Przywracanie systemu przy starcie

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
sopel1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Przywracanie systemu przy starcie

Post autor: sopel1000 »

Witam, otóż mam następujący problem. Muszę opracować pewną rzecz, na której będą się ludzie uczyć konfiguracji asteriska. Chciałbym, żeby każda grupa miała zainstalowane ubuntu, na którym będą już pościągane odpowiednie pakiety do zainstalowania. Ich zadaniem będzie zainstalowanie zaptela itd. i potem konfiguracja poprzez edycję plików konfiguracyjnych.

Problem jest jednak taki, że jeśli po jednej grupie przyjdzie następna na ten komputer, to już będzie miała wszystko skonfigurowane. Toteż chciałbym tak ustawić, żeby przy starcie systemu, był on przywracany do stanu świeżo po instalacji i skopiowaniu pakietów do odpowiednich folderów. J

Jak to zrobić? :goog: twierdzi, że mogę użyć sbackup albo dar czy tam kdar, ale nie jestem przekonany jak. Są takie też karty Recovery pod pci, ale nie wiem czy to da radę. Co sądzicie, jak to rozwiązać?

Pozdrawiam.

EDIT:
Nikt nie ma pomysłu? Proszę pomóżcie, bo to bardzo istotne dla mnie... Robię to na zaliczenie :|
@!
palkosky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Przywracanie systemu przy starcie

Post autor: palkosky »

może to nie zbyt błyskotliwy pomysł, ale skoro nikt nie ma lepszego, to napiszę, że może live CD będzie jakimś rozwiązaniem? Na dysk ściagnąć wcześniej te pakiety, a wszystkie ustawienia jakie się wprowadzi w danej sesji i tak się usuną po wyłączeniu komputera. A i płyta chyba specjalnie nie obciąża koputera.
Ale to taki pomysł na 'chłopski rozum' ;) No i jesli to jest na zaliczenie to tez moze wyglądać niezbyt profesjonalnie ;)
sopel1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hm, na live cd miał jakiś problem z wykrywaniem tej mojej karty TDM pod pci. Nie wiem, spróbuję może jeszcze raz. Może to faktycznie dałoby radę, ale jeśli ktos ma jeszcze jakiś pomysł, to będę BARDZO wdzięczny...
@!
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Architektura: x86_64

Post autor: Rgl »

Zostawiasz pustą partycję ext3 i za pomocą partimage (np z systemrescuecd) robisz sobie na niej obraz partycji z czystym systemem. Po każdej grupie możesz spokojnie przywrócić system do poprzedniego stanu nieważne co namieszają.
EDIT:
Ewentualnie można na partycji zainstalować jakąś minimalną dystrybucję z partimage która po starcie przywróci podstawową partycję z obrazu i sie zrestartuje.
sopel1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki. Czyli jednym słowem, instaluje sobie ubuntu na jednej partycji ze wszystkim co potrzebuję, potem robię na innej pustej partycji za pomocą partimage obraz tego mojego ubuntu, tak? A jak potem ustawić automatyczne odzyskiwanie tego ubuntu z tamtego obrazu? Czy źle to rozumiem?
@!
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Architektura: x86_64

Post autor: Rgl »

Są różne możliwości najprościej wydaje mi się zainstalować na tej dodatkowej partycji jakąś niewielką dystrybucję i np w skryptach startowych uruchomić przywrócenie systemu i restart. Oczywiście partycja do przywrócenia nie może być zamontowana. Po przywróceniu systemu wystarczy ustawić w grubie aby po następnym restarcie wystartował właściwy system a ten przy starcie może ustawiać gruba na start z partycji przywracania i tak w kółko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”