ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04
ja na 8.04 na moim 3850 miałem tak że niby wszystko działało, ale z niewiadomych przyczyn iksy same z siebie padały i koniec :/
niech się wypowie ktoś komu udało się dobrze zainstalować te sterowniki.
niech się wypowie ktoś komu udało się dobrze zainstalować te sterowniki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Witam.Zaczelem bawic sie linuxem od wczoraj i juz zrobilem crash systemu wgrywjac sterowniki fglrx do 9.04,odinstalowalem i jade na sterownikach wlasnych systemu.Nie ma to dla mnie roznicy ,jedyne co potrzebuje to tv out do podlaczonego telewizora.Macie pomysl jak to rozwiazac bez ati catalyst?? atitvout nie rozpoznaje mi karty poleceniem `sudo atitvout detect`
Failed to detect adapter type.
Moja karta to radek x500.
Failed to detect adapter type.
Moja karta to radek x500.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Z całej siły przyłączam się do tego pytania! Moja karta to ATI RADEON XPRESS 200M. Też już zrobiłem crash fglrxami. Mam je w nosie, chcę po prostu móc klonować obraz z laptopa na duży monitor, ale na chwilę obecną nie umiem tego zrobić (brak ati catalyst).
EDIT: Już działa. Nie wiem, czemu dopiero teraz. Uruchomiłem SYSTEM -> PREFERENCJE -> EKRAN, kliknąłem na swojego GATEWAY'a, włączyłem go, NIE zaznaczyłem klonowania ekranu, dałem zastosuj i działa.
EDIT: Już działa. Nie wiem, czemu dopiero teraz. Uruchomiłem SYSTEM -> PREFERENCJE -> EKRAN, kliknąłem na swojego GATEWAY'a, włączyłem go, NIE zaznaczyłem klonowania ekranu, dałem zastosuj i działa.
-
- Piegowaty Guziec
Niestety u mnie wykrywa tylko monitor.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
jak dla mnie wniosek jest tylko jeden :
Jaunty nie dziala. ;/
pora zastanowic sie nad wyborem innego systemu... a narazie zostaje przy 8.10..
moze ktos mi cos polecic? najlepiej z rodziny debiana bo juz zaczalem troche lapac..
Jaunty nie dziala. ;/
moze ktos mi cos polecic? najlepiej z rodziny debiana bo juz zaczalem troche lapac..

- Farcoral
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Teraz prawie każdy nowy linux będzie posiadał xorg 1.6 więc zmiana dystrybucji nic nie pomoże, w takim wypadku polecam ubuntu 8.04emucap pisze:jak dla mnie wniosek jest tylko jeden :
Jaunty nie dziala. ;/

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Sytuacja jest taka:
- z kartami wspieranymi (nowszymi) sterowniki fglrx działają różnie raz tak raz nie;-)(choć 9.4 ma wsparcie dla nowego X.orga), o czym świadczy ten link: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/366529
Nawet znane how-to http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide opatrzone jest bardzo szczerym wyznaniem: "Currently Doesnt WORK!! Be Forewarned..."
(polecam spróbować instalacji ręcznej, manualnej krok po kroku)
- z kartami nie wspieranymi (starszymi) - developerzy każą użyć sterowników open source ati. Bardzo ciekawe efekty można zaś osiągnąć na sterownikach mesa, po samodzielnej kompilacji jednego z modułów.
Posiadacze tych kart mogą skorzystać z tego linka: http://www.amd.com/us/LinuxCrewSurvey
i przekazać twórcom, aby zrobili coś z tym faktem.
- z kartami wspieranymi (nowszymi) sterowniki fglrx działają różnie raz tak raz nie;-)(choć 9.4 ma wsparcie dla nowego X.orga), o czym świadczy ten link: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/366529
Nawet znane how-to http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide opatrzone jest bardzo szczerym wyznaniem: "Currently Doesnt WORK!! Be Forewarned..."
(polecam spróbować instalacji ręcznej, manualnej krok po kroku)
- z kartami nie wspieranymi (starszymi) - developerzy każą użyć sterowników open source ati. Bardzo ciekawe efekty można zaś osiągnąć na sterownikach mesa, po samodzielnej kompilacji jednego z modułów.
Posiadacze tych kart mogą skorzystać z tego linka: http://www.amd.com/us/LinuxCrewSurvey
i przekazać twórcom, aby zrobili coś z tym faktem.
-
- Piegowaty Guziec
a czy moglby ktos podeslac linka gdzie moglbym poczytac o tych sterownikach, ewentualnie jakas instrukcje? nie moge za bardzo znalesc nic przydatnegoluk1don pisze:Bardzo ciekawe efekty można zaś osiągnąć na sterownikach mesa, po samodzielnej kompilacji jednego z modułów..

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
W tym wątku masz link do wątku, w którym jest odnośnik do tematu na ubuntuforums (w j. ang):
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1120175
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1120175
-
- Piegowaty Guziec
Modyfikacja sterowników MESA na pewno nie działa z Ati Mobility Radeon x1400, wyniki glxgears są na poziomie 950 FPS, po modyfikacji i przekompilowaniu FPS nie wzrósł... jedyny efekt to wieszanie się systemu podczas grania w OpenArena.
Jak na razie sterowniki Mesa sprawują się całkiem przyzwoicie, Compiz działa bez zarzutu, monitor/telewizor przez D-SUB podłączam i śmiga pięknie (z włączonymi efektami).
Jedyne co mi się nie podobało w serii Ubuntu x.y... rozwiązanie z synchronizacją obrazu w odtwarzanych filmach... za każdym razem miałem 'poszarpany' mniej lub więcej obraz, co skutecznie odpychało mnie od używania Ubuntu na codzień. Teraz ze sterownikami MESA i ustawionym driverem XVideo (w VideoLAN) - mam piękny płynny obraz jak w Windows
Jak na razie sterowniki Mesa sprawują się całkiem przyzwoicie, Compiz działa bez zarzutu, monitor/telewizor przez D-SUB podłączam i śmiga pięknie (z włączonymi efektami).
Jedyne co mi się nie podobało w serii Ubuntu x.y... rozwiązanie z synchronizacją obrazu w odtwarzanych filmach... za każdym razem miałem 'poszarpany' mniej lub więcej obraz, co skutecznie odpychało mnie od używania Ubuntu na codzień. Teraz ze sterownikami MESA i ustawionym driverem XVideo (w VideoLAN) - mam piękny płynny obraz jak w Windows

-
- Piegowaty Guziec
Dodam tylko ze 9.4 daje sie zainstalowac ale dalej wywala system w moim przypadku http://news.softpedia.com/news/Latest-A ... 9720.shtml
-
- Piegowaty Guziec
"wywala system" ? 

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
W skrócie, w innych tematach piszę o tym, ale podam esensję i co udało się zrobić:
1. Ustawić na chwilę na źródła hardego sudo apt-get update i sudo apt-get install xorg bodajże.
2. Zainstaluje się stara wersja i będzie informacja o tym. Dalej fglrx nie daje rady więc próbuję z catalystem 9.3, ale wywala błąd może już nietrudny do częściowego opanowania
To dla was może się wam przyda
Sorry jak była o tym mowa i odkrywam amerykie.
1. Ustawić na chwilę na źródła hardego sudo apt-get update i sudo apt-get install xorg bodajże.
2. Zainstaluje się stara wersja i będzie informacja o tym. Dalej fglrx nie daje rady więc próbuję z catalystem 9.3, ale wywala błąd może już nietrudny do częściowego opanowania
To dla was może się wam przyda
Kod: Zaznacz cały
ZZZZZ@YYYYYY-desktop:~/Pulpit$ sudo ./ati-*
Created directory fglrx-install.DoQvHK
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593..............................
............................................................................................
............................................................................................
.............................................................................................
...............................................................................................
..............................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.28-11-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro
Removing temporary directory: fglrx-install.DoQvHK
Sorry jak była o tym mowa i odkrywam amerykie.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Architektura: x86_64
Jest to niewątpliwie krok naprzód (jeżeli downgrade można nazwać krokiem naprzód). Czekam z niecierpliwością na wyniki walki z kernelem. Jeżeli uda się w końcu komuś na Ubuntu 9.04 zainstalować ATI Catalyst 9.3 to będzie co oblewać.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
To może najważniejsze pytanie na tą chwilę w dwóch odmianach.
1. Jak obniżyć informację o numerze wersji kernela czy tam czegoś patrz mój poprzedni post?
2. Jak zainstalować wcześniejszą wersję kernela by system działał normalnie a catalyst 9.3 chodził ze starszym xorgiem, którego udało mi się zainstalować na źródłach z hardego, (źródła przywrócone ale nie aktualizuję xorga świadomie)?
Przy okazji z moim problemem, bo dotyczył odświeżania 60Hz monitora analogowaego irozwiązanie dla ati na wolnych sterownikach jest ostatecznie podane tutaj:
viewtopic.php?p=591347
1. Jak obniżyć informację o numerze wersji kernela czy tam czegoś patrz mój poprzedni post?
2. Jak zainstalować wcześniejszą wersję kernela by system działał normalnie a catalyst 9.3 chodził ze starszym xorgiem, którego udało mi się zainstalować na źródłach z hardego, (źródła przywrócone ale nie aktualizuję xorga świadomie)?
Przy okazji z moim problemem, bo dotyczył odświeżania 60Hz monitora analogowaego irozwiązanie dla ati na wolnych sterownikach jest ostatecznie podane tutaj:
viewtopic.php?p=591347
-
- Piegowaty Guziec
Ja juz rozwiazalem problem,wsadzilem GF6200 ,a radek poczeka na lepszy support.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- makson
- Przebojowy Jelonek
Jak chcesz, to mi też możesz kupić nową kartę graficzną.melanrz pisze:Ja juz rozwiazalem problem,wsadzilem GF6200 ,a radek poczeka na lepszy support.
Pozdrawiam
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Z instalacją starszego jądra nie powinno być problemu, robisz podobnie, zamieniasz repozytoria na te z 8.10 i doinstalowujesz nowego dodatkowego kernela, przykładowo:robotsieciowy pisze:To może najważniejsze pytanie na tą chwilę w dwóch odmianach.
viewtopic.php?p=591347
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install linux-image-2.6.27-9-generic
Tylko, że jak masz system plików EXT4 to ta wersja go nie obsłuży, mogą też wyniknąć inne problemy.
I tak nie ma gwarancji, czy sterowniki zamknięte ATI wtedy zadziałają.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Ja mam ATI X600, OpenArena pięknie śmiga, Compiz z dodatkami też.
Niestety inne gry "klękają". Jestem w kropce bo nie wiem czy:
-być cierpliwym i czekać, aż pojawi się nowe jajko-niespodzianka i karta, którą posiadam dostanie "kopa"
-szukać jakichś karkołomnych rozwiązań w stylu kompilacja sterów "z palca", cuda na kiju wpisane w xorg.conf
-dać sobie siana i iśc kupić NVidię (zdradzić sterownik OS)
-wyskoczyć z okna
Wiem,że to trudne pytania ale może jest ktoś kto obiektywnie powie jak to rozwiązać. Nexuiz to fajna gra, a ET mnie odstresowuje, wiecie jaka to trauma pozostać na systemie bez gierek 3D.
Ja mam ATI X600, OpenArena pięknie śmiga, Compiz z dodatkami też.
Niestety inne gry "klękają". Jestem w kropce bo nie wiem czy:
-być cierpliwym i czekać, aż pojawi się nowe jajko-niespodzianka i karta, którą posiadam dostanie "kopa"

-szukać jakichś karkołomnych rozwiązań w stylu kompilacja sterów "z palca", cuda na kiju wpisane w xorg.conf

-dać sobie siana i iśc kupić NVidię (zdradzić sterownik OS)

-wyskoczyć z okna

Wiem,że to trudne pytania ale może jest ktoś kto obiektywnie powie jak to rozwiązać. Nexuiz to fajna gra, a ET mnie odstresowuje, wiecie jaka to trauma pozostać na systemie bez gierek 3D.
Bartosz Wierzejewski
- makson
- Przebojowy Jelonek
wierzejewski - już wcześniej był link jak podkręcić otwarte sterowniki z kartami ATI: viewtopic.php?t=99063
Szczerze mówiąc przynosi to różne efekty. Niektórym grafika zdecydowanie przyśpiesza, a innym nie dość, że nie przyśpiesza, to jeszcze komputer się zawiesza.
Szczerze mówiąc przynosi to różne efekty. Niektórym grafika zdecydowanie przyśpiesza, a innym nie dość, że nie przyśpiesza, to jeszcze komputer się zawiesza.