Nie mogę zainstalować sterowników do GeForce 8800GT pod Ubuntu 8.10

Grafika, film, dźwięk.
damianP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Nie mogę zainstalować sterowników do GeForce 8800GT pod Ubuntu 8.10

Post autor: damianP »

Witam. Mam do Was prośbę. Czy mógłby mi ktoś przedstawić algorytm zainstalowania sterowników mojej karty graficznej? Model karty: nVidia GeForce 8800GT + OS: Ubuntu 8.10
Jestem bardzo "świeżym" użytkownikiem, więc praca w interfejsie tekstowym będzie karkołomna :( . Dodam, że coś co powinno niby rozwiązać problem samo czyli EasyLin nie może się wykazać bo nie można wyświetlić strony (http://www.easylin.pl) projektu, a i opcja Administracja>Sterowniki> też nic nie daje. Wybieram opcje Włącz a ono nic. W tym jakimś Samplerze (czy jak to się nazywa - piszę ten post na XP, więc nie jestem pewien tej nazwy, w każdym bądź razie coś na S...) też nie bardzo wiem jak się zachować. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: nVidia GeForce 8800GT + Ubuntu 8.10 = ??

Post autor: luk1don »

Tu nie potrzeba żadnych skryptów:
System-Administracja-Sterowniki (Menedżer sterowników własnościowych) i włączyć Sprzętowo przyspieszany sterownik grafiki NVIDIA
damianP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: nVidia GeForce 8800GT + Ubuntu 8.10 = ??

No niestety ta porada nie skutkuje na moim sprzęcie. Niby na liście są dwie opcje sterów do wyboru (różnica wynika z wersji sterowników), wybieram rekomendowany (tan drugi tez próbowałem). Niby w obu przypadkach prosi o uwierzytelnienie akcji ale na tym wszystko się kończy i nadal jest napisane, że "Ten sterownik nie jest włączony". Nie pomaga ponowne włączanie komputera. Po co mi taki system skoro w znikomym stopniu jestem w stanie wykorzystać jego potencjał? Proszę o jakieś sensowne instrukcje.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Nie mogę zainstalować sterowników do GeForce 8800GT pod Ubuntu 8.10

Post autor: luk1don »

Już bardziej sensownie nie można! Sensownie to by było z twojej strony użyć opcji szukaj!:grin:
Eh już tyle się napisałem o tym... Otwierasz Terminal. Wyrzucasz co masz z Nvidii:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge nvidia*
Przywracasz domyślną debianowską konfigurację:

sudo dexconf
Instalujesz drivery:

sudo apt-get install nvidia-glx-180
(chyba tak się nazywają)
Konfigurujesz:

sudo nvidia-xconfig
Finito:)
damianP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Nie mogę zainstalować sterowników do GeForce 8800GT pod Ubuntu 8.10

Ok.Dzięki za pomoc, ale i tak nie skorzystałem bo paradoksalnie w czasie poprawiania postu mój Ubuntu się aktualizował po czym bez problemu, jak po maśle, zainstalowało poprawnie najnowsze sterowniki do mojej karty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”