Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: wupra »

Jusko pisze:Zawsze to coś, choć chciałbym, byś na razie sprzedał trochę obecnych gier. Miast dokładać nowe, lepiej sprzedać obecne. Choć to nic odkrywczego - sam o tym wiesz.
Bez sprzedaży co najmniej połowy tego co mam na stanie, istnienie sklepu stoi pod wielkim znakiem zapytania. Więc obecnie nie ma mowy o rozszerzeniu oferty, zresztą zawsze można się dowiedzieć co bym chciał najpierw wprowadzić do oferty, tj z tych pudełkowych wersji na Linuksa.

Analizując dane wiem jedno najczęściej oglądane gry najrzadziej trafiają do koszyka.

Pomimo wielkiego zainteresowania grą Prey nie ma na nią za wielu chętnych. Więc cena też o niczym nie świadczy.
Awatar użytkownika
Farcoral
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Farcoral »

http://tuxblog.boo.pl/?p=403
Natknąłem się na wypowiedz LGP na temat cen gier pod Linuksa.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

zadarmo3 pisze:Ściągnęłam sobie ostatnio z 2 demo z tej strony, całkiem fajnie się grało, chociaż ceny mnie odstraszyły i "uciekłam" z tamtej strony ;p
Czy to jakiś żart?
Ceny są bardzo niskie.
Proponuje spojrzeć na inne sklepy tego typu:

http://www.linuxgamepublishing.com/resellers.php?
Farcoral pisze:http://tuxblog.boo.pl/?p=403
Natknąłem się na wypowiedz LPG na temat cen gier pod Linuksa.
Co to jest LPG?
Tutaj chodzi o firmę LGP (Linux Game Publishing).
Autorem tego tej wypowiedzi jest Michael Simms właściciel Tux Games/Linux Game Publishing.
W sumie ostatnio natknąłem, się na nowy wywiad z tym programistą :

http://www.techradar.com/news/gaming/br ... nux-622659

Polecam poczytać.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
zadarmo3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: zadarmo3 »

mat: a spójrz na mój nick hehe. Ja jak kupię grę (co robię) na Windows, to zwykle Topsellery i inne promocje ;) A 100zł mnie straszy. Bo ja strasznie oszczędna jestem i należę do 13 proc. polskich dzieci, które oszczędzają kieszonkowe i nie wydają na słodycze.

Duży plus daję stronie właśnie za demo. Niektóre nie mają przecież wielkich ograniczeń. A jak mi się jakaś gra naprawdę spodoba, to kupię. Czemu nie? :) Tylko coś taniego, bo zadarmo3 nie lubi płacić xD
Lubię placki.
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

Ceny na Wupra i na LGP są porównywalne.

Cold War Wupra- 139,99 LGP- 139,2
Postal 2 Wupra- 104,99 LGP- 116.0
Sacred Gold- Wupra 129,99 LGP- 125,28
X3- Wupra- 139,99 LGP- 139,2

Wg kursu 4,64 za funta http://kursy-walut.mybank.pl/
Chociaż kupując w Wupra można pewnie zaoszczędzić na kosztach wysyłki.
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

No i dlatego kupujcie gry w Wupra.com ;)
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Rafskix pisze:Ceny na Wupra i na LGP są porównywalne.

To znaczy polecam spojrzeć na ceny gier w sklepie Tux Games. Ponieważ możesz kupić ze strony LGP grę, ale są tam dość mocno ograniczone metody płatności. Za Sacred w sklepie Tux Games musiałem zapłacić 172 zł (z kosztami przesyłki). Teraz macie szanse kupić tą grę za bardzo niską cenę. Swoją drogą mam nadzieję że opcja wypożyczenia oraz pobierania gier (za wcześniejszą opłatą) pojawi się w sklepie Wupra. Wtedy skończy się te narzekanie na ceny
BUY LINUX GAMES
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

@wupra napisał wcześniej że wprowadzi usługę wypożyczania gier, ale jak sprzeda się trochę gier. Więc chętni na razie kupujcie w Wupra.com, potem możecie sobie wrócić do Tux Games :F
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Awatar użytkownika
icyhot12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: icyhot12 »

Nie wiem czy powiem coś głupiego czy przydatnego ale dla nas linuksiarzy którzy mają doświadczenie z komputerem nie mówiąc już o doświadczeniu z internetem, bardzo przydałaby się możliwość ściągnięcia wybranej przez nas gry z serwera sklepu po wcześniej wpłaconych pieniądzach ;) Nie musielibyśmy płacić kolejnych pieniędzy za przesyłkę i o wiele skróciłby się czas wyczekiwania na ukochany tytuł. Chyba ,że chcemy mieć pamiątke w postaci pudełka i instrukcji :P

Wszystko można oczywiście zastąpić. Wszystkie kompletne pliki gry musiałyby być perfekcyjnie uporządkowane.
Np: Grę ściągnęliśmy na nasz dysk. Mamy ładny folder np: Postal 2. Klikamy na niego i widzimy "zainstaluj i uruchom gre" klikamy na ikonke mamy krótkie demko z gry (dosłownie 30-40 sekund) potem trochę o licencji, ładne estetyczne menu, dajemy zainstaluj, wszystko automat jak na windowsie, potem klasyczny dwuklik na obrazek gry i już przenosimy się do gry :)

Mam nadzieje ,że nikt nie odbierze tego za złe chciałem tylko pomóc :)

Pozdrawiam Rafał
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux :)
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

Ja widziałbym to tak:ściągam plik .iso ,nagrywam na płytkę i już z niej uruchamia się instalator. Dalej już tak,jak opisałeś :) .
Oczywiście taka gra pozbawiona tłoczonej płyty,pudełka,instrukcji na papierze musiałaby być odpowiednio tańsza od wersji pudełkowej.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Rafskix pisze:Ceny na Wupra i na LGP są porównywalne.

Masz rację tyko, że ja kupiłem po kursie 5,23 zł więc cenowo nie jest najgorzej, pozycje dostępne na zamówienie są cenowo ustalone według w miarę aktualnego kursu dlatego są na nie promocje. Do tego należy doliczyć podatek VAT w Polsce 22% w UK 15% dodać koszty wysyłki. Wszystkie gry wysyłane są jako przesyłki polecone priorytetowe z potwierdzeniem odbioru, więc ta przesyłka nie zginie. A z grami z TuxGames to różnie bywa, raz dostałem przesyłkę po 3 miesiącach od wysłania gry zastępczej, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

Może uda się jeszcze zejść z ceny tylko musi być zainteresowanie.
RYNIEK pisze:@wupra napisał wcześniej że wprowadzi usługę wypożyczania gier, ale jak sprzeda się trochę gier. Więc chętni na razie kupujcie w Wupra.com, potem możecie sobie wrócić do Tux Games :F
Dokładnie najpierw trzeba sprzedać to co jest na stanie aby się dowiedzieć czy jest jakiekolwiek zainteresowanie. Poco miałbym inwestować w udostępnianie gier do ściągania skoro obecnie nie ma zainteresowania na dostępne tytuły.
Rafskix pisze:Ja widziałbym to tak:ściągam plik .iso ,nagrywam na płytkę i już z niej uruchamia się instalator. Dalej już tak,jak opisałeś :) .
Oczywiście taka gra pozbawiona tłoczonej płyty,pudełka,instrukcji na papierze musiałaby być odpowiednio tańsza od wersji pudełkowej.
Jestem zwolennikiem udostępnienia tego w postaci samorozpakowującego się archiwum z instalatorem czyli pliki .run ewentualnie może też być i obraz iso. Ale nie będzie to paczka .deb ani .rpm. Tańsza może być o jakieś 5-20 zł, wszystko zależy od kursu PLN.
zadarmo3 pisze:Duży plus daję stronie właśnie za demo. Niektóre nie mają przecież wielkich ograniczeń. A jak mi się jakaś gra naprawdę spodoba, to kupię. Czemu nie? :) Tylko coś taniego, bo zadarmo3 nie lubi płacić xD
Udostępnienie dema też kosztuje. Przy braku sprzedaży na pewno nic nie stanieje najwyżej może zdrożeć.
Awatar użytkownika
Biotrek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Biotrek »

mat pisze:Jednak DVD z filmem za 14 zł przy wyjściu z kina nie dostałeś?
Więc czemu producenci mieliby rozdawać nowe pudełkowe wersje gier dla Linuksa?
Za tą cenę możesz liczyć na wypożyczenie gry.
Nigdzie nie napisałem, że chcę za darmo, tylko że taniej.

Dyskusja prowadzi donikąd więc proponuję się więcej nie rozpisywać.
"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Biotrek pisze:Nigdzie nie napisałem, że chcę za darmo, tylko że taniej.

Dyskusja prowadzi donikąd więc proponuję się więcej nie rozpisywać.
Na samym początku podałeś zły przykład.
Wycieczkę do kina za 14 zł można porównać do wypożyczenia pełnej wersji gry dla Linuksa na miesiąc, za tą samą cenę. Tymczasem zakup pełnej wersji gry (w pudełku na DVD z instrukcją obsługi itd.) jest porównywalny cenowo do zakupu filmu DVD. Niestety jedynie ?a druga opcja jest obecnie dostępna w sklepie wupra. Jednak jest szansa, że przy dużym zainteresowaniu obecnymi grami pojawi się możliwość taniego wypożyczania lub pobierania gry za niższą opłatą.
Więc można taniej:)

EDIT:
zadarmo3 pisze:mat: a spójrz na mój nick hehe. Ja jak kupię grę (co robię) na Windows, to zwykle Topsellery i inne promocje ;) A 100zł mnie straszy.
Tak jak mówił wupra. Możliwość taniego wypożyczania gier oraz pobierania gier za niższa cenę ,pojawi się gdy obecne gry będą cieszyć się większym zainteresowaniem. W ofercie tego sklepu są gry poniżej 100 zł

http://wupra.com/category.php?id_catego ... derway=asc

EDIT:
icyhot12 pisze:Wszystko można oczywiście zastąpić. Wszystkie kompletne pliki gry musiałyby być perfekcyjnie uporządkowane.
Np: Grę ściągnęliśmy na nasz dysk. Mamy ładny folder np: Postal 2. Klikamy na niego i widzimy "zainstaluj i uruchom gre" klikamy na ikonke mamy krótkie demko z gry (dosłownie 30-40 sekund) potem trochę o licencji, ładne estetyczne menu, dajemy zainstaluj, wszystko automat jak na windowsie, potem klasyczny dwuklik na obrazek gry i już przenosimy się do gry :)
Mam nadzieje ,że nikt nie odbierze tego za złe chciałem tylko pomóc :)

Pozdrawiam Rafał
Jeśli wypożyczasz lub pobierasz grę dla Linuksa to najczęściej jest to formie jakiegoś archiwum (czasami instalator).Wystarczy rozpakować i masz widoczny folder z grą. Sam proces instalacji jest banalny i wystarczy uruchomić plik setup.sh lub autorun. Instalatory LGP i Runesoft są bardzo podobne do tych stosowanych w przypadku gier Loki i innych firm. Oczywiście w pierwszej kolejności są instalowane narzędzia upraszczające aktualizację oraz usuwanie gier, licencja. Po wykonaniu tych czynności uruchamia się graficzny instalator i wystarczy jedno kliknięcie na przycisk Begin Install. Po instalacji gry wystarczy uruchomić klikając na ikonkę z grą w menu Gnome.
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jest sens oferować gry które na Linuksa ukazały się wersji beta i nie posiadają wsparcia technicznego tj. Medal Of Honor Allied Assault (War Chest). W ostateczności można pograć przez wine.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

W sklepie pojawił się zestaw gier Unreal po bardzo niskiej cenie: http://wupra.com/product.php?id_product=41
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

A na jakich instalatorach bazuje Unreal, Unreal: RTN i UT99? Chodzi o to, czy instalatory dostarczane są z grą? Nie wiem czy każdemu o tym wiadomo, ale Unreal ma wsparcie ze strony serwisu OldUnreal. Stworzyli oni nowy patch - 227. Jest nieoficjalny, lecz jest na niego pozwolenie i wiedza o fakcie ze strony EpicGames. Stworzyłem wtedy dla gry natywny instalator, który na OldUnreal przyjął się. Także gra jest nadal żywa i bez problemu można ją uruchomić na obecnych dystrybucjach :-) UT99 chodzi za to doskonale na Wine, jak i natywnie (choć tu już trzeba aplikować skrypt spowalniający). Co do Unreal Tournament 2004 - jeszcze działa, choć niektóre biblioteki potrzebne do uruchomienia gry, zostają wypierane z repozytoriów ich nowszymi wersjami (w niektórych dystrybucjach). Coś czuję, że niedługo czekają mnie na Wupra małe zakupy (byle do następnej wypłaty:-P). W chwili obecnej zastanawiam się nad Prey i właśnie Unreal. W przyszłości, gdy otwarte sterowniki RadeonHd będą miały lepszą akcelerację i wydajniejszą, można pokusić się o coś natywnego:-) Wprawdzie mam już 3 oryginalne kopie Unreal, ale następna nie zaszkodzi :-)

Gdyby ktoś zainteresowany był instalatorem, odsyłam do mojego bloga: http://juskoit.blogspot.com/2009/07/ins ... temow.html.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

Preya kupiłem. no, zamówiłem i zapłaciłem, czekam na dostawę. demo chodziło dobrze, historia mnie wciągnęła. może być dobra gra.

z unrealem się spóźnili dosłownie kilka dni :( idzie już do mnie paczka z windosową wersją. myślę że na wine pójdzie bez problemu.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

bogaczew - ale z którym Unrealem? Unreal, Unreal Tournament 99/2004 uruchomisz natywnie (instalatory). Chyba tylko Unreal II nie ma instalatora i jest wyłącznie "Games for Windows". :-)
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

bogaczew Na Wuprze właśnie jest windowsa wersja + instalatory dla linuksa (tam gdzie są) więc nic straconego instalatory z tego co się orientuję są gdzieś na necie dostępne nieodpłatnie.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko pisze:A na jakich instalatorach bazuje Unreal, Unreal: RTN i UT99? Chodzi o to, czy instalatory dostarczane są z grą? Nie wiem czy każdemu o tym wiadomo, ale Unreal ma wsparcie ze strony serwisu OldUnreal. Stworzyli oni nowy patch - 227. Jest nieoficjalny, lecz jest na niego pozwolenie i wiedza o fakcie ze strony EpicGames. Stworzyłem wtedy dla gry natywny instalator, który na OldUnreal przyjął się. Także gra jest nadal żywa i bez problemu można ją uruchomić na obecnych dystrybucjach :-) UT99 chodzi za to doskonale na Wine, jak i natywnie (choć tu już trzeba aplikować skrypt spowalniający). Co do Unreal Tournament 2004 - jeszcze działa, choć niektóre biblioteki potrzebne do uruchomienia gry, zostają wypierane z repozytoriów ich nowszymi wersjami (w niektórych dystrybucjach). Coś czuję, że niedługo czekają mnie na Wupra małe zakupy (byle do następnej wypłaty:-P). W chwili obecnej zastanawiam się nad Prey i właśnie Unreal. W przyszłości, gdy otwarte sterowniki RadeonHd będą miały lepszą akcelerację i wydajniejszą, można pokusić się o coś natywnego:-) Wprawdzie mam już 3 oryginalne kopie Unreal, ale następna nie zaszkodzi :-)

Gdyby ktoś zainteresowany był instalatorem, odsyłam do mojego bloga: http://juskoit.blogspot.com/2009/07/ins ... temow.html.

Dzięki za informacje o oldunreal, będe musiał poprawić swój instalator który bazował na tym z projektu http://www.liflg.org/. Jak mogłem nie wiedzieć że istnieje taki projekt ;(

Poprawiony instalator nadal będzie bazował na Loki Setup, gdyż trzeba będzie rozpakować pliki .cab z płyty. Planuje też dodać do oferty płytki z modami do ut/ut2k4.

Do końca przyszłego tygodnia powinienem mieć na stanie kilka sztuk gry Prey oraz Unreal Antologia, byłby też ET:QW i Neverwinter Night ale tych gier nie ma w hurtowni. Niestety mam opóźnienie wynikające z prawie zerowego poziomu sprzedaży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”