jak dlamnie źle użyłeś komęde tee bo służy ona do przekierowania ze standardowego wejścia (ekranu)
bart86, wejście może pochodzić z: klawiatury, pliku, od wyniku działania programu, wbudowanego w powłokę polecenia czy potoku, przekierowania. Napisać to mogę na wiele sposobów, ale chcę to zrobić tak jak powinno się to robić i żeby kod był zrozumiały.
do wybranej lokalizacji (np. pliku) ale musi mieć co przekierować u ciebie prze tee nie ma nic
Kod: Zaznacz cały
sudo tee <repozytoria_ubuntu /etc/apt/sources.list
< - Odczytuje standardowe wejście z pliku a nie z klawiatury
Działa to tak:
Dla
tee za pośrednictwem
< zostaje przekazane wejście z pliku
repozytoria_ubuntu i zapisane (nadpisanie) do pliku sources.list, który jest parametrem
tee. Problemu z podwójnym hasłem występuje tylko wtedy gdy chcę wyjście na ekran przekierować do kosza. Inaczej wszystko działa poprawnie. Użycie echo dla repozytoriów jest niewygodne i zgodne tylko z jedną dystrybucją i jej wersją. Wczytanie adresów z pliku pozwala programowi być zgodnym z każdą dystrybucją opartą na Debianie.
ewentualnie tee z parametrem -e który powoduje dopisanie tekstu i nie kasuje zawartaości pliku
W moim programie repozytoria pochodzą z tego fourm, więc nie ma sensu dublować adresów czyli dodawać je do oryginalnych. A twój kod też wymusza podwójne podanie hasła. Może to być spowodowane złą interpretacją basha lub tak jak pisałem wyżej, tee ma właśnie tak działać tj. paramet zapisu wyjścia do pliku jako kopia danych.