Karta graficzna szaleje, wywala krzaki przy odpaleniu gry, czy wmp przez wine

Nie samą pracą człowiek żyje ;)
Krajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Karta graficzna szaleje, wywala krzaki przy odpaleniu gry, czy wmp przez wine

Post autor: Krajan »

Witam, probowalem emulowac kilka gierek, wygladalo na to ze wyemulowalo ale nagle na obrazie robia sie `poprzestawiane prostokaty`. dopiero po ponownym uruchomieniu kompa wszystko wraca do normy, sterowniki do karty graf. instalowalem z EnvyNG, Wine nawet przy wlaczeniu konfiguracji mi takie cos robi. ubuntu 8.04 Gnome. Podalbym wiecej info ale nie wiem czego potrzeba do zdiagnozowania problemu.
Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
kostekhc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Wine = krzaki na ekranie

Post autor: kostekhc »

A jaka karta graficzna?
Krajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ati Radeon X1600 (laptop)
Awatar użytkownika
kostekhc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kostekhc »

Jeśli chodzi i radeony to raczej ciężko idzie im z grami na linuksa, a co dopiero przez wine. Sam posiadam radeona i jakoś niezbyt mu idzie z grami.
Krajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mozliwe ale nie sadze zeby to byla wina `radeona`. bo grafika potrafi sie wywalic przy samym wejsciu w jakas pelnoekranowa aplikacje
Krajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Karta graficzna szaleje, wywala krzaki przy odpaleniu gry, czy wmp przez wine

Naprawde prosze o pomoc. wine bezproblemowo emuluje mi wiekszosc oprogramowania (wmp, uplink) , widac ze gra juz sie odpala, dzwiek tez jest, widac jak smiga myszka, ale ekran to jakies poprzestawiane prostokaty. nie wiem gdzie mam szukac solucji. na googlach nic nie znalazlem. prosze jeszcze raz o pomoc
arekp00
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Karta graficzna szaleje, wywala krzaki przy odpaleniu gry, czy wmp przez wine

Post autor: arekp00 »

Witam. Jeśli odkopuje trupa, sorry, ale mój problem dotyczy raczej tego samego, a w tym temacie nie widzę rozwiązania. Od razu uprzedzam posty typu "użyj wyszukiwarki" , gdyż szukałem na forum i w google i nic interesującego nie znalazłem (możliwe że źle szukałem, nie za bardzo wiem jak nazwac problem :oops: ).

Tak więc, gdy odpalę jakiś program, grę czy czasem nawet włączę samą konfigurację Wine, z obrazem dzieje się coś takiego
Klik
i konieczny jest restart komputera.
Sprawdzałem Wine w wersji 1.00 i 1.17,
Sterowniki karty graficznej z Envy, karta graficzna to Radeon HD 3600 series 512 MB,
nie wiem jak Wine będzie działac ze sterami od producenta, zainstalowałem je a potem odinstalowałem bo max rozdz. miałem 800x600 i dziwnie wyglądający pulpit i ekran logowania (nie umiem tego naprawic, zielony jestem :oops: ).

Proszę o wyrozumiałość :P i z góry dzięki za pomoc.
PoZDRo
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

od pewnego czasu, czyli od aktualizacji do 8.10 mam tak samo, każda pełnoekranowa aplikacja obsługująca OpenGL tak mi fiksuje, jak koledze arek00, również nie znalazłem odpowiedziedzi, co z tym fantem zrobić. proszę o info.

Kod: Zaznacz cały

root@tomek-laptop:/home/tomek# fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon X1200 Series
OpenGL version string: 1.4 (2.1.8087 Release)

Segmentation fault
root@tomek-laptop:/home/tomek# 

Krajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mi pomogla instalacja sterownikow 8.5 (https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... x86_64.run)

tylkooo.... w 8.10 nie bedzie sie instalowalo bo cos z xorgami sie gryzie... z tego co dobrze slyszalem ?
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

dzieki, próbowałem, zepsułem całkiem xy, dopiero sudo dpkg- xorg cos tam i vesa, później envy przywróciło.

najciekawsze jest to, że ładnie aplikacje działają z wine w OpenGL, ale tylko w trybie okienkowym.
jak wrzucisz na full screen to krzaki wyskakują tak jak u kolegi arka00.
screen tych krzaków: http://images25.fotosik.pl/291/1c68312e50be27d9.jpg
arekp00
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: arekp00 »

Ok, problem naprawiony, pomęczyłem się dzisiaj trochę ze ściąganiem sterów i białym pulpitem, ale już jest wszystko w porządku. Poprostu zainstalowałem sterowniki ze strony producenta (jakie to banalne :P ) i wszystko działa :) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry”