Witajcie.
Takie pytanko. Moje hasło dostepu do sieći wifi system ładnie zapamieuje, tak że nie musze go za każdym razem wpisywać.
Tylko, że ów programik automatycznie zapamiętujący hasła do sieci wifi, pyta mnie o hasło root'a przy kazdym starcie systemu.
I tak zamiast podawać za każdym razem hasło sieci musze za kazdym razem podawac hasło root'a. Tak chyba nie musi być:)
Nie moge znaleźc zadnej opcji zapamietania tego hasła, tak żeby bezszelestnie łączyc sie z siecią.
To moja sieć domowa i chciałbym uczynić ją domyślną.
Prosiłbym o pomoc:)
pozdrawiam
Piotrek
Automatyczne zapamiętywanie hasła sieci wifi
- idarek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: autpmatyczne zapamietywanie hasła sieci wifi
bo ustawiłeś hasło na bazę haseł w systemie, i dostęp do niej jest chroniony hasłem więc musisz wpisywać...
Jeżeli dobrze kojarzę... usun .gnupg z katalogu domowego lub zmień nazwę, uruchom ponownie komputer i zobacz
Jeżeli dobrze kojarzę... usun .gnupg z katalogu domowego lub zmień nazwę, uruchom ponownie komputer i zobacz
Czytanie, klucz do zrozumienia.
Zrozumienie, klucz do wiedzy.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... mi-dzieje/
Zrozumienie, klucz do wiedzy.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... mi-dzieje/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: autpmatyczne zapamietywanie hasła sieci wifi
ok tępy kołek ze mnie:)
programy -> akcesoria -> hasła i klucze szyfrujące
i tam jest opcja zmiany hasła do bazy kluczy, wystarczy pozostawić puste. i baza już nie jest chroniona hasłem.
może i to mniej bezpieczne ale praktyczniejsze.
pozdr
programy -> akcesoria -> hasła i klucze szyfrujące
i tam jest opcja zmiany hasła do bazy kluczy, wystarczy pozostawić puste. i baza już nie jest chroniona hasłem.
może i to mniej bezpieczne ale praktyczniejsze.
pozdr