Dodam, że przeczytałem już chyba wszystkie posty na temat wolnego działania USB i żaden nie pomógł mi wyeliminować problemu... Także każde sugestię będą pomocne
//ka_o_3991: Zobacz w regulaminie jakie obrazki wolno wstawiać.
Też mam ten sam problem.
USB kopiuje w pierwszej chwili normalnie, po czym wyprawia jakieś cuda. Prędkość transferu skacze w ekstremalnych przedziałach, a w finale trwa to wieki.
Są jakieś sterowniki do zaktualizowania, czy coś ?
Witam!
Co do ustawień BIOS to chodzi by porty USB działały w trybie 2.0. Najczęściej widziałem w BIOS opcję "USB Legacy Support" ma być ma "Disabled".
Co do pamięci Flash w kartach i pendrakach mam kilka doświadczeń. Mam kartę SD Kingston super-ultra-coś tam-hispeed (podejrzewam że to chińska podróba, kupiłem tanio na serwisie aukcyjnym). Małe pliki (2-3MB) i w małej ilości zapisują się i odczytują bardzo szybko, ale gdy przyjdzie zapisać tam coś większego makabrycznie spada prędkość. Podejrzewam że te tanie (czasem chińsko podrabiane) nośniki mają bufor w postaci szybkiej pamięci buforowej o niewielkiej pojemności, gdy się bufor zapełni to zaczyna się zapis/odczyt z właściwej matrycy pamięci która jest badziewnie wolna (tania). Podobne problemy miałem z pendrive Emtec, spadek prędkości jest makabrycznie zauważalny. Mój SunDisk Cruzer też ma spadek wydajności w zapisie po kilkunastu megabajtach wrzuconych mu, ale nie jest to aż tak straszliwie zauważalne i bolące jak w tych poprzednich przypadkach. Przy tym stara karta SD 256MB zapisuje i odczytuje z równomierną prędkością, więc problem tkwi raczej nośniku a nie w systemie.
"USB Legacy Support" ustawiłem na "Disabled".
ale ciągle to samo... dodam, że pendrive na każdym innym kompie nawet z tym samym systemem działa z prędkością 7-10MB/s także problem leży gdzieś w systemie
U mnie jest to samo na początku normalnie a po jakiś 100Mega spada i spada myślałem ze coś porobiłem sam w systemie ale na koliberku to samo się dzieje więc może jakaś mądra głowa rozwiąże nasz problem.
U mnie pendrivy Kingstona (4GB, 16GB) śmigają bez problemu bez względu na to jak duże pliki wgrywam, natomiast cuda się dzieją przy 256MB EasyTouch i Odtwarzaczu mp3 Creative. Możliwe, że system ma problemy ze starszymi urządzeniami projektowanymi jeszcze na standard USB 1.1