czarny monitor po zainstalowaniu najnowszego drivera nvidia, help!

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
kurmanah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

czarny monitor po zainstalowaniu najnowszego drivera nvidia, help!

Post autor: kurmanah »

Zainstalowałem dzisiaj rano najnowszy driver Nvidii AMD64 180.44 i powaliło się... system butuje się, wpisuję login i hasło, słyszę muzyczkę podczas logowania na moje konto, muzyczka cichnie jak zwykle, kiedy już jestem zalogowany a wszystko co widzę to czarny monitor :( Zainstalowałem go klikając na ikonkę driver-a na górnym pasku desktopa Ubuntu więc nawet nie wiem dokładnie jak się nazywa i co najważniejsze jak to odinstalować w trybie tekstowym. Czy ktoś może mi pomóc?
Awatar użytkownika
pusz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: czarny monitor po zainstalowaniu najnowszego drivera nvidia, help!

Post autor: pusz »

Byc moze wystarczy tylko wyedytowac /etc/x11/xorg.conf. Zaloguj sie w trybie tekstowym wpisz sudo mc, wejdz do katalogu /etc/X11. Bedzie tam plik xorg.conf najedz na niego i wcisnij F4. Odszukaj sekcje "Device" bedzie tam wpis odnosnie sterownika:
Driver "nvidia" zmien nvidia na "nv" i zresetuj komputer. Jesli wszystko pojdzie dobrze powinien sie normalnie uruchomic system z tym ze bez akceleracji 3D. mysle ze majac dzialajacy tryb greaficzny z odinstalowaniem tego niedzialajacego sterownika juz sobie sam poradzisz.
kurmanah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: czarny monitor po zainstalowaniu najnowszego drivera nvidia, help!

Post autor: kurmanah »

Zabawna rzecz ale nie musiałem robić nawet tego. Choć to bez sensu ale chciałem spróbować otworzyć Ubuntu spod safe mode no i oczywiście dostałem znowu czarny monitor ale pomyślałem sobie, że zamiast twardego resetu (co nie jest dobre dla systemu oczywiście) uśpię komputer, wiec dwoma klawiszami wprowadziłem mojego laptopa w sleeping mode, za chwilę go włączyłem, wyskoczyło okienko z hasłem, wpisuję, klikam przełącz użytkownika... jestem na ekranie powitalnym i tym razem zaznaczam ładowanie w terminalu (otwierałem wcześniej w terminalu, żeby przenieść dane na których pracuję), tym razem jednak na moje zdziwienie nie otworzył się terminal tylko... moje konto w trybie graficznym :) Przeszedłem ten trick jeszcze raz sprawdzić czy nie śnię no i oczywiście odinstalowałem najnowszy driver a zainstalowałem poprzedni, teraz śmiga bez problemu :) Ot tak dziwnie się porobiło :) Bardzo dziwny sposób ale może komuś zadziała jak mi. Dzięki za pomoc, przyda się na przyszłość, kto wie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”