Nie działają klawisze głośności
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Nie działają klawisze głośności
Witam, nie dawno nabyłem lenovo sl500 i wszystko jest ok oprócz klawiszy głośności, po prostu zachowują sie tak jak by ich wogóle nie było, pomóżcie bo szukałem na forum i znalazłem kilka tematów ale nic nie pomogło.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Damian
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Damian
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Nie działają klawisze głośności
W OGOLE wszystko zalezy od indywidualnej konfiguracji komputera, ale OPROCZ tego moze podpowie Ci cos ten artykul.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
wejdz w system-preferencje-skroty klawiszowe i dopisz skroty,w poprzedniej wersji tez mi nie przydzielalo automatycznie.
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdzałem w skrótach, moge ustawić dowolny skrót ale nie ta klawisze, naciskam je ale dosłownie nic sie nie dzieje.
Artykuł moze i byłby pomocny gdyby był po polsku, bo jednak mój ang jest zbyt słaby :-/
PS.
Te klawisze to nie FN+ cośtam tylko osobne przyciski po za klawiaturą
Artykuł moze i byłby pomocny gdyby był po polsku, bo jednak mój ang jest zbyt słaby :-/
PS.
Te klawisze to nie FN+ cośtam tylko osobne przyciski po za klawiaturą
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Skoro to 8.10, może "cudowny wynalazek" o nazwie evdev niepoprawnie rozpoznał klawisze multimedialne
Jeśli chcesz spróbować wyłączyć evdev (czyli de facto przywrócić taki system zarządzania urządzeniami wejściowymi typu klawiatura/mysz jaki był w 8.04), dodaj do xorg.conf taki wpis:
Jedna prośba - zanim zaczniesz dłubać w xorg.conf, zrób sobie na wszelki wypadek kopię zapasową

Jeśli chcesz spróbować wyłączyć evdev (czyli de facto przywrócić taki system zarządzania urządzeniami wejściowymi typu klawiatura/mysz jaki był w 8.04), dodaj do xorg.conf taki wpis:
to oznacza, że przypuszczalnie będziesz musiał dodać do pliku konfiguracyjnego odpowiednie zapisy dla klawiatury i myszki, ale wtedy przypiszesz im takie sterowniki, jakie Ty chcesz i dzięki temu masz szansę, że klawisze multimedialne będą działać...Section "ServerFlags"
Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection
Jedna prośba - zanim zaczniesz dłubać w xorg.conf, zrób sobie na wszelki wypadek kopię zapasową

Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
zrobiłem jak radziłeś i jest tak:
oba paski mam na górze a były na dole, z paska zniknęło wszystko oprócz godziny, daty, wlan i przycisku off, nie moge przeciągnąć nic myszką.
Po podmianie pliku na stary zmieniła się rozdzielczość na niższą i moge już przeciągać myszka, po za tym nic, dalej pasek pusty .
Co z tym robic bo obecnie mam upośledzone ubuntu :/
oba paski mam na górze a były na dole, z paska zniknęło wszystko oprócz godziny, daty, wlan i przycisku off, nie moge przeciągnąć nic myszką.
Po podmianie pliku na stary zmieniła się rozdzielczość na niższą i moge już przeciągać myszka, po za tym nic, dalej pasek pusty .
Co z tym robic bo obecnie mam upośledzone ubuntu :/
- k2cl
- Przyjaciel
o_O
Przywrócenie kopii xorg.conf nie pomaga? Jeśli nie pomaga próba zmiany rozdzielczości w system-preferencje-rozdzielczość ekranu, wklej tutaj zawartość xorg.conf...
... i tak dla zaspokojenia mojej ciekawości - wklej proszę także ten zmodyfikowany xorg.conf, na którym system zaczął tak wariować...
Przywrócenie kopii xorg.conf nie pomaga? Jeśli nie pomaga próba zmiany rozdzielczości w system-preferencje-rozdzielczość ekranu, wklej tutaj zawartość xorg.conf...
... i tak dla zaspokojenia mojej ciekawości - wklej proszę także ten zmodyfikowany xorg.conf, na którym system zaczął tak wariować...
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
NIe jestem w stanie zmienic rozdzielczosci bo na paskach nie mam nic oprócz kosza zegarka o czerwonego przycisku i nie wiem jak dostać się do rzeczy z pasków, aplikacje, preferencje itp nie ma nic.
Mam tylko stary plik xorg, ten edytowany poprostu nadpisałem poprzednim ale nic to nie zmieniło.
xorg.conf
Mam tylko stary plik xorg, ten edytowany poprostu nadpisałem poprzednim ale nic to nie zmieniło.
xorg.conf
Kod: Zaznacz cały
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
- k2cl
- Przyjaciel
Całość jest o tyle dziwna, że wpisu który Ci zaproponowałem sam używałem w którymś momencie pod 8.10 i nic takiego się nie działo...
Skoro masz panele, proponuję dodać do nich wszystko, co było tam poprzednio - PPM na pasku i "dodaj do panelu" - do górnego dodaj "menu gnome", do dolnego - to co tam miałeś (czyli zapewne "lista okien")
Mając normalne menu gnome łatwiej będzie podłubać przy rozdzielczości
Skoro masz panele, proponuję dodać do nich wszystko, co było tam poprzednio - PPM na pasku i "dodaj do panelu" - do górnego dodaj "menu gnome", do dolnego - to co tam miałeś (czyli zapewne "lista okien")
Mając normalne menu gnome łatwiej będzie podłubać przy rozdzielczości

Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Menu gnome, więc tak to się nazywa, dzięki, rozdzielczosć już mam,pozostaje jeszcze myszka, nie da sie nia nic chwyić, aha jak ustawić zebym miał na pasku aplikacje, miejsca, system. bo tak miałem wcześniej a teraz mam tylko logo gnome, to wszystko zawiera sie w tym menu ale poprzednia wersja była wygodniejsza, aha no i klawisze dalej nie działaja 

-
- Piegowaty Guziec
Odświeżam temat, problem z klawiszami nadal istnieje tyle ze teraz mam jurnego jarząbka.
Może ktoś z was wie jak to naprawić??
Może ktoś z was wie jak to naprawić??
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Też jestem posiadaczem SL500 i jak już zdążyłem się dowiedzieć model ten mimo, że jest nazwany ThinkPad nie jest zgodny z tą serią ponieważ posiada firmware z serii IdeaPad i stąd biorą się problemy z niedziałającymi klawiszami. Na moim SL500 udało mi się rozwiązać problem korzystając ze sterowników z tego linku http://github.com/tetromino/lenovo-sl-l ... ree/master
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Problem nadal istnieje z tym ze teraz na kolibrze, próbowałem ponownie instalować sterowniki z powyższego linku ale ciągle wyrzuca mi błędy, moze ja coś źle robie??
Jak powinienem zainstalować te sterowniki??
Jak powinienem zainstalować te sterowniki??
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A ja mam identyczny problem na moim ThinkPad x40. Odziwo na Ubuntu 8.10 działało bez problemu, a od 2 ostatnich edycji systemu nie trybi :/
Wcześniej darowałem sobie tę sprawę, ale z chęcią w końcu chciałbym rozwiązać ten problem.
Wcześniej darowałem sobie tę sprawę, ale z chęcią w końcu chciałbym rozwiązać ten problem.