Witam.
Kożystam z sieci akademickiej i mój upload nie może przekroczyć 80 kB/s w przeciwnym razie dostanę bana.
Jak mogę ustawić w ubuntu to górne ograniczenie? Nie muszę tłumaczyć że internet akademicki ma upload około 15Mb/s a często wysyłam dane na rapidshare itp. więc bardzo łatwo przekroczyć ten limit.
Może jakaś wtyczka do firefoxa?
ograniczenie uploadu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: ograniczenie uploadu
Zainteresuj sie prostym programikiem trickle (powinien byc w repo)
Mozesz definiowac przy uruchamianiu kazdego programu jaki ma miec max download czy upload. Albo stworzyc plik konfiguracyjny dla poszczegolnych uslug.
Mozesz definiowac przy uruchamianiu kazdego programu jaki ma miec max download czy upload. Albo stworzyc plik konfiguracyjny dla poszczegolnych uslug.
"Internet bez Opery to chaos"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
a mógłbym dostać polecenie? (niezbyt znam się na konsolowych programach)
ściągnęłem owy program.
ściągnęłem owy program.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Przyklad:
Przegladarka Opera zostanie uruchomiona z ograniczeniami max download 100KB/s i maksymalnym uploadem 80KB/s
Jest to jednorazowe uzycie.
Trickle moze miec tez zdefiniowany plik konfiguracyjny i dzialac jako demon, pozwalajac zdefiniowanym w konfigu programom czy protokolom odpalac sie z konkretnymi ograniczeniami.
Niestety manual w tym wzgledzie jest dosc szczatkowy, a na necie znalazlem kiedys moze jedna czy dwie strony gdzie bylo o tym bardziej szczegolowo opisane. Odsylam do Google
Slowa kluczowe to trickle i trickled
Polecam zapoznac sie tez z manualem
Kod: Zaznacz cały
trickle -s -d 100 -u 80 opera&
Jest to jednorazowe uzycie.
Trickle moze miec tez zdefiniowany plik konfiguracyjny i dzialac jako demon, pozwalajac zdefiniowanym w konfigu programom czy protokolom odpalac sie z konkretnymi ograniczeniami.
Niestety manual w tym wzgledzie jest dosc szczatkowy, a na necie znalazlem kiedys moze jedna czy dwie strony gdzie bylo o tym bardziej szczegolowo opisane. Odsylam do Google
Slowa kluczowe to trickle i trickled
Polecam zapoznac sie tez z manualem
Kod: Zaznacz cały
man trickle
"Internet bez Opery to chaos"