Wolne kopiowanie na USB
- m_gol
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Wolne kopiowanie na USB
Mam pamięć USB OCZ Rally2 8 GB. Teoretyczne (potwierdzone przez testy programowe) prędkości zapisu i odczytu to odp. 15 i 28 MB/s. Pod Windowsem przy użyciu Total Commandera pliki są kopiowane na nośnik z prędkością 6-7 MB/s - to dużo wolniej niż wspomniane 15, no ale niech już będzie (choć nie wiem do końca, czym to jest spowodowane - czy to, że przed skopiowaniem trzeba dane odczytać z dysku? Ale dysk przecież nie jest taki wolny...).
Natomiast pod Ubuntu prędkość kopiowania tych samych danych nie przekracza 2-3 MB/s (sprawdzałem przy użyciu Krusadera, MC i Total Commandera odpalonego pod Wine'em), co w przypadku kopiowania wielogigabajtowych ilości danych mocno przeszkadza.
Próbowałem kopiować z przenośnego dysku USB (WD Essential 500 GB), ale też nie było szybciej.
Na dysku mam system plików ReiserFS. Pod Windowsem kopiowałem z tego samego dysku, z partycji z systemem plików NTFS.
Natomiast pod Ubuntu prędkość kopiowania tych samych danych nie przekracza 2-3 MB/s (sprawdzałem przy użyciu Krusadera, MC i Total Commandera odpalonego pod Wine'em), co w przypadku kopiowania wielogigabajtowych ilości danych mocno przeszkadza.
Próbowałem kopiować z przenośnego dysku USB (WD Essential 500 GB), ale też nie było szybciej.
Na dysku mam system plików ReiserFS. Pod Windowsem kopiowałem z tego samego dysku, z partycji z systemem plików NTFS.
Michał Gołębiowski
student wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki na Uniwersytecie Warszawskim
student wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki na Uniwersytecie Warszawskim
- empitt
- Przyjaciel
- Kontakt:
Odp: Wolne kopiowanie na USB
To też może zależeć od tego jakie pliki kopiujesz, małe czy duże. U mnie jak kopiuję małe to kopiowanie trwa i trwa, a jak duże to szybko.
- m_gol
- Sędziwy Jeż
To są mp3, więc ani małe, ani duże. Zresztą, pod obydwoma systemami testowałem wszystko na tym samym zestawie plików.
Michał Gołębiowski
- swistakmc
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
mam ten sam problem. Uzywam pendriva Kingston i chodzi bardzo bardzo wolno. Na bodajże ubuntu 7.04 chodzil normalnie ale po dist-upgrade zamula. Moze wina którejs z paczek??
paczka:
sformatowalem pena na fat16 i przyspieszyl do 4MB
paczka:
poprawilo transfer z 1,3 do 2,9 MB/s ale to tez za wolno bo na windowsie 7 jest a wg producenta moze do 15 siegac... hmmsudo apt-get install usbmount
sformatowalem pena na fat16 i przyspieszyl do 4MB
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Trochę ta paczką pomogła a formatowanie na fat16 przy większym penie jak 4GB jest niemożliwe, sprawdzę jeszcze za chwilę czy w biosie nie mam oszczędzania energii włączonej na USB
W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86
Również doświadczam problemu z kopiowaniem danych na usb. Transfer w granicach 1-2 MB/s.
Róźne rozwiązania proponowane na forach nie przynoszą rezultatów. Ehh linux to naprawdę ciągłe zmaganie się z problemami.
Z tego co udało mi się wyczytać problem może być związany z używaniem opcji "sync" przy montowaniu USB. Jak ją wyłączyć opisano na poniższej stronie w komentarzu nr 19:
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=105871#c19
Nie umiem jednak znaleźć owego "volume uuid" z pkt 3.
Róźne rozwiązania proponowane na forach nie przynoszą rezultatów. Ehh linux to naprawdę ciągłe zmaganie się z problemami.

Z tego co udało mi się wyczytać problem może być związany z używaniem opcji "sync" przy montowaniu USB. Jak ją wyłączyć opisano na poniższej stronie w komentarzu nr 19:
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=105871#c19
Nie umiem jednak znaleźć owego "volume uuid" z pkt 3.
-
- Piegowaty Guziec
Czesc. Mam Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx od paru dni. Podlaczylem pendriva ocz atv, ale w ogole nie jest widoczny. Mozecie cos poradzic?
P
P
- m_gol
- Sędziwy Jeż
A widzisz w ogóle urządzenie? Zrób:piotr-oc pisze:Czesc. Mam Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx od paru dni. Podlaczylem pendriva ocz atv, ale w ogole nie jest widoczny. Mozecie cos poradzic?
P
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
A z innej beczki - Twój problem nie ma nic wspólnego z tematem wątku, na przyszłość zakładaj nowe wątki w takich sprawach.
Michał Gołębiowski
-
- Piegowaty Guziec
Dzieki,
zaloze nowy watek, jesli nie uda mi sie rozwiazac problemu. Poki co, wpisalem kod bez urzadzenia a potem z wsunietym, ale na kod otrzymalem w obu przypadkach takie same informacje. Pen drive jest w dalszym ciagu niewidoczny.
zaloze nowy watek, jesli nie uda mi sie rozwiazac problemu. Poki co, wpisalem kod bez urzadzenia a potem z wsunietym, ale na kod otrzymalem w obu przypadkach takie same informacje. Pen drive jest w dalszym ciagu niewidoczny.
- m_gol
- Sędziwy Jeż
A ten pendrive w ogóle działa? Sprawdzałeś na innym komputerze? Sprawdzałeś na innym porcie USB w Twoim komputerze? Sprawdzałeś innego pendrive'a na tym samym porcie? Itp.
Musisz sam spróbować dowiedzieć się jak najwięcej zanim zadasz pytanie...
Musisz sam spróbować dowiedzieć się jak najwięcej zanim zadasz pytanie...
Michał Gołębiowski
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Witam
Podepnę się pod temat mam taki sam problem tylko że byle jaką pamięć przenośną podłączę kartę pamięci przez telefon pod usb czy pendrive mam ciągle zamulony transfer kopiowania od kąd mam ubuntu nie przekroczył on 3Mb szybkości kopiowania
Podepnę się pod temat mam taki sam problem tylko że byle jaką pamięć przenośną podłączę kartę pamięci przez telefon pod usb czy pendrive mam ciągle zamulony transfer kopiowania od kąd mam ubuntu nie przekroczył on 3Mb szybkości kopiowania
- fri.K
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Sprawdź w jaki sposób został wykryty pendrive, jeśli interfejs USB 1.1 lub USB 2.0 Full Speed to transfer jest zabójczy (12Mbps), jeśli USB 2.0 HighSpeed to transfer powinien sięgać 480Mbps.
Pomocne jest zawsze narzędzie oraz
Pomocne jest zawsze narzędzie
dmesg
lshw-gtk
3x Fedora 19, 3x Fedora 17, MeeGo Harmattan
Ubuntu 12.04 64bit serwer, desktop
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Mam to samo.Z początku leci jak oszalałe a w połowie zwalnia i końca nie widać.Sprawdzane na różnych systemach plików.Pod win 7 idzie ok. 20MB/sec.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
- fri.K
- Serdeczny Borsuk
Na początku dane są kopiowane do bufora, gdy on się zapełni (Albo upłynie pewien czas) następuje zapis na Pena. Jest to taki zapis z opóźnieniem.
Podobne zachowanie można wymusić na MS Windows, lecz tam nie jest ono domyślne.
Jeśli chodzi o szybkość zapisu na Pena to nie widzę żadnej różnicy między MS Win a Linux, a już na pewno nie na korzyść MS Win.
Jeśli jest dobry pendrive typu OCZ ATV Turbo czy Patriot XporterXT 200X to zapis jest bardzo szybki, a jeśli używa się "badziewia" typu Kingston Data Travel to spokojnie można iść spać, a niektóre noname "z krówką czy lizaczkiem" to tragedia. Tu jest test pendrive.
Zatem gdy się płaci mało za taki sprzęt to i oczekiwań za dużych nie powinno się mieć (Dobra pamięć jest bardzo droga).
Zatem jeśli rzeczywisty zapis jakichś danych (Lub syntetyczny pomiar) wykazuje że jest spora różnica między systemami operacyjnymi to należy:
A: Podać markę, model i pojemność pędraka, czy tam innej pamięci flash
B: Czy jest podpinany przez jakieś mostki, huby i czy aktywne czy pasywne.
C: Pamiętać że USB jest interfejsem SZEREGOWYM!!! i jeśli jedno łącze jest obciążone to reszta cierpi
D: Podać markę, model i wszystko co może być potrzebne do zidentyfikowania złomu do którego jest podpinana pamięć Flash
E: Popatrzeć w lshw-gtk / lshw-gui czy jakieś zło się nie rzuca w oczy
F: Podać dmesg podczas podpinania i odpinania tej pamięci
G: Pobawić się czy nie koliduje jakoś z innym sprzętem na USB
Jeśli chodzi o szybkość zapisu na Pena to nie widzę żadnej różnicy między MS Win a Linux, a już na pewno nie na korzyść MS Win.
Jeśli jest dobry pendrive typu OCZ ATV Turbo czy Patriot XporterXT 200X to zapis jest bardzo szybki, a jeśli używa się "badziewia" typu Kingston Data Travel to spokojnie można iść spać, a niektóre noname "z krówką czy lizaczkiem" to tragedia. Tu jest test pendrive.
Zatem gdy się płaci mało za taki sprzęt to i oczekiwań za dużych nie powinno się mieć (Dobra pamięć jest bardzo droga).
Zatem jeśli rzeczywisty zapis jakichś danych (Lub syntetyczny pomiar) wykazuje że jest spora różnica między systemami operacyjnymi to należy:
A: Podać markę, model i pojemność pędraka, czy tam innej pamięci flash
B: Czy jest podpinany przez jakieś mostki, huby i czy aktywne czy pasywne.
C: Pamiętać że USB jest interfejsem SZEREGOWYM!!! i jeśli jedno łącze jest obciążone to reszta cierpi
D: Podać markę, model i wszystko co może być potrzebne do zidentyfikowania złomu do którego jest podpinana pamięć Flash
E: Popatrzeć w lshw-gtk / lshw-gui czy jakieś zło się nie rzuca w oczy
F: Podać dmesg podczas podpinania i odpinania tej pamięci
G: Pobawić się czy nie koliduje jakoś z innym sprzętem na USB
- 4palce
- Sędziwy Jeż
Dobra, a czy można wymusić na Ubuntu zachowanie jakie jest domyślne pod Windowsem?fri.K pisze:Na początku dane są kopiowane do bufora, gdy on się zapełni (Albo upłynie pewien czas) następuje zapis na Pena. Jest to taki zapis z opóźnieniem.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Kopiowałem na tego pena już dwa pliki ISO po 4 GB jakiś czas temu i było git.
Teraz dzieje się to ze wszystkimi penami które mam pod ręką.
Przekopiowanie 4 GB trwa w nieskończoność.
Na windowsie idzie normalnie a w sieci trochę tematów lata co świadczy ,że linuks ma problem z kopiowaniem do USB
Teraz dzieje się to ze wszystkimi penami które mam pod ręką.
Przekopiowanie 4 GB trwa w nieskończoność.
Na windowsie idzie normalnie a w sieci trochę tematów lata co świadczy ,że linuks ma problem z kopiowaniem do USB
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
- fri.K
- Serdeczny Borsuk
Zbadałem temat i jest coś.
Tak jak podejrzewałem. Niektóre płyty mogą powodować błędy z urządzeniem USB i wtedy Ubuntu przechodzi na tryb USB 1.1 czyli 12kbps.
Zatem zobaczcie podczas kopiowania czy nie przechodzi w tryb 1.1.
Tak powinno wyglądać:http://img502.imageshack.us/img502/5990 ... nulshw.png
Ważny jest speed:
Tak jak podejrzewałem. Niektóre płyty mogą powodować błędy z urządzeniem USB i wtedy Ubuntu przechodzi na tryb USB 1.1 czyli 12kbps.
Zatem zobaczcie podczas kopiowania czy nie przechodzi w tryb 1.1.
Tak powinno wyglądać:http://img502.imageshack.us/img502/5990 ... nulshw.png
Ważny jest speed:
- igotit4free
- Przyjaciel
Z całą pewnością nie tak ... przeczytaj Regulamin i stosuj się do niego.fri.K pisze: Tak powinno wyglądać:http://img502.imageshack.us/img502/5990 ... nulshw.png
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Długie kopiowanie plików z komputera na mp3
Mam problem ze strasznie długim kopiowaniem plików z komputera na mp3. Windows kopiuje plik 700 MiB w około 5 minut, natomiast Ubuntu (10.04) potrafi rozpocząć kopiowanie o 8.00 a skończyć o 20.00. System plików na mp3 - fat32, linux - ext4, windows - ntfs, kabelek jest ok. Jak rozwiązać ten problem?
Linux User - 508293
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Odp: Długie kopiowanie plików z komputera na mp3
Tak długo jest widoczne okienko informujące, że urządzenie nie jest jeszcze gotowe do odłączenia?
Są jakieś błędy w logach (np. dmesg)?
Są jakieś błędy w logach (np. dmesg)?