Jak załączyć pythona?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak załączyć pythona?
Witam! Mam pytanie czy pythona uruchamia się w terminalu czy jakoś inaczej? Jak uruchamiam jako program to sie nie załącza ... Pomożecie? Jestem zielony w linuxie 

- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Odp: Jak załączyć pythona?
Tak, w terminalu (wpisujesz polecenie: python). Co to znaczy "uruchamiam jako program"?
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Jeśli to skrypt korzystający z X (skrypt "okienkowy" - korzysta np. z PyGTK/PyQT... do utworzenia okienka w X11) to wystarczy 2x click jeśli masz ustawione otwieranie plików *.py za pomocą interpretera pythona. Jeśli to skrypt konsolowy to musisz go odpalić w konsoli (co nawet w wypadku "okienkowych" skryptów się opłaca, bo dostajesz od razu konsolę błędów, której byś normalnie nie zobaczył).alcaponeee pisze:Witam! Mam pytanie czy pythona uruchamia się w terminalu czy jakoś inaczej? Jak uruchamiam jako program to sie nie załącza ... Pomożecie? Jestem zielony w linuxie
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Programy pisane w Pythonie odpala się w konsoli. Niemal 9 na 10 dystrybucji ma już standardowo zainstalowany już w systemie interpreter, dlatego nie trzeba załączać go do aplikacji, jak to często pod Windows bywa. Aby uruchomić program, wpisujemy w konsoli:
Oczywiście możesz nie mieć wszystkich wymaganych do uruchomienia (aplikacji) rzeczy w systemie. Jeśli aplikacja wymaga np. python-pygame a go nie posiadasz, musisz go doinstalować z repo. Ale odpalanie z konsoli wyrzuci czego ew. zawsze brak. Często pisze to też w dokumentacji aplikacji (tak, warto je czytać). Na szczęście to nie Windows, że trzeba myśleć za usera końcowego i załączać wszystko do binarki, by userowi niczego nie brakowało, bo sam sobie nie dociągnie czego trzeba. Pamiętaj też, by polecenie wydawać w konsoli, ale musisz konsolą wejść w folder z aplikacją (czyli tam, gdzie jest skrypt uruchamiający). Lub bardzo prosto - wpisz w konsoli słowo python, a następnie przeciągnij do niej skrypt uruchamiający (metoda przeciągnij i upuść).
Kod: Zaznacz cały
python nazwa_skryptu_uruchamiającego.py
-
- Piegowaty Guziec
Czyli co mam wpisać w terminalu, żeby program który napisze zadziałał?
Np. kożystając z tej strony: http://www.linuxpl.org/teksty/python/in ... cking.html
Chcę zrobić :
Np. kożystając z tej strony: http://www.linuxpl.org/teksty/python/in ... cking.html
Chcę zrobić :
Jak to wpisać w terminalu?:-(print "Witaj, świecie!"
print "Żegnaj, świecie!"
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Więc chcesz uruchamiać programy w Pythonie, czy szukasz środowiska do pisania w nim?
Do uruchomienia podałem sposób powyżej. Jeśli chodzi o środowisko programistyczne to jest Geany. Polecam jednak NetBeans IDE dla Pythona.
Do uruchomienia podałem sposób powyżej. Jeśli chodzi o środowisko programistyczne to jest Geany. Polecam jednak NetBeans IDE dla Pythona.
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Zakładam, że masz zainstalowanego pythona... Otwierasz jakiś edytor, wklejasz kod, zapisujesz (np. skrypt.py), uruchamiasz terminal, przechodzisz do katalogu ze skryptem (np. cd /home/janek/skrypty), wpisujesz: (nazwa pod jaką go zapisałeś). Prościej da się chyba tylko na obrazkach.
PS Dlaczego ludzie muszą w 100 postach opisywać swój problem. Tak jakby od razu się nie dało. Albo myślą, że inni forumowicze to telepaci.
Kod: Zaznacz cały
python skrypt.py
PS Dlaczego ludzie muszą w 100 postach opisywać swój problem. Tak jakby od razu się nie dało. Albo myślą, że inni forumowicze to telepaci.
-
- Piegowaty Guziec
Czyli zapisać mogę przez dodanie końcówki *.py w nazwie? Bo otwiera się w notatniku ciągle ...
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Tak - .py to rozszerzenie skryptów pythonowych. A w czym innym ma się otwierać, jak nie w notatniku? Słuchaj:Czyli zapisać mogę przez dodanie końcówki *.py w nazwie? Bo otwiera się w notatniku ciągle ...
1. Do testowania uruchamiasz skrypty w konsoli, no bo gdzie indziej?
2. Pisać możesz w notatniku. Jak wspomniałem jednak, zainstaluj sobie jakieś środowisko programistyczne - Geany lub NetBeans IDE Python. Będziesz wtedy i pisał w środowisku, i miał w ramach tego środowiska możliwość podglądu działania programu, czyli sprawdzenia jak działa.
Inaczej się już nie da. Zainstaluj jakieś środowisko a Twój problem się rozwiąże.
EDIT:
Nawet podam Ci link do NetBeans: http://www.netbeans.org/features/python/
Geany znajdziesz w repozytorium.
-
- Piegowaty Guziec
Teraz mam taki problem :] Jak zainstalować te środowisko?
Edit:
Jak narazie zainstalowałem środowisko geany ;] Też zapisywać pliki w .py?
Edit:
Jak narazie zainstalowałem środowisko geany ;] Też zapisywać pliki w .py?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Tak - przecież .py to rozszerzenie Pythona, więc jak inaczej chciałbyś je zapisywać?
Co do NetBeans - poszukaj na forum jak się instaluje takie pliki. Nic trudnego.