skype-nie widzi kamerki
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: skype-nie widzi kamerki
Służę, aby potwierdzić autentyczność pobranego oprogramowania stosujemy się klucze symetryczne programu gpg. Program sprawdza stan repozytoriów, przepuszcza je przez klucz publiczny i jeśli otrzyma odpowiedź że autor zaszyfrował je własnym kluczem wszystko jest cacy. Wyobraź sobie co by było jakby ktoś inny w sieci manipulował to jakie programy instalujesz (np. złośliwe).
Problem jest taki, że nie znasz tych kluczy publiczny od osób udostępniających repozytoria. Musisz poszukać ich w internecie (gdzieś w pobliżu adresów tych repozytoriów) i dalej
System -> administracja -> synaptic -> ustawienia -> repozytoria -> uwierzytelnianie
i je zaimportować do bazy.
Problem jest taki, że nie znasz tych kluczy publiczny od osób udostępniających repozytoria. Musisz poszukać ich w internecie (gdzieś w pobliżu adresów tych repozytoriów) i dalej
System -> administracja -> synaptic -> ustawienia -> repozytoria -> uwierzytelnianie
i je zaimportować do bazy.
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Dziękuję za szczegółowe informacje.
Teraz po zaburzeniach w moim systemie muszę go doprowadzić do stanu użytkowego. Nie jest źle ale pewne zaburzenia powstały, a Skype nadal nie ma w domyślnych.
Im dłużej jestem z Ubuntu tym bardziej dochodzę do przekonania że jest to system dla młodych. Zresztą w ogóle osoby po 60-siątce powinny dać sobie spokój z komputerem.
Jak uporządkuję to będę dalej pytał.
Teraz po zaburzeniach w moim systemie muszę go doprowadzić do stanu użytkowego. Nie jest źle ale pewne zaburzenia powstały, a Skype nadal nie ma w domyślnych.
Im dłużej jestem z Ubuntu tym bardziej dochodzę do przekonania że jest to system dla młodych. Zresztą w ogóle osoby po 60-siątce powinny dać sobie spokój z komputerem.
Jak uporządkuję to będę dalej pytał.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Nie zgodzę się z tobą. To jest system dla każdego. Różnica polegam na tym, że tu pewne rzeczy robi się raz i działają na wieki wieków, a na innym "jedynym słusznym systemie" wszystko przy włączeniu gra jak ta lala tylko nie wiadomo jak i kiedy, ale skutecznie się popsuje.
Co do skype ... spróbuj jeszcze z konsoli
co uaktualni listę nowych pakietów (na przykład tych z niesprawdzonych jeszcze repozytoriów).
Co do skype ... spróbuj jeszcze z konsoli
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update
-
- Sędziwy Jeż
Masz rację - systemy Linuksowe są dla każdego, masz też rację co do "jedynie słusznego systemu" bo od lat mam go serdecznie dosyć. Ale czasem trzeba nawet co kwartał lub co miesiąc formatować system by mieć w pojedynczych sprawach dostęp do niektórych usług.
System pracuje. Skype po wykonaniu wszelkich podanych prób nadal nie ma w domyślnych. W repozytoriach to już mogę tylko i wyłącznie dopisywać lub wklejać linie bo usunięcie jakiejkolwiek linii jest niemożliwe gdyż jest brak opcji "wytnij" i "usuń" .
W tej chwili zastanawiam się nad zainstalowaniem Ubuntu 8.04 i sprawdzenie wszystkich opcji w repozytoriach i w dodaj-usuń lub czekać na aktualizację do 9.10.
System pracuje. Skype po wykonaniu wszelkich podanych prób nadal nie ma w domyślnych. W repozytoriach to już mogę tylko i wyłącznie dopisywać lub wklejać linie bo usunięcie jakiejkolwiek linii jest niemożliwe gdyż jest brak opcji "wytnij" i "usuń" .
W tej chwili zastanawiam się nad zainstalowaniem Ubuntu 8.04 i sprawdzenie wszystkich opcji w repozytoriach i w dodaj-usuń lub czekać na aktualizację do 9.10.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
wytnij usuń pewnie nie masz bo plik należy do root'a (właściciela systemu) ty zaś domyślnie jesteś użytkownikiem.
musisz otworzyć plik z prawami administratora np. pisząc sudo w terminalu
co do skype'a, jeśli dalej go nie ma. No to chyba warto by go pobrać, tyle że z pewnego źródła.
np. http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-ubuntu
musisz otworzyć plik z prawami administratora np. pisząc sudo w terminalu
sudo gedit /sciezka/do/pliku
co do skype'a, jeśli dalej go nie ma. No to chyba warto by go pobrać, tyle że z pewnego źródła.
np. http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-ubuntu
-
- Sędziwy Jeż
Zainstalowałem Skype z podanego linku. Skype widzi kamerkę, która reaguje na światło, ale obraz jest jakby zakodowany - pozamieniane linie.
Do repozytorium dostałem się przez "sudo gedit" i mam możliwość wprowadzania zmian. Wyświetla jednak dwie opcje "cat" który jest pusty i "source.list" z zapisem. Wcześniej jednak miałem prostszą drogę do zmian w repozytoriach.
Muszę teraz wyizolować swoje repozytoria, a następnie sprawdzać Twoje i te z podanego linku.
Do repozytorium dostałem się przez "sudo gedit" i mam możliwość wprowadzania zmian. Wyświetla jednak dwie opcje "cat" który jest pusty i "source.list" z zapisem. Wcześniej jednak miałem prostszą drogę do zmian w repozytoriach.
Muszę teraz wyizolować swoje repozytoria, a następnie sprawdzać Twoje i te z podanego linku.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
opcje cat ...???
jeśli wkleiłeś do pliku linijki
$ cat /etc/... to je usuń
cat to programik, który wyświetla zawartość pliku w terminalu. Lista nie powinna go w żaden sposób zawierać.
Jeśli repozytoria są poprawnie podane to strzelenie w terminalu
nie powinno dać błędu.
Jeśli trudno Ci rozsądzić, to wklej nam to co wypisze Ci terminal.
jeśli wkleiłeś do pliku linijki
$ cat /etc/... to je usuń
cat to programik, który wyświetla zawartość pliku w terminalu. Lista nie powinna go w żaden sposób zawierać.
Jeśli repozytoria są poprawnie podane to strzelenie w terminalu
sudo apt-get update
Jeśli trudno Ci rozsądzić, to wklej nam to co wypisze Ci terminal.
- wenazyr
- Piegowaty Guziec
A próbowałeś już sposobu, który kiedyś był opisywany na tym forum, a mianowicie kliknij prawym na ikonę Skypa wybierz właściwości i w polu Polecenie wklej: Mi pomogło.
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
wenazyr
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki wenazyr ! Uzyskałem już dobrej jakości podgląd ze swojej kamerki. Obraz na podglądzie lepszy niż na viście oraz przy użtciu chesse i camoramy.
Teraz będę miał rozmowę z kolegą z Niemiec i tu się okaże.
Najważniejsze że jest duży postęp.
EDIT:
Panowie - mam jeszcze pytanie:
czy w czasie aktualizacji pobieranych z netu następuje zmiana zapisu w repozytoriach, jeżeli tak to w jakim stopniu ?
Bo zastanawiam się nad tym że niedługo wejdzie kolejna wersja i moje problemy z repozytorium same się rozwiążą więc nie będę musiał sam przeprowadzać zmian. Na tym polu zawsze mam spore wątpliwości co do swoich umiejętności.
Spodziewanej rozmowy jeszcze nie miałem.
Teraz będę miał rozmowę z kolegą z Niemiec i tu się okaże.
Najważniejsze że jest duży postęp.
EDIT:
Panowie - mam jeszcze pytanie:
czy w czasie aktualizacji pobieranych z netu następuje zmiana zapisu w repozytoriach, jeżeli tak to w jakim stopniu ?
Bo zastanawiam się nad tym że niedługo wejdzie kolejna wersja i moje problemy z repozytorium same się rozwiążą więc nie będę musiał sam przeprowadzać zmian. Na tym polu zawsze mam spore wątpliwości co do swoich umiejętności.
Spodziewanej rozmowy jeszcze nie miałem.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Gwoli wyjaśnienia 
Repozytorium to usługa na pewnym serwerze w internecie. Twórcy oprogramowania umieszczają na nim swoje pakiety - czyli komplety plików dla programów. To co masz na dysku to lista repozytoriów. Program do instalacja programów, odczytują tą listę i po kolej odpytują kolejne repozytoria o stan ich pakietów. W oparciu o to twój system posiada listę dostępnego oprogramowania razem z miejscem skąd można je otrzymać.
Co do aktualizacji. Czasem coś się poprawi, a czasem popsuje. Jak zawsze przy prężnych przedsięwzięciach.

Repozytorium to usługa na pewnym serwerze w internecie. Twórcy oprogramowania umieszczają na nim swoje pakiety - czyli komplety plików dla programów. To co masz na dysku to lista repozytoriów. Program do instalacja programów, odczytują tą listę i po kolej odpytują kolejne repozytoria o stan ich pakietów. W oparciu o to twój system posiada listę dostępnego oprogramowania razem z miejscem skąd można je otrzymać.
Co do aktualizacji. Czasem coś się poprawi, a czasem popsuje. Jak zawsze przy prężnych przedsięwzięciach.
-
- Sędziwy Jeż
Od dziś rana znowu utraciłem kamerkę. Po wpisaniu w terminalu: "env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype" kamerka działa ale tylko do czasu gdy ekran terminalu jest aktywny. Po zamknięciu obraz zanika i jest jak na początku. 
Utraciłem również w "Wicd" obraz sieci bezprzewodowe, a miałem wskazania sygnału nawet słabszych okolicznych sieci (usiłowałem połączyć się - bo na viście działa).
Jedyne co było to wczoraj wieczorem drobna aktualizacja z zakresy bibliotek.

Utraciłem również w "Wicd" obraz sieci bezprzewodowe, a miałem wskazania sygnału nawet słabszych okolicznych sieci (usiłowałem połączyć się - bo na viście działa).

Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
dodaj do tej komendy znak & na końcu wtedy powinna działać po zamknięciu terminala
-
- Sędziwy Jeż
Dodałem & ale bez rezultatu.
Jak usunąć program ( Skype ) pobrany z internetu. Znalazłem Skype w Synaptiku, ale nie potrafię odinstalować lub usunąć poprzedniego.
Jak usunąć program ( Skype ) pobrany z internetu. Znalazłem Skype w Synaptiku, ale nie potrafię odinstalować lub usunąć poprzedniego.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Niezależnie jak instalowałeś program w synapticu powinien być po nim ślad, więc i z synaptica możesz kazać mu się wyinstalować.
Nie mniej jednak ja od zawsze będę uznawał, że podstawą do rozwiązania problemu jest dokładny opis.
Moja propozycja jest taka.
Skype powinien być uruchamiany z
Programy > Internet > Skype
kliknij PPM(Prawy Przycisk Myszy) na programy i daj modyfikuj Menu. Odnajdujesz Skype w gąszczu tego menu i klikasz właściwości.
W miejscu polecenie zamiast
daj
i zobacz czy teraz Ci będzie dobrze działać.
Nie mniej jednak ja od zawsze będę uznawał, że podstawą do rozwiązania problemu jest dokładny opis.
Moja propozycja jest taka.
Skype powinien być uruchamiany z
Programy > Internet > Skype
kliknij PPM(Prawy Przycisk Myszy) na programy i daj modyfikuj Menu. Odnajdujesz Skype w gąszczu tego menu i klikasz właściwości.
W miejscu polecenie zamiast
- wenazyr
- Piegowaty Guziec
Stary powinieneś przeczytać dokładnie mój post nie w terminalu powinieneś uruchamiać skypa ale ten wpis, który ci podałemJerzy47 pisze:Od dziś rana znowu utraciłem kamerkę. Po wpisaniu w terminalu: "env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype" kamerka działa ale tylko do czasu gdy ekran terminalu jest aktywny. Po zamknięciu obraz zanika i jest jak na początku.
wenazyr
-
- Sędziwy Jeż
Pierwszy wpis dokonałem jak podawałeś w Skypie. Dwa dni działało. Po dwu dniach utraciłem obraz kamerki w Skypie i dostęp do sieci bezprzewodowej.
W efekcie zdenerwowania zacząłem robić głupstwa przy Skypie, denerwując się na brak bezprzewodowej, której do dziś nie potrafię odzyskać. Na WICD pozostała tylko sieć przewodowa z której korzystam obecnie. Dla laptopa to niezbyt wygodne.
Przyszła tylko 1 aktualizacja z bibliotek. Choć w 9.04 inaczej jest powiadomienie o aktualizacji, a właściwie jej brak i następuje aktualizowanie.
Obecnie mam dobrze, kilkakrotnie przełączałem i nic nie ginie.
Ps. Wczoraj rano pobrałem Skypa z Menadżera Synaptic. Ten Skype zablokował mi laptopa w kwestii: wyloguj, wyłącz i przełącz użytkownika. Musiałem odinstalować Skype i wyłączyć komputer resetem, innej możliwości nie było. Dziś rano sprawdziłem jeszcze raz i nastąpiło to samo.
W efekcie zdenerwowania zacząłem robić głupstwa przy Skypie, denerwując się na brak bezprzewodowej, której do dziś nie potrafię odzyskać. Na WICD pozostała tylko sieć przewodowa z której korzystam obecnie. Dla laptopa to niezbyt wygodne.
Przyszła tylko 1 aktualizacja z bibliotek. Choć w 9.04 inaczej jest powiadomienie o aktualizacji, a właściwie jej brak i następuje aktualizowanie.
Obecnie mam dobrze, kilkakrotnie przełączałem i nic nie ginie.
Ps. Wczoraj rano pobrałem Skypa z Menadżera Synaptic. Ten Skype zablokował mi laptopa w kwestii: wyloguj, wyłącz i przełącz użytkownika. Musiałem odinstalować Skype i wyłączyć komputer resetem, innej możliwości nie było. Dziś rano sprawdziłem jeszcze raz i nastąpiło to samo.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Aż mi się nie chce wierzyć ...
Co to za sieć bezprzewodowa?
wklej nam
Co rozumiesz przez skype zablokował wyloguj?
Ja nie używam WICD, ale wiele osób również używa.
Co to za sieć bezprzewodowa?
wklej nam
ifconfig wlan0
Ja nie używam WICD, ale wiele osób również używa.
-
- Sędziwy Jeż
Skype - nie działała żadna opcja przy czerwonej ikonie wyłącz w prawym górnym rogu (jest tam też "wyloguj..."). Pozostał mi tylko reset by wyłączyć laptopa.
"Sieć bezprzewodowa" to określenie z "Wicd" - Zainstalowany "TP-LINK" tworzy pewien rodzaj sieci domowej. Jest miejsce na 4 przyłącza kablowe i kanały radiowe czyli bezprzewodowe. Wyświetlał nawet nazwy okolicznych sieci i siłę ich sygnału. Łącznie z nazwą mojej "sieci".Dla mnie to już czarna magia.
Bezproblemowo działa z vistą, a po aktualizacji (zrobiłem ją niedawno) do Ubuntu do 9.04 zaczynałem uzyskiwać połączenie. Miałem jednak problemy.
Kod: - podaj proszę pełną ścieżkę dostępu.
Naprawdę starość też radość tylko trochę inna.
"Sieć bezprzewodowa" to określenie z "Wicd" - Zainstalowany "TP-LINK" tworzy pewien rodzaj sieci domowej. Jest miejsce na 4 przyłącza kablowe i kanały radiowe czyli bezprzewodowe. Wyświetlał nawet nazwy okolicznych sieci i siłę ich sygnału. Łącznie z nazwą mojej "sieci".Dla mnie to już czarna magia.
Bezproblemowo działa z vistą, a po aktualizacji (zrobiłem ją niedawno) do Ubuntu do 9.04 zaczynałem uzyskiwać połączenie. Miałem jednak problemy.
Kod: - podaj proszę pełną ścieżkę dostępu.
Naprawdę starość też radość tylko trochę inna.
Linux - to brzmi dumnie.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Co do sieci i Wicd proponuje założyć nowy temat. Co do mojego pytania o sieć, to najczęściej chodzi nam o to skąd się ona bierze, czyli czy sam masz router który je rozdaje lub może dzierżawisz go od jakiejś firmy. Czas przydatny jest również model urządzenia.
Co do skype'a, dalej nie rozumiem. PPM na ikonie skype'a i wyłącz nie dawało efektu? Czy cokolwiek dawało efekt, działały pliki, ikony?
Zawsze masz możliwość zrobić coś takiego
1) ctrl + alt (oba lewe) + backspace by zresetować obraz
2) otworzyć terminal i dać
(instaluje się przez "sudo apt-get install htop")
i zobaczysz czy jakiś program się zawiesił i wtedy dajesz chyba f9 (kill) wybierasz ten program i enter by zabić proces programu.
Co do skype'a, dalej nie rozumiem. PPM na ikonie skype'a i wyłącz nie dawało efektu? Czy cokolwiek dawało efekt, działały pliki, ikony?
Zawsze masz możliwość zrobić coś takiego
1) ctrl + alt (oba lewe) + backspace by zresetować obraz
2) otworzyć terminal i dać
htop
i zobaczysz czy jakiś program się zawiesił i wtedy dajesz chyba f9 (kill) wybierasz ten program i enter by zabić proces programu.
-
- Sędziwy Jeż
Co do Wicd trudno będzie uruchamiać nowy temat bo jest trochę tematów, ale nie widzę mojego - jeszcze szukam.
Internet u mnie to sieć osiedlowa LAN - przewodowa. Dla potrzeb laptopa kupiłem TP-LINK (tak mi doradzono) by uwolnić się od kabelka. Teraz z jednego przyłącza mam podpięty komputer stacjonarny a z drugiego laptop przewodowo. Pozostały dwa wolne złącza. Dla Visty działa bezprzewodowy, i o mały włos miałbym też bezprzewodowy na Ubuntu. No ale stało się.
Co do Skype (ten z Synaptic) - nie działały żadne gadżety na nim za wyjątkiem "Zminimalizuj okno".
Na komputerze można było dalej pracować. Otwierały się następne karty, można było przeglądać zawartość komputera, można było usunąć to Skype, ale mimo tego nie można było wyłączyć komputera. Kombinacja klawiszy też nie działała, jedynie twardy reset.
Z kodu "htop" odpowiedź - "Nie udało się odnaleźć pakietu htop".

Internet u mnie to sieć osiedlowa LAN - przewodowa. Dla potrzeb laptopa kupiłem TP-LINK (tak mi doradzono) by uwolnić się od kabelka. Teraz z jednego przyłącza mam podpięty komputer stacjonarny a z drugiego laptop przewodowo. Pozostały dwa wolne złącza. Dla Visty działa bezprzewodowy, i o mały włos miałbym też bezprzewodowy na Ubuntu. No ale stało się.
Co do Skype (ten z Synaptic) - nie działały żadne gadżety na nim za wyjątkiem "Zminimalizuj okno".
Na komputerze można było dalej pracować. Otwierały się następne karty, można było przeglądać zawartość komputera, można było usunąć to Skype, ale mimo tego nie można było wyłączyć komputera. Kombinacja klawiszy też nie działała, jedynie twardy reset.

Z kodu "htop" odpowiedź - "Nie udało się odnaleźć pakietu htop".
Linux - to brzmi dumnie.