ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
gordon_stu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04

Post autor: gordon_stu »

ja na 8.04 na moim 3850 miałem tak że niby wszystko działało, ale z niewiadomych przyczyn iksy same z siebie padały i koniec :/
niech się wypowie ktoś komu udało się dobrze zainstalować te sterowniki.
melanrz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: melanrz »

Witam.Zaczelem bawic sie linuxem od wczoraj i juz zrobilem crash systemu wgrywjac sterowniki fglrx do 9.04,odinstalowalem i jade na sterownikach wlasnych systemu.Nie ma to dla mnie roznicy ,jedyne co potrzebuje to tv out do podlaczonego telewizora.Macie pomysl jak to rozwiazac bez ati catalyst?? atitvout nie rozpoznaje mi karty poleceniem `sudo atitvout detect`
Failed to detect adapter type.

Moja karta to radek x500.
kv109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: kv109 »

Z całej siły przyłączam się do tego pytania! Moja karta to ATI RADEON XPRESS 200M. Też już zrobiłem crash fglrxami. Mam je w nosie, chcę po prostu móc klonować obraz z laptopa na duży monitor, ale na chwilę obecną nie umiem tego zrobić (brak ati catalyst).

EDIT: Już działa. Nie wiem, czemu dopiero teraz. Uruchomiłem SYSTEM -> PREFERENCJE -> EKRAN, kliknąłem na swojego GATEWAY'a, włączyłem go, NIE zaznaczyłem klonowania ekranu, dałem zastosuj i działa.
melanrz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety u mnie wykrywa tylko monitor.
emucap
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: emucap »

jak dla mnie wniosek jest tylko jeden :

Jaunty nie dziala. ;/

pora zastanowic sie nad wyborem innego systemu... a narazie zostaje przy 8.10..
moze ktos mi cos polecic? najlepiej z rodziny debiana bo juz zaczalem troche lapac.. :(
Awatar użytkownika
Farcoral
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Farcoral »

emucap pisze:jak dla mnie wniosek jest tylko jeden :

Jaunty nie dziala. ;/

pora zastanowic sie nad wyborem innego systemu... a narazie zostaje przy 8.10..
moze ktos mi cos polecic? najlepiej z rodziny debiana bo juz zaczalem troche lapac.. :(
Teraz prawie każdy nowy linux będzie posiadał xorg 1.6 więc zmiana dystrybucji nic nie pomoże, w takim wypadku polecam ubuntu 8.04 ;) Możesz jeszcze spróbować zmodyfikować sterowniki otwarte, parę dni temu założyłem nowy temat w FAQ jak to zrobić ale temat nie został jeszcze zaakceptowany albo został wywalony :/ http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1120175
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Sytuacja jest taka:
- z kartami wspieranymi (nowszymi) sterowniki fglrx działają różnie raz tak raz nie;-)(choć 9.4 ma wsparcie dla nowego X.orga), o czym świadczy ten link: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/366529
Nawet znane how-to http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide opatrzone jest bardzo szczerym wyznaniem: "Currently Doesnt WORK!! Be Forewarned..."
(polecam spróbować instalacji ręcznej, manualnej krok po kroku)

- z kartami nie wspieranymi (starszymi) - developerzy każą użyć sterowników open source ati. Bardzo ciekawe efekty można zaś osiągnąć na sterownikach mesa, po samodzielnej kompilacji jednego z modułów.

Posiadacze tych kart mogą skorzystać z tego linka: http://www.amd.com/us/LinuxCrewSurvey
i przekazać twórcom, aby zrobili coś z tym faktem.
emucap
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

luk1don pisze:Bardzo ciekawe efekty można zaś osiągnąć na sterownikach mesa, po samodzielnej kompilacji jednego z modułów..
a czy moglby ktos podeslac linka gdzie moglbym poczytac o tych sterownikach, ewentualnie jakas instrukcje? nie moge za bardzo znalesc nic przydatnego :(
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

W tym wątku masz link do wątku, w którym jest odnośnik do tematu na ubuntuforums (w j. ang):
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1120175
grinder
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: grinder »

Modyfikacja sterowników MESA na pewno nie działa z Ati Mobility Radeon x1400, wyniki glxgears są na poziomie 950 FPS, po modyfikacji i przekompilowaniu FPS nie wzrósł... jedyny efekt to wieszanie się systemu podczas grania w OpenArena.
Jak na razie sterowniki Mesa sprawują się całkiem przyzwoicie, Compiz działa bez zarzutu, monitor/telewizor przez D-SUB podłączam i śmiga pięknie (z włączonymi efektami).
Jedyne co mi się nie podobało w serii Ubuntu x.y... rozwiązanie z synchronizacją obrazu w odtwarzanych filmach... za każdym razem miałem 'poszarpany' mniej lub więcej obraz, co skutecznie odpychało mnie od używania Ubuntu na codzień. Teraz ze sterownikami MESA i ustawionym driverem XVideo (w VideoLAN) - mam piękny płynny obraz jak w Windows :)
melanrz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dodam tylko ze 9.4 daje sie zainstalowac ale dalej wywala system w moim przypadku http://news.softpedia.com/news/Latest-A ... 9720.shtml
emucap
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

"wywala system" ? :D
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: robotsieciowy »

W skrócie, w innych tematach piszę o tym, ale podam esensję i co udało się zrobić:
1. Ustawić na chwilę na źródła hardego sudo apt-get update i sudo apt-get install xorg bodajże.
2. Zainstaluje się stara wersja i będzie informacja o tym. Dalej fglrx nie daje rady więc próbuję z catalystem 9.3, ale wywala błąd może już nietrudny do częściowego opanowania

To dla was może się wam przyda

Kod: Zaznacz cały

ZZZZZ@YYYYYY-desktop:~/Pulpit$ sudo ./ati-*
Created directory fglrx-install.DoQvHK      
Verifying archive integrity... All good.    
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593..............................
............................................................................................
............................................................................................
.............................................................................................
...............................................................................................
..............................................................................................                                                                                          
==================================================     
 ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager                                                                            
================================================== 

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.28-11-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro                                                  

Removing temporary directory: fglrx-install.DoQvHK

Sorry jak była o tym mowa i odkrywam amerykie.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64

Post autor: makson »

Jest to niewątpliwie krok naprzód (jeżeli downgrade można nazwać krokiem naprzód). Czekam z niecierpliwością na wyniki walki z kernelem. Jeżeli uda się w końcu komuś na Ubuntu 9.04 zainstalować ATI Catalyst 9.3 to będzie co oblewać.
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: robotsieciowy »

To może najważniejsze pytanie na tą chwilę w dwóch odmianach.

1. Jak obniżyć informację o numerze wersji kernela czy tam czegoś patrz mój poprzedni post?
2. Jak zainstalować wcześniejszą wersję kernela by system działał normalnie a catalyst 9.3 chodził ze starszym xorgiem, którego udało mi się zainstalować na źródłach z hardego, (źródła przywrócone ale nie aktualizuję xorga świadomie)?

Przy okazji z moim problemem, bo dotyczył odświeżania 60Hz monitora analogowaego irozwiązanie dla ati na wolnych sterownikach jest ostatecznie podane tutaj:

viewtopic.php?p=591347
melanrz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja juz rozwiazalem problem,wsadzilem GF6200 ,a radek poczeka na lepszy support.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

melanrz pisze:Ja juz rozwiazalem problem,wsadzilem GF6200 ,a radek poczeka na lepszy support.
Pozdrawiam
Jak chcesz, to mi też możesz kupić nową kartę graficzną.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

robotsieciowy pisze:To może najważniejsze pytanie na tą chwilę w dwóch odmianach.

1. Jak obniżyć informację o numerze wersji kernela czy tam czegoś patrz mój poprzedni post?
2. Jak zainstalować wcześniejszą wersję kernela by system działał normalnie a catalyst 9.3 chodził ze starszym xorgiem, którego udało mi się zainstalować na źródłach z hardego, (źródła przywrócone ale nie aktualizuję xorga świadomie)?

Przy okazji z moim problemem, bo dotyczył odświeżania 60Hz monitora analogowaego irozwiązanie dla ati na wolnych sterownikach jest ostatecznie podane tutaj:

viewtopic.php?p=591347
Z instalacją starszego jądra nie powinno być problemu, robisz podobnie, zamieniasz repozytoria na te z 8.10 i doinstalowujesz nowego dodatkowego kernela, przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install linux-image-2.6.27-9-generic
Reset i uruchamiasz, wybierasz w grubie tą wersję.
Tylko, że jak masz system plików EXT4 to ta wersja go nie obsłuży, mogą też wyniknąć inne problemy.
I tak nie ma gwarancji, czy sterowniki zamknięte ATI wtedy zadziałają.
wierzejewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: wierzejewski »

Witam wszystkich.
Ja mam ATI X600, OpenArena pięknie śmiga, Compiz z dodatkami też.
Niestety inne gry "klękają". Jestem w kropce bo nie wiem czy:
-być cierpliwym i czekać, aż pojawi się nowe jajko-niespodzianka i karta, którą posiadam dostanie "kopa" :oops:
-szukać jakichś karkołomnych rozwiązań w stylu kompilacja sterów "z palca", cuda na kiju wpisane w xorg.conf :bag:
-dać sobie siana i iśc kupić NVidię (zdradzić sterownik OS) :?:
-wyskoczyć z okna :twisted:

Wiem,że to trudne pytania ale może jest ktoś kto obiektywnie powie jak to rozwiązać. Nexuiz to fajna gra, a ET mnie odstresowuje, wiecie jaka to trauma pozostać na systemie bez gierek 3D.
Bartosz Wierzejewski
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

wierzejewski - już wcześniej był link jak podkręcić otwarte sterowniki z kartami ATI: viewtopic.php?t=99063
Szczerze mówiąc przynosi to różne efekty. Niektórym grafika zdecydowanie przyśpiesza, a innym nie dość, że nie przyśpiesza, to jeszcze komputer się zawiesza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”