Brak dźwięku Flash Player 10 Kubuntu 9.10 x64 rozwiązanie

Grafika, film, dźwięk.
mayrand
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Brak dźwięku Flash Player 10 Kubuntu 9.10 x64 rozwiązanie

Post autor: mayrand »

Witam

Po instalacji kubuntu 9.10 x64 i instalacji Flasha 10 zauważyłem, że działa video ale nie ma dźwięku np. na youtube. Po przeszukaniu oficjalnych forów ubuntu (pl,en) stwierdziłem że od groma ludzi ma ten sam problem już od wersji 9.04 ale nigdzie nie znalazłem działającego sposobu naprawienia problemu. Po jakiś 3h poszukiwań w geście rozpaczy zajrzałem na launchpada:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/367173
no i okazało sie że ostatni wpis mi pomógł - to magiczne rozwiązanie to odgłośnienie kanału PCM w alsamixerze , który domyślnie jest wyciszony :D
jeszcze teraz sam sie z siebie śmieje że mi to do głowy nie przyszło mam nadzieje że komuś pomogę pozdrawiam.
Andrzej
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Brak dźwięku Flash Player 10 Kubuntu 9.10 x64 rozwiązanie

Post autor: PetBB »

mayrand pisze:...no i okazało sie że ostatni wpis mi pomógł - to magiczne rozwiązanie to odgłośnienie kanału PCM w alsamixerze , który domyślnie jest wyciszony :D
jeszcze teraz sam sie z siebie śmieje że mi to do głowy nie przyszło mam nadzieje że komuś pomogę pozdrawiam.
Ja ci się nie dziwię. No bo skąd zwykły user ma wiedzieć, że jakiś programik z konsoli trzeba ciągle odpalać aby regulować głośności wyjść/wejść z kart. Ktoś genialnie wymyślił z tym wycięciem ustawień alsy z Gnoma i zostawienie tylko pulseaudio. Po prostu super pomysł :wall:
PS: UPS, nie zauważyłem, że piszesz o Kubuntu a nie Ubuntu.
Awatar użytkownika
ja8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: ja8 »

- to magiczne rozwiązanie to odgłośnienie kanału PCM w alsamixerze , który domyślnie jest wyciszony
No więc włączam alsamixera i daję wszystko na max (jak szaleć to szaleć) a dżwięk z Youtube nie działa za bardzo :( mam wersję 32bit
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: PetBB »

ja8 pisze:No więc włączam alsamixera i daję wszystko na max (jak szaleć to szaleć) a dźwięk z Youtube nie działa za bardzo :( mam wersję 32bit
Sprawdź gstreamer-properties czy tam masz odpowiedni system dźwięku(ALSA) wybrany i odpowiednią kartę dźwiękową jako podstawową oraz w ustawieniach systemu dźwięku KDE również czy odpowiednia karta dźwiękowa jest na samej górze.
Awatar użytkownika
ja8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

PetBB pisze:Sprawdź gstreamer-properties czy tam masz odpowiedni system dźwięku(ALSA) wybrany i odpowiednią kartę dźwiękową jako podstawową oraz w ustawieniach systemu dźwięku KDE również czy odpowiednia karta dźwiękowa jest na samej górze.
gstreamer-properties jest w pakiecie gnome-media czy coś w tym stylu a ja korzystam z KDE4. A co do ustawiania karty w ustawieniach KDE to mam coś takiego:
HDA INTEL (ALC883 Analog)
HDA INTEL (ALC883 Digital)
a niżej to już jakieś oprogramowanie. Mam laptopa Acer Aspire 3693NWLMi
mayrand
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mayrand »

Do ja8:
Wejdź na ten link z mojego 1 postu na lauchpadzie. Z tego co tam czytałem ludziom pomagały różne rozwiązania mi akurat to z PCM. Zanim to zrobiłem kombinowałem w ustawieniach systemowych\multimedia - zmieniałem z PulseAudio na Alsa tak żeby w ogóle dźwięk mi działał tzn. mp3 i divx. Ale ostatnio robiłem jakieś updaty i widzę teraz że mam znowu na PulseAudio ustawione a dźwięk jak działał tak działa (cuda jakieś). Flasha mam 10 ze strony adobe ale to chyba nie ma znaczenia w repozytoriach jest to samo tak mi się wydaje.
Andrzej
Awatar użytkownika
ja8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie wiem po czym ale działa :) Dzięki!
m8ms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: m8ms »

mayrand - chyba dostatecznie wymowne będzie jak powiem, że zarejestrowałem się na forum specjalnie, żeby Ci podziękować? Dzięki chłopie tyle już kombinacji alpejskich próbowałem żeby "naprawić" ten dźwięk, a on tylko ściszony... <facepalm>
pozdro
tomekkde
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tomekkde »

mayrand, miałem ten sam problem i twój post pomógł. I tez szukałem rozpaczliwie i bez nadziei :) Używałem już alsamixer, ale nie wpadłbym na to. Jeszcze raz THX!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”