Miałem dokładnie ten sam problem. Było to spowodowane bardzo starą kartą graficzną nvidia TNT, do której nie było sterów kompatybilnych z najnowszymi jajkami linuxa. Po krótkim czasie dzierżenia rozdzielczości 800x600 rozwiązałemproblem poprzez downgrade do 7.10...
Bo 8.04 na tym kompie nigdy nie używałem i nie chciało mi się xxxx z testowaniem. Natomiast 7.10 zawsze dobrze tam śmigało.
Trochę off topic: Wiem, że większość linuxowych autorytetów twierdzi co innego, ale mnie liczne doświadczenia nauczyły, że w linuxie nie ma w ogóle sensu wymieniać na nowszy systemu, który po prostu działa. Że mam open office w wersji sprzed pół roku to nie jest powód żeby się chlastać....
Coś w tym jest nie tak, mam kartę GeForce4 Ti 4200, zainstalowane stery (system sam zaproponował instalację), nvidia setting jest i działa (teoretycznie). Przy starcie systemu mam odświeżanie ustawione na 60 Hz i po zmianie w Nvidia Settings ustawiam na 85 Hz. Próba zapisu kończy się błędem "Unable to remove old X config backup file '/etc/X11/xorg.conf.backup'." Ale ustawienia trzyma do następnego wyłączenia kompa.
Wyłączyłem internet, wlazłem na konto roota i przez Nvidia Settings zmieniłem ustawienia, oczywiście zapisałem. Bez efektu po restarcie.
Zainstalowałem skrypt do edycji plików jako admin i edytowałem xorg.conf. Pozmieniałem co trzeba i zapisałem. Po restarcie odświeżanie na 60 Hz, czyli nadal samo zmienia wpisy.
Zawsze miałem karty ATI i nie było tyle problemu co z GF.
Oto xorg.conf na działającym systemie, czyli po ustawieniu w nvidia settings prawidłowej rozdzielczości.
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 1.0 (buildd@palmer) Mon Nov 3 08:46:46 UTC 2008
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
# commented out by update-manager, HAL is now used
#Section "InputDevice"
# Identifier "Generic Keyboard"
# Driver "kbd"
# Option "XkbRules" "xorg"
# Option "XkbModel" "pc105"
# Option "XkbLayout" "pl"
#EndSection
# commented out by update-manager, HAL is now used
#Section "InputDevice"
# Identifier "Configured Mouse"
# Driver "mouse"
# Option "CorePointer"
#EndSection
W xorg.conf tak, ale na zrzucie ekranu jest też okienko nvidia-settings i tam jest jak byk 60 Hz. Po włączeniu kompa ekran na monitorze robi się wyraźnie mniejszy o jakiś centymetr z każdej strony i obraz męczy oczy, dopiero po zmianie odświeżania na 85 Hz wraca do normy.
Adamo8: xorg nie jest zły - moim zdaniem problem leży gdzie indziej...
powiedz mi, czy twój monitor ma możliwość pokazania jakie jest aktualne odświeżanie? Ja mam samsunga - i wchodząc w menu (monitora) mam taką pozycję jak: Display Timing
~chodzi o to, by dało się sprawdzić częstotliwość odświeżania przed zalogowaniem oraz po zalogowaniu
(ja miałem tak, że przy dobrym xorgu serwer X startował z odpowiednią częstotliwością 85, ale po zalogowaniu zmniejszała się do 60 - jak się potem okazało, da się temu zaradzić)
Od długiego czasu zaglądam na to forum w poszukiwaniu różnych odpowiedzi.
To pytanie o konfigurację monitora/rozdzielczość przewija się notorycznie. Jeszcze przed wersją 7.10 ciągle z tymi ustawieniami były problemy. Oczywiście edytowałem jako root plik xorg.conf i wklepywałem ręcznie różne ustawienia rozdzielczości i częstotliwości monitora (karta Asus Nvidia FX 5700 oraz monitor Philips Brillance 109p4).
Nie jestem zbyt wybredny i zależało mi tylko na ustawieniach optymalnych monitora tj. 1280x1024 przy 100Mhz - jakie zaleca producent. No niestety, o zgrozo zawsze były problemy i są nadal i to nie tylko u mnie!
Muszę powiedzieć, że Ubuntu jest dobrym systemem i chwalę go. Zainstalowałem 8.10 Intrygującą hawajkę , ale nazwał bym INTRYGUJĄCE UBUNTU 8.10 !
Ile razy można wałkować te same tematy !!!!! czy nikt z twórców UBUNTU nie zrobi z tym problemem wreszcie porządek. To wstyd, jeśli jedno z pierwszych ustwień stają się intrygujące. Oczywiście nadal ekran jest taki, że oczy bolą.
Wszystko co przedmówcy pisali potwierdza się nie można ustawić .
Z pewnością zaraz za mną ktoś napisze - przecież to proste wystarczy -zmienić to - dopisać tamto- usunąć to a jak nie pójdzie to jeszcze....itd.
Ludzie czy nie można tego załatwić raz na zawsze? NIE KOMBINOWAĆ -CO ODSTRASZA NOWICJUSZY W LINUKSIE.
To pytanie do SZANOWNYCH I SZANOWANYCH TWÓRCÓW.
serdecznie pozdrawiam z Nowym Rokiem 2009.
piotr
P.S.
dodam, że to zmusiło mnie do zarejestrowania się tutaj i napisania tego małego elaboratu.
To chyba nie jest problem Ubuntu tylko sterowników do grafiki. Sterowniki nie są dostarczane przez społeczność Ubuntu ale przez producenta grafiki i społeczność Ubuntu może zmienić tylko to co da producent grafy.
Jedynym chyba błędem w Ubuntu jest brak wyboru właściwych ustawień na sterownikach dostarczanych z systemem, ale u mnie dotyczy to tylko wersji 8.10. Inna sprawa że do tej pory jechałem na ATI 9100 i otwarte sterowniki nie robiły mi problemu (nie używam bajerów takich jak compiz i grami się nie bawię), po zmianie na GF zaczęły się schody. Systemowy sterownik daje odświerzanie max 60 Hz, a zamknięty zaproponowany przez system zapomina ustawień. Dopiero wczoraj zaczęło się ustawiać na auto (w xorg.conf jest ustawione na 85 Hz) i na razie problem się skończył.
benkiu pisze:Zrobiłem i nic to nie zminia, mi się wydaje ze musze zkonfigurować monitor tylko nie wiem jak to mam zrobić, w wersji 7.10 wchodzłem na ustawienia i wybierałem z listy jaki mam monitor i w tedy juz mogłam ustawiac rozdzielczość i wszystko pięknie działało, ale na 8.10 zadnym cudem nie moge ustawić jaki mam monitor
Może to Ci pomoże. Pozmieniaj lub dodaj do pliku xorg.conf takie wpisy (tylko z głową i zrób najpierw backup) i zobacz jak się system zachowa:
witam mam podobny problem.posiadm karte 8400gs,gdy instalowalem normalnie przez system->administracja->sterowniki to po restarcie wyskakiwal mi tylko bialy ekran i lipa.
wiec uzylem wujka google i znalazlem ze ktos rozwiazal ten problem instalujac sterowniki ze strony nvidii o nr. NVIDIA-Linux-x86-173.08-pkg1.run. tak tez uczynilem,rzed tym jednak zaktuawalem system. bialy ekran zniknal a pojawila sie nie wiadomo skad za niska rozdzielczosc 800x600 bodajze albo 640x480. gdzie noja matryca w vostro 1500 powinna wyswietlac 1200x800.moj xorg.conf wyglada nastepujaco
instalowalem normalnie przez system->administracja->sterowniki
Jeśli zainstalowałeś w ten sposób sterownik to teraz pytanie czy odinstalowałeś go również?
Xorg wyraźnie pokazuje, że masz ustawiona rozdzielczość na: