Livebox aktualizacja oprogramowania

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Livebox aktualizacja oprogramowania

Post autor: Rgl »

Ostatnio (prawdopodobnie wczoraj) TP zaktualizowała kompletnie oprogramowanie liveboksa. Zmienił się sposób uwierzytelniania użytkownika, interfejs graficzny. Prawdopodobnie doszły nowe możliwości. W zakładce konfiguracji sieci bezprzewodowej znalazłem usługę EasyPairing - była ona włączona. W google znalazłem że jest to opcja umożliwiająca podłączenie się do liveboxa bez podawania klucza. Rzeczywiście sprawdziłem na jednym komputerze z kartą której MAC był na liście dozwolonych w liveboksie i system połączył się bez podania klucza. System niestety to był windows (nie miałem pod ręką linuksa z wifi) i był kiedyś podłączony do tego liveboksa więc może jednak mimo podania pustego klucza podał jakiś zapamiętany.
Jeśli ktoś ma możliwość proszę sprawdźcie proszę czy TP włączyła wszystkim użytkownikom możliwość nieautoryzowanego dostępu do sieci.
Po kliknięciu na wyłącz livebox cały czas pokazuje że usługa jest włączona - teraz już nie mogę połączyć się bez klucza.
Instrukcja pobrana z TEPSY jak zwykle nic o tym nie wspomina a niestety francuskiego nie rozumiem - infolinia tepsy nie wie co to jest.
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Livebox aktualizacja oprogramowania

Post autor: dyschemist »

Chętnie pomogę, ale na razie ja nie widzę u siebie żadnych zmian w oprogramowaniu. Ale o ile widzę, to w sieciach bezprzewodowych już od dawna można było wyłączyć zabezpieczenia sieci.

:edit

wieczorem będę stawiał OS'y na nowych kompach to rebootne również te "lampkę z wbudowanym modemem" i zobacze
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Livebox aktualizacja oprogramowania

Post autor: Rgl »

Można było wyłączyć, ale tym razem wyłączyło się samo. Po restarcie liveboxa połączyłem się bez podawania klucza - teraz już muszę podawać za każdym razem, ale ten raz mi się udało - a nie powinno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”