Grafika intel GMA X4500
- Arcy
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Grafika intel GMA X4500
Witam, mam problem z grafiką na chipsecie intela GMA X4500, mianowicie, wszystko pięknie ekstra działa do momentu odpalenia jakiegoś filmu - zawiesza sie, tak samo w grach, jak włączam testowanie sprzęŧu to tak samo system sie zawiesza, posiadam Ubuntu 8.04.1 na laptopie Acer Extensa 5630z, może ktoś posiada takową konfiugrację i mógłby wkleić zawartość swojego xorg.conf lub ewentualnie pomóc mi rozwiązać ten problem.
z góry dzięki
zakutalizowałem system ddo wersji 8.10 i jest już lepiej, test systemu normalnie przechodzi i filmy odpala, teraz tylko jeszcze mam pytanie, czemu w tym momencie nie moge odpalić w quake2 trybu z Opengl ? tylko software idzie.
z góry dzięki
zakutalizowałem system ddo wersji 8.10 i jest już lepiej, test systemu normalnie przechodzi i filmy odpala, teraz tylko jeszcze mam pytanie, czemu w tym momencie nie moge odpalić w quake2 trybu z Opengl ? tylko software idzie.
- Roody
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Grafika intel GMA X4500
Mam podobny problem z tą samą kartą. U mnie filmy działają, gry w 2D też, problem pojawia się kiedy próbuję odpalić grę, która na dzień dzisiejszy nie ma zbyt wygórowanych wymagań. Np HL2 i pochodne nie wchodzą mi nawet do menu. Może ktoś będzie w stanie pomóc?
Świeżak jestem, zainstalowałem ostatnio Ubuntu 8.10 na zupełnie nowym Laptopie ASUS f3q
Świeżak jestem, zainstalowałem ostatnio Ubuntu 8.10 na zupełnie nowym Laptopie ASUS f3q
- Arcy
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Z grami i programami które wymagają akceleracji poczekaj do ubuntu 9.04, w tej wersji będzie pełne wsparcie dla tej karty graficznej, więc cierpliowści 

- Roody
- Piegowaty Guziec
Pozostaje mi więc jedynie cierpliwie czekać
chlip

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Mam tę samą kartę, zero akceleracji. Ściągnąłem alfę 5 Jaunty i... dalej brak akceleracji. Jestem już bliski załamania...

- Roody
- Piegowaty Guziec
Na stronie Intela są do pobrania źródła, które można zmusić do tolerowania grafiki w 3d pod dystrybucjami linuxa. Ale trochę za lamer w te klocki jestem i boje się do tego podejść. Może ktoś pokusiłby się o jakiś tutorial...
Aha i jeszcze pytanie. Dlaczego Enemy territory działa mi na tej karcie bez zarzutu, a nie działa mi dużo mniej wymagający Counter Strike? Czy może mieć to związek z faktem, że Enemy territory odpalam bezpośrednio, a CS przez Wine'a?
Aha i jeszcze pytanie. Dlaczego Enemy territory działa mi na tej karcie bez zarzutu, a nie działa mi dużo mniej wymagający Counter Strike? Czy może mieć to związek z faktem, że Enemy territory odpalam bezpośrednio, a CS przez Wine'a?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Pozdrawiam kolegę w lamerstwie
Ja też jestem lamer, ale uparty w dążeniu do wydostania się z tego stanu 
Co do eksperymentów - przypominam, że Linux umie bootować więcej niż jeden system operacyjny. Ja u siebie założyłem sobie oddzielną, niewielką partycję, na której testuję nowe dystrybucje, sterowniki itp. W ten sposób "produkcyjny" system operacyjny (Intrepid w tej chwili) jest nietknięty nawet jeśli coś popsuję na maksa. Polecam tę metodę.
Przy okazji - musiałem parę razy przeinstalować cały podstawowy system (jako żem lamer, a grzebać w systemach i ustawieniach lubię więc zawsze coś zepsuję) i doszedłem na własnych bolesnych błędach do tego, żeby dla /home założyć oddzielną partycję. Tak, wiem, że to powinien być standard, ale jak się sam w palec nie uderzysz to nie zawsze dociera. Polecam to rozwiązanie wszystkim podobnym mi niedoświadczonym - nawet formatowanie partycji, zawierającej root (/) nie powoduje utraty danych i ustawień. A przeinstalować czasem trzeba - na przykład sterowniki do Nvidii nie chciały przejść przy upgrade'dzie z 8.04 do 8.10, trzeba było ściągnąć płytkę i instalować od nowa.
Pozdrowienia dla wszystkich odważnych eksperymentatorów

Co do eksperymentów - przypominam, że Linux umie bootować więcej niż jeden system operacyjny. Ja u siebie założyłem sobie oddzielną, niewielką partycję, na której testuję nowe dystrybucje, sterowniki itp. W ten sposób "produkcyjny" system operacyjny (Intrepid w tej chwili) jest nietknięty nawet jeśli coś popsuję na maksa. Polecam tę metodę.
Przy okazji - musiałem parę razy przeinstalować cały podstawowy system (jako żem lamer, a grzebać w systemach i ustawieniach lubię więc zawsze coś zepsuję) i doszedłem na własnych bolesnych błędach do tego, żeby dla /home założyć oddzielną partycję. Tak, wiem, że to powinien być standard, ale jak się sam w palec nie uderzysz to nie zawsze dociera. Polecam to rozwiązanie wszystkim podobnym mi niedoświadczonym - nawet formatowanie partycji, zawierającej root (/) nie powoduje utraty danych i ustawień. A przeinstalować czasem trzeba - na przykład sterowniki do Nvidii nie chciały przejść przy upgrade'dzie z 8.04 do 8.10, trzeba było ściągnąć płytkę i instalować od nowa.
Pozdrowienia dla wszystkich odważnych eksperymentatorów

- Roody
- Piegowaty Guziec
Nie tylko linux potrafi bootowac inny system operacyjny. Problemem w moim przypadku nie jest brak drugiego systemu, tylko brak akceleracji pod ubuntu dla tej karty. Nie stac mnie na zakup licencjonowanej wersji windy, poza tym oprocz braku mozliwosci grania w 3d ubuntu jest zupelnie wystarczajacy w stosunku do moich potrzeb. BTW, czy w sprawie obslugi drivera 3D dla intela x4500 cos sie zmienilo???
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Ściągnij sobie za darmo RC windowsa siedem, działa do marca 2010; do tego czasu jest szansa, że coś się ruszy ze sterami intela, oby już w 9.10.Roody pisze: Nie stac mnie na zakup licencjonowanej wersji windy, poza tym oprocz braku mozliwosci grania w 3d ubuntu jest zupelnie wystarczajacy w stosunku do moich potrzeb. BTW, czy w sprawie obslugi drivera 3D dla intela x4500 cos sie zmienilo???
Obecnie możesz sobie zainstalować 9.04 i kombinować.
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam dokładnie ten sam laptop, po instalacju Ubuntu 9.04 odrazu miałem akceleracje, jednak gdy włączyłem CS-a w trybie OpenGL po 20 sekundach gry całkowicie zawiesił system... Czy komuś działa ta gra na tej karcie graficznej bez przeszkód??Arcy pisze:Witam, mam problem z grafiką na chipsecie intela GMA X4500, mianowicie, wszystko pięknie ekstra działa do momentu odpalenia jakiegoś filmu - zawiesza sie, tak samo w grach, jak włączam testowanie sprzę?u to tak samo system sie zawiesza, posiadam Ubuntu 8.04.1 na laptopie Acer Extensa 5630z, może ktoś posiada takową konfiugrację i mógłby wkleić zawartość swojego xorg.conf lub ewentualnie pomóc mi rozwiązać ten problem.
z góry dzięki
-
- Piegowaty Guziec
Mam Dell E5500, i te karte graficzna, i zainstalowalem xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-intel libgrm-intel1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx z launchpada najnowsze wersje (podpiete pod dystrybucje karmic) i bardzo fajnie dziala mi np taka gierka:
http://www.alientrap.org/nexuiz/
przy rozdzielczosci 1280x800 i jakichs domyslnych ustawieniach efektow dziala bez zaciec - przy sterownikach domyslnych po instalacji ubuntu 9.04 bylo 2 klaty na sekunde. aha i do xorg.conf dopisałem:
Driver "intel"
Natomiast sam gnome itd to tak kiepskawo dziala :/
http://www.alientrap.org/nexuiz/
przy rozdzielczosci 1280x800 i jakichs domyslnych ustawieniach efektow dziala bez zaciec - przy sterownikach domyslnych po instalacji ubuntu 9.04 bylo 2 klaty na sekunde. aha i do xorg.conf dopisałem:
Driver "intel"
Natomiast sam gnome itd to tak kiepskawo dziala :/
-
- Piegowaty Guziec
Ta problematyka przy pulpicie jest straszna :/ Co zaobserowalem: przy programach dzialajacych na qt (np opera) wszystko chodzi normalnie, nawet ie na wine chodzi normalnie, a tylko te programy z gtk sie wolno renderuja interfejsy im:/
- Roody
- Piegowaty Guziec
Mi od samego początku bez problemu z akceleracja działało np Enemy Territory, tylko gry zapuszczane przez Wine nie odpalały sie z akceleracja. i tak np nie dzialal Quake, Morrowind, CS, Half Life 2. itp Czy ktoś mógłby wrzucić jakiegoś linka do rozwiazania problemu. Np jak skonfigurować xorg do tej karty?
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mi ostatnio przed reinstalacją Ubuntu CS działał bez zarzutu, to było chyba zaraz po aktualizacji do wine 1.1.24 lub 1.1.25. A teraz nie sprawdzę bo mam inny problem októrym piszę w innym wątku;/