Witam
Posiadam Ubuntu 9.04 i sprawa wygląda następująco, w sieci z której mam Internet jest konfiguracja PPPoE ale także jest możliwość sczytywania adresów z karty MAC, na windzie miałem dwa połączenia szerokopasmowe z adresem 195.2??.. i wewnętrzne sieciowe z adresem 192.16??. Moje pytanko jest takie czy jest jakaś możliwość abym na Ubuntu także mógł korzystać z tych dwóch adresów jednocześnie, skonfigurowałem PPPoE na Ubuntu dodając w ?Aplet NetworkMenager? w zakładce DSL swoje login i hasło z szerokopasmówki, ale pingując adres wewnętrzny tracę połączenie i przełączając się na to połączenie DSL?owe, na obu połączeniach mam neta ale czy jest możliwość aby chodziły jednocześnie
z góry dziękuję za odpowiedź
[SOLVED] Dwa adresy IP z jednej karty sieciowej
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Dwa adresy IP z jednej karty sieciowej
Nie wiem generalnie czy Ciebie zrozumiałem, bo opisałeś to dość niespójnie, ale spróbujmy:
Założenia:
- masz jedną sieciówkę
- chcesz ustawić na tej jednej sieciówce dostęp do dwóch sieci
Rozwiązanie:
- da się mieć na jednej sieciówce dwa adresy IP, ale trzeba skonfigurować podinterfejsy. Przykład jak to zrobić chociażby tutaj -> http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p= ... 6bac#62767
Założenia:
- masz jedną sieciówkę
- chcesz ustawić na tej jednej sieciówce dostęp do dwóch sieci
Rozwiązanie:
- da się mieć na jednej sieciówce dwa adresy IP, ale trzeba skonfigurować podinterfejsy. Przykład jak to zrobić chociażby tutaj -> http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p= ... 6bac#62767
- ka3
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Dwa adresy IP z jednej karty sieciowej
właśnie o to mi chodziło, bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam