie w opcjach nat > virtualserwer tez zrobione
dalej nie dziala po wklepniu adresu sprzed routera pojawia sie login i hasło do routera ..
ja zmienie port na inny i dopisze go po adresie ip np xxx.xxx.xx.xxx:234 to blad strona nie znaleziona..
w instrukcji jest opisane tak ze tu wpisz to tu wpisz to i ma działac. a nie dziala ;]
pewnie mam porty pozamykane czy cos jak to sprawdzic..??
Próbowałem według opisów z googli mam konto na ddsn
w router wklepane wszystkie dane ddsn
przekiewowanie w opcjach nat > virtualserwer tez zrobione
dalej nie dziala po wklepniu adresu sprzed routera pojawia sie login i hasło do routera ..
ja zmienie port na inny i dopisze go po adresie ip np xxx.xxx.xx.xxx:234 to blad strona nie znaleziona..
w instrukcji jest opisane tak ze tu wpisz to tu wpisz to i ma działac. a nie dziala ;]
pewnie mam porty pozamykane czy cos jak to sprawdzic..??
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
To znaczy co masz na myśli?tofik1778983 pisze:dalej nie dziala po wklepniu adresu sprzed routera pojawia sie login i hasło do routera ..
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
no to ze adres z neti przydzielany jest iny za kazdym razem jak sie łacze.. czyli mam powiedzmy: 82.123.321.22
adres lokalny kompa to np 192.168.16.2
jak wchodzisz w przegladarce na 192.168.16.2 strona wrzucona na apache działa wyswietla sie wszysto jest ok...
no ale chce przekierowac porty tak aby po wpisaniu adresu 82.123.321.22 (zewnetrznego) na np porcie 321 (82.123.321.22:321) wyswietlał mi ową strone wrzucona w apache. No ale na adresie zewnetrznym (na 82.123.321.22:80) jest login i hasło routerka i moge wejsc w jego opcje a na adresie 82.123.321.22:321 nie ma nic czyli moje przekierowanie nie dziala..
adres lokalny kompa to np 192.168.16.2
jak wchodzisz w przegladarce na 192.168.16.2 strona wrzucona na apache działa wyswietla sie wszysto jest ok...
no ale chce przekierowac porty tak aby po wpisaniu adresu 82.123.321.22 (zewnetrznego) na np porcie 321 (82.123.321.22:321) wyswietlał mi ową strone wrzucona w apache. No ale na adresie zewnetrznym (na 82.123.321.22:80) jest login i hasło routerka i moge wejsc w jego opcje a na adresie 82.123.321.22:321 nie ma nic czyli moje przekierowanie nie dziala..
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Może wyłącz na routerze możliwość logowania na niego z zewnątrz, popatrz w jego ustawianiach. Musi być tam coś w stylu remote access, deaktywuj to.
Jak zmieniłeś port na którym nasłuchuję apache, to dodaj tą regułę do iptables gdzie 321 to ów ten port.
"Jak zmieniłeś port na którym nasłucukiereczekę apache" ← fajny ten szkrypt forumowy
Jak zmieniłeś port na którym nasłuchuję apache, to dodaj tą regułę do iptables
Kod: Zaznacz cały
iptables -A INPUT -p tcp --dport 321 -j ACCEPT
"Jak zmieniłeś port na którym nasłucukiereczekę apache" ← fajny ten szkrypt forumowy

- Ibin
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A ja mam tak dziwnie, że jak wejdę ze swojego komputera za ip zewnętrzne to wyświetla się strona logowania do routera, ale jak ktoś z zewnątrz wejdzie to się już wyświetla normalnie.
Można to zobaczyć np. poprzez stronę: http://anonymouse.org i podając tam adres zewnętrzny.
Ja odblokowałem porty na routerze 80 i 8080...
Można to zobaczyć np. poprzez stronę: http://anonymouse.org i podając tam adres zewnętrzny.
Ja odblokowałem porty na routerze 80 i 8080...
Ubuntu: #18664, Linux: #457547
Gigabyte GA-H87M-HD3 | i5 4430 | Gigabyte GTX 750 Ti | Kingston 8GB 1600 | WD10EZEX | DRW-1814BLT | BE QUIET L7-530W
Gigabyte GA-H87M-HD3 | i5 4430 | Gigabyte GTX 750 Ti | Kingston 8GB 1600 | WD10EZEX | DRW-1814BLT | BE QUIET L7-530W
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dobra juz działa ustawiłem co trzeba serwer jest widziany na zewnatrz na moim ip
u mnie na kompie niestety na zewnetrznym dalej jest okno logowania ale to juz nie przeszkadza ;] dzieki za pomoc.
u mnie na kompie niestety na zewnetrznym dalej jest okno logowania ale to juz nie przeszkadza ;] dzieki za pomoc.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dzieje się to dlatego, bo na routerze masz włączony firewall. A dokładnie chodzi o działający filtr przekierowań WAN NAT (filter WAN NAT redirection). Jak go wyłączysz nie będzie już tego o czym pisałeś.
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No własnie mam wyłaczony firewall. jeszcze gdizes znalazłem ze trzeba wyłaczyc jakas opcje niepamietam dokładnie nazwy która wyłaczy mozliwosc wchodzenia do routera przez adres zewnetrzny, no ale mój router tej opcji nie posiada, albo moze i posiada ale jej nie znalazłem.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Kazdy posiada
wez sobie adres bramy domyslnej i wklep go przegladarki zaloguj sie poprzez konto admina i przekieruj porty

Kod: Zaznacz cały
wymagania instalacyjne
* podłączenie - łącze typu ADSL, ADSL2 lub ADSL2+ (Aneks A); komputer wyposażony w interfejs Ethernet lub Wi-Fi 802.11b/g
* system operacyjny - dowolny z obsługą protokołu TCP/IP wyposażony w przeglądarkę WWW
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ajjjj no porty mam juz przekierowane... chodzi oto ze jak uruchomie apache i wklepie adres zewnetrzny np 83.212.212.21 to mi sie pojawia okno podania loginu i hasła do routera ale ktoś inny jak wejdzie na ten adres to wchodzi na serwer apacha
czytałem na jakims forum koleś miał podobny problem i nie potrafili go rozwiazac.
w sumie u mnie moze tak zostac.
czytałem na jakims forum koleś miał podobny problem i nie potrafili go rozwiazac.
w sumie u mnie moze tak zostac.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
- Środowisko graficzne: WindowMaker
witam.
Mam problem odnośnie LOW ID.
Przeszliśmy z TP do netii i zaczęły się problemy. Wcześniej ktoś nam robił przekierowanie, ale teraz muszę sama i nie wiem jak.
Mamy router Thomson SpeedTouch 510 na 3 komputery.
Robiłam wcześniej jak na innych stronach ale nic nie pomaga.
Zapora wyłączona, port TCP 4662, UDP 4672.
Tak samo robię na stronie z moim IP w NEPT.
Nie mam już pomysłów
:wall::wall:
Mam problem odnośnie LOW ID.
Przeszliśmy z TP do netii i zaczęły się problemy. Wcześniej ktoś nam robił przekierowanie, ale teraz muszę sama i nie wiem jak.
Mamy router Thomson SpeedTouch 510 na 3 komputery.
Robiłam wcześniej jak na innych stronach ale nic nie pomaga.
Zapora wyłączona, port TCP 4662, UDP 4672.
Tak samo robię na stronie z moim IP w NEPT.
Nie mam już pomysłów

- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
co ma zmiana providera do przekierowaniu na 510 . , no moim zdaniem raczej nic na ruterze masz to przekierowanie ustawione ?
Ubuntu Counter Project - user number # 23841