Cześć.
Takiego mam problema:
Uruchomiłem sieć na realteku 8198 (ci, którzy mają te karty, to wiedzą, że były z tym jaja), ale mam teraz problem z programami obsługującymi sieć. Zarówno Network Manager jak i WICD zawieszają komputer.
Dzieje się to w momencie restartu albo zatrzymania usługi - przy próbie ponownego połączenia do sieci, przy próbie restartu/zatrzymania NM, w przypadku WICD przy próbie łączenia.
Ale ciekawe jest to, że wiesza się tylko przy korzystaniu z tych programów - jak skonfiguruję sieć "z palca" w /etc/network/interfaces, to wszystko śmiga jak cza...
trochę nie wiem gdzie szukać - baaardzo będę wdzięczny za wskazówki...
pozdrawiam
Network Manager i WICD zawieszają komputer
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Network Manager i WICD zawieszają komputer
Może to wina sterowników dla tej karty?? Spróbuj Ndiswrapper i sterowniki z windowsa.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Network Manager i WICD zawieszają komputer
sterowniki chyba nie, bo korzystam z różnych w takiej konfiguracji:
- kernel 2.6.24 + sterowniki darck-a podrzucone na innym wątku
- kernel 2.6.27 + sterowniki compiz
różne kernele, różne sterowniki ale zachowanie to samo:
- próba uruchomienia sieci bezprzewodowej przez WICD powoduje zwiechę (nie ma zawieszania przy uruchamianiu sieci przewodowej przez WICD)
- próba uruchomienia sieci bezprzewodowej przez NM skutkuje tym samym
tyle ze przy WICD się wiesza szybciej, bo WICD próbuje się łączyć z siecią jeszcze w czasie startu systemu...
no i kurna nie wiem gdzie szukać...
EDIT:
mały upgrade do problemu.
komputer się zawiesza w trakcie wyłączania sieci. nawet jak jest siec skonfigurowana ręcznie - zatrzymanie sieci = zatrzymanie komputera (stad wicd i nm zawieszaja mi sprzet od razu - oba na początku czyszczą siec).
wiec chyba rzeczywiscie problem jest nie w tych programach, tylko gdzieś indziej...
bardzo proszu o pomocu...
- kernel 2.6.24 + sterowniki darck-a podrzucone na innym wątku
- kernel 2.6.27 + sterowniki compiz
różne kernele, różne sterowniki ale zachowanie to samo:
- próba uruchomienia sieci bezprzewodowej przez WICD powoduje zwiechę (nie ma zawieszania przy uruchamianiu sieci przewodowej przez WICD)
- próba uruchomienia sieci bezprzewodowej przez NM skutkuje tym samym
tyle ze przy WICD się wiesza szybciej, bo WICD próbuje się łączyć z siecią jeszcze w czasie startu systemu...
no i kurna nie wiem gdzie szukać...
EDIT:
mały upgrade do problemu.
komputer się zawiesza w trakcie wyłączania sieci. nawet jak jest siec skonfigurowana ręcznie - zatrzymanie sieci = zatrzymanie komputera (stad wicd i nm zawieszaja mi sprzet od razu - oba na początku czyszczą siec).
wiec chyba rzeczywiscie problem jest nie w tych programach, tylko gdzieś indziej...
bardzo proszu o pomocu...