Grafika intel GMA X4500

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Grafika intel GMA X4500

Post autor: Arcy »

Witam, mam problem z grafiką na chipsecie intela GMA X4500, mianowicie, wszystko pięknie ekstra działa do momentu odpalenia jakiegoś filmu - zawiesza sie, tak samo w grach, jak włączam testowanie sprzęŧu to tak samo system sie zawiesza, posiadam Ubuntu 8.04.1 na laptopie Acer Extensa 5630z, może ktoś posiada takową konfiugrację i mógłby wkleić zawartość swojego xorg.conf lub ewentualnie pomóc mi rozwiązać ten problem.

z góry dzięki

zakutalizowałem system ddo wersji 8.10 i jest już lepiej, test systemu normalnie przechodzi i filmy odpala, teraz tylko jeszcze mam pytanie, czemu w tym momencie nie moge odpalić w quake2 trybu z Opengl ? tylko software idzie.
Awatar użytkownika
Roody
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Grafika intel GMA X4500

Post autor: Roody »

Mam podobny problem z tą samą kartą. U mnie filmy działają, gry w 2D też, problem pojawia się kiedy próbuję odpalić grę, która na dzień dzisiejszy nie ma zbyt wygórowanych wymagań. Np HL2 i pochodne nie wchodzą mi nawet do menu. Może ktoś będzie w stanie pomóc?

Świeżak jestem, zainstalowałem ostatnio Ubuntu 8.10 na zupełnie nowym Laptopie ASUS f3q
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Arcy »

Z grami i programami które wymagają akceleracji poczekaj do ubuntu 9.04, w tej wersji będzie pełne wsparcie dla tej karty graficznej, więc cierpliowści :)
Awatar użytkownika
Roody
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pozostaje mi więc jedynie cierpliwie czekać :( chlip
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: k0liberek »

Mam tę samą kartę, zero akceleracji. Ściągnąłem alfę 5 Jaunty i... dalej brak akceleracji. Jestem już bliski załamania...:cry:
Awatar użytkownika
Roody
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na stronie Intela są do pobrania źródła, które można zmusić do tolerowania grafiki w 3d pod dystrybucjami linuxa. Ale trochę za lamer w te klocki jestem i boje się do tego podejść. Może ktoś pokusiłby się o jakiś tutorial...

Aha i jeszcze pytanie. Dlaczego Enemy territory działa mi na tej karcie bez zarzutu, a nie działa mi dużo mniej wymagający Counter Strike? Czy może mieć to związek z faktem, że Enemy territory odpalam bezpośrednio, a CS przez Wine'a?
k0liberek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: k0liberek »

Pozdrawiam kolegę w lamerstwie :-) Ja też jestem lamer, ale uparty w dążeniu do wydostania się z tego stanu ;-)
Co do eksperymentów - przypominam, że Linux umie bootować więcej niż jeden system operacyjny. Ja u siebie założyłem sobie oddzielną, niewielką partycję, na której testuję nowe dystrybucje, sterowniki itp. W ten sposób "produkcyjny" system operacyjny (Intrepid w tej chwili) jest nietknięty nawet jeśli coś popsuję na maksa. Polecam tę metodę.
Przy okazji - musiałem parę razy przeinstalować cały podstawowy system (jako żem lamer, a grzebać w systemach i ustawieniach lubię więc zawsze coś zepsuję) i doszedłem na własnych bolesnych błędach do tego, żeby dla /home założyć oddzielną partycję. Tak, wiem, że to powinien być standard, ale jak się sam w palec nie uderzysz to nie zawsze dociera. Polecam to rozwiązanie wszystkim podobnym mi niedoświadczonym - nawet formatowanie partycji, zawierającej root (/) nie powoduje utraty danych i ustawień. A przeinstalować czasem trzeba - na przykład sterowniki do Nvidii nie chciały przejść przy upgrade'dzie z 8.04 do 8.10, trzeba było ściągnąć płytkę i instalować od nowa.
Pozdrowienia dla wszystkich odważnych eksperymentatorów :-)
Awatar użytkownika
Roody
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie tylko linux potrafi bootowac inny system operacyjny. Problemem w moim przypadku nie jest brak drugiego systemu, tylko brak akceleracji pod ubuntu dla tej karty. Nie stac mnie na zakup licencjonowanej wersji windy, poza tym oprocz braku mozliwosci grania w 3d ubuntu jest zupelnie wystarczajacy w stosunku do moich potrzeb. BTW, czy w sprawie obslugi drivera 3D dla intela x4500 cos sie zmienilo???
szwedzki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: szwedzki »

Roody pisze: Nie stac mnie na zakup licencjonowanej wersji windy, poza tym oprocz braku mozliwosci grania w 3d ubuntu jest zupelnie wystarczajacy w stosunku do moich potrzeb. BTW, czy w sprawie obslugi drivera 3D dla intela x4500 cos sie zmienilo???
Ściągnij sobie za darmo RC windowsa siedem, działa do marca 2010; do tego czasu jest szansa, że coś się ruszy ze sterami intela, oby już w 9.10.

Obecnie możesz sobie zainstalować 9.04 i kombinować.
Awatar użytkownika
pieknusi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: pieknusi »

Arcy pisze:Witam, mam problem z grafiką na chipsecie intela GMA X4500, mianowicie, wszystko pięknie ekstra działa do momentu odpalenia jakiegoś filmu - zawiesza sie, tak samo w grach, jak włączam testowanie sprzę?u to tak samo system sie zawiesza, posiadam Ubuntu 8.04.1 na laptopie Acer Extensa 5630z, może ktoś posiada takową konfiugrację i mógłby wkleić zawartość swojego xorg.conf lub ewentualnie pomóc mi rozwiązać ten problem.

z góry dzięki

zakutalizowałem system ddo wersji 8.10 i jest już lepiej, test systemu normalnie przechodzi i filmy odpala, teraz tylko jeszcze mam pytanie, czemu w tym momencie nie moge odpalić w quake2 trybu z Opengl ? tylko software idzie.
Mam dokładnie ten sam laptop, po instalacju Ubuntu 9.04 odrazu miałem akceleracje, jednak gdy włączyłem CS-a w trybie OpenGL po 20 sekundach gry całkowicie zawiesił system... Czy komuś działa ta gra na tej karcie graficznej bez przeszkód??
templar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: templar »

Mam Dell E5500, i te karte graficzna, i zainstalowalem xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-intel libgrm-intel1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx z launchpada najnowsze wersje (podpiete pod dystrybucje karmic) i bardzo fajnie dziala mi np taka gierka:
http://www.alientrap.org/nexuiz/

przy rozdzielczosci 1280x800 i jakichs domyslnych ustawieniach efektow dziala bez zaciec - przy sterownikach domyslnych po instalacji ubuntu 9.04 bylo 2 klaty na sekunde. aha i do xorg.conf dopisałem:
Driver "intel"

Natomiast sam gnome itd to tak kiepskawo dziala :/
templar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: templar »

Ta problematyka przy pulpicie jest straszna :/ Co zaobserowalem: przy programach dzialajacych na qt (np opera) wszystko chodzi normalnie, nawet ie na wine chodzi normalnie, a tylko te programy z gtk sie wolno renderuja interfejsy im:/
Awatar użytkownika
Roody
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mi od samego początku bez problemu z akceleracja działało np Enemy Territory, tylko gry zapuszczane przez Wine nie odpalały sie z akceleracja. i tak np nie dzialal Quake, Morrowind, CS, Half Life 2. itp Czy ktoś mógłby wrzucić jakiegoś linka do rozwiazania problemu. Np jak skonfigurować xorg do tej karty?
Awatar użytkownika
pieknusi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: pieknusi »

Mi ostatnio przed reinstalacją Ubuntu CS działał bez zarzutu, to było chyba zaraz po aktualizacji do wine 1.1.24 lub 1.1.25. A teraz nie sprawdzę bo mam inny problem októrym piszę w innym wątku;/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”