Grafika Intel x4500m i brak akceleracji?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Grafika Intel x4500m i brak akceleracji?

Post autor: Arcy »

Witam

Mam problem z akceleracją sprzętową mojej karty graficznej Intel x4500m na laptopie Acer Extensa 5630z, mianowicie gdy włączam grę np World of Padman gra zawiesza się, lub Quake2 gra nie włącza się w trybie OpenGl. Jest jeszcze jeden objaw jak odpalam jakiś program chyba nawet obojętnie jaki ekran daje jakieś dziwne efekty jak w załączniku. Możliwe że jest to wina sterowników może wie ktoś jak to rozwiązać ?

dodaje jeszcze wyniki paru poleceń i xorg.conf

polecenie lspci

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation ICH9M/M-E 2 port SATA IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation ICH9M/M-E 2 port SATA IDE Controller (rev 03)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5764M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
0d:06.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. Cardbus bridge (rev 01)
0d:06.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 02)
0d:06.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 03)
polecenie glxinfo | grep direct

direct rendering: Yes
xorg.conf

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
EndSection
i screen z krzaczącego sie ekranu
http://www.wrzuta.pl/obraz/fZ9BatQGir/

aha i używałem już polecenia
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

EDIT:
nikt nie jest w stanie mi pomóc?:(
teknomaniac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Grafika Intel x4500m i brak akceleracji?

Post autor: teknomaniac »

czy udało się coś z tym problemem zrobić ?
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: przemk »

teknomaniac pisze:czy udało się coś z tym problemem zrobić ?
Z tego co gdzieś czytałem to dopiero Ubu9.04 ma mieć Xorg'a ze wsparciem dla tego układu graficznego. I podobno działa nieźle. Więc albo poczekacie, albo spróbujecie z testową wersją.
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: k0liberek »

Beta nie ma. A przynajmniej u mnie akceleracja nie działa. Odpalenie Billard-GL na całym ekranie powoduje slide-show :-(
A może nie umiem czegoś zrobić? Próba wymuszenia sterownika intela w xorg.conf powoduje, że komputer się nie odpala, muszę startować w recovery mode i zmieniać ustawienia na domyślne. Jak ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie (poza oczywiście radą, żeby poczekać na wydanie beta2, beta3 itd.) to byłbym bardzo wdzięczny. Nie jestem fanem gier, ale takimi drobiażdżkami jak Billard-GL czy Phun lubię się pobawić dla odprężenia.
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: przemk »

k0liberek pisze:Beta nie ma. A przynajmniej u mnie akceleracja nie działa. Odpalenie Billard-GL na całym ekranie powoduje slide-show :-(
Co pisze na temat akceleracji "glxinfo | grep direct"? probowales zrobic reconfigure?
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

przemk pisze:Co pisze na temat akceleracji "glxinfo | grep direct"?
Pisze:
direct rendering: Yes
przemk pisze:probowales zrobic reconfigure?
Próbowałem. Wynik (zawartość pliku xorg.conf):

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
EndSection

Czyli taka sama konfiguracja jak zaraz po zainstalowaniu.
Polecenie compiz --replace daje w wyniku:

Checking for Xgl: not present. 
No whitelisted driver found
Nie jestem ekspertem - coś tam kumam, ale nie mam pojęcia jak to ugryźć. Dzięki za zainteresowanie i pomoc :-)
SML
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: SML »

Chciałbym się wtrącić do dyskucji i zapytać jak idzie Wam odtwarzanie filmów online na full screenie? Czy Wam przycina? Instalowaliście sterowniki od intela?
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

SML pisze:Chciałbym się wtrącić do dyskucji i zapytać jak idzie Wam odtwarzanie filmów online na full screenie? Czy Wam przycina?
O dziwo - nie.
SML pisze:Instalowaliście sterowniki od intela?
Jeszcze nie. Ja jestem trochę za chudy w uszach na takie eksperymenty, ale może spróbuję. W kompilowaniu ze źródeł do szewskiej pasji mnie doprowadza to, że zawsze mi czegoś tam brakuje, configure krzyczy, że brak biblioteki, ja oczywiście nie wiem a jakim pakiecie ta biblioteka jest... Dla wieloletniego użyszkodnika Windy to nie jest wygodna opcja. Ubuntu tym mnie właśnie urzeka, że większość potrzebnego oprogramowania zapewnia mi wpisanie sudo apt-get install...
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Arcy »

po przejściu na ubuntu 9.04 nie ma żadnych krzaków wszystko działa poprawnie nie licząc akceleracji w quake2 :) w innych grach nie sprawdzałem jeszcze. Może ktoś już rozwiązał problem z tą kartą graficzną?
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

U mnie jest to samo - żadnych krzaków, żadnej akceleracji. Problem zamierzam rozwiązać definitywnie już dziś. Idę kupić NVidię...
xdomin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: xdomin »

rozwiązanie twojego problemu znajdziesz tutaj: viewtopic.php?t=99499

pozdrawiam
NOTEBOOK: HP NX7300
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety, moja karta grafiki to X4500, a opisywana w wymienionym wątku jest wcześniejsza. X4500 miała być obsługiwana w 9.04, ale nie udało mi się uzyskać jakiejkolwiek akceleracji. Próbowałem nawet upgrade'ować jądro do kolejnej wersji, ponoć zawierającej sterowniki do Intela X4500 wg instrukcji: http://www.ubuntugeek.com/intel-graphic ... users.html
Używam Ubuntu 64bit więc podmieniłem sobie "i386" na "amd64", wersję "rc2" na dostępną już "rc3", ale, pomimo, że xorg.conf wskazuje na użycie drivera intela, efekt jest ten sam - brak możliwości uruchomienia compiza, który twierdzi, że nie ma Xgl, slideshow przy Billard-gl.
Prawdę powiedziawszy wkurzył mnie troszkę ten "upgrade", w którym najważniejszą zmianą są... nowe dymki powiadomień. Których na dodatek nie można wyłączać, bo nie mają "dynksa". Poczułem się trochę wystrychnięty na zająca, któremu dodatkowo ktoś przyprawił rogi.:evil: Lubię Ubuntu, ale jeśli będzie dalej iść w tę stronę to wybiorę sobie coś innego - wybór jest wszak duży bo to Linux a nie jedynie słuszny system...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”