Router, uniedogodnienia

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
araseklbn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 18 lis 2008, 01:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Router, uniedogodnienia

Post autor: araseklbn » 16 lis 2009, 23:46

Siemanko nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat i jaki dać temat, wiem ze nie jest to problem typowo linuksowy, ale zżyłem się z tym forum i pomyślałem, ze może ktoś pomoże. Mam router Pentagram Cerberus P 6331-6 i od bardzo dawna nie mogę sobie poradzić ze skonfigurowaniem go w taki sposób, żeby móc przesyłać pliki w Kadu, oraz korzystać z Hamachi, który służy do stworzenia sieci wymiany plików między kilkoma użytkownikami (używam go do quake3).

Troszkę tak myślałem na tym, ale nie wiem zupełnie jak to skonfigurować. Chodzi o to że adres IP mam przydzielany dynamicznie z netii. teraz np. mam adres 87.205.32.0, a adres routera to już Lan i jest taki 192.168.1.100, natomiast adres mojego komputera jest przydzielany poprzez DHCP i jest taki 192.168.1.102

Na razie wiem, że muszę zmienić w ustawieniach sieci w systemie, na przydzielanie adresu statycznie i wiem jak to zrobić. Również spodziewam się że w konfiguracji routera muszę ustawić przekierowywanie aplikacji działających na statycznym ip z lanu, na ten adres przydzielany dynamicznie z netii, w tym przypadku 192.168.1.100

Niestety nic więcej nie mogę wymyślić i co gorsza zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Mam nadzieję że ktoś pomoże.

Wczoraj próbowałem w ustawieniach routera zrobić coś takiego:

Obrazek

Oczywiście zmieniłem też w Kadu port na 8074

Nie dało to żadnego rezultatu. Bardzo możliwe że coś źle robię. Pozdro
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1048
Rejestracja: 08 maja 2007, 07:40
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Odp: Router, uniedogodnienia

Post autor: [r4] » 17 lis 2009, 08:22

Domyślam się, że "remote port" ze zrzutu ekranu to nie adres Twojej bramy (routera), ale adres internetowy -- może w tę stronę spróbuj. Poza tym, masz "Action when matched": drop? Chyba powinno być allow? Najlepiej wyłącz firewall i tyle.

Otwórz (forwarding) port przypisany Kadu. Najlepiej, jeśli tylko Twój komputer będzie używał bezpośredniego wyjścia na świat, włącz w routerze DMZ i ustaw na adres swojego komputera, któremu już teraz będziesz przypisywał adres statyczny.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
araseklbn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 18 lis 2008, 01:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Router, uniedogodnienia

Post autor: araseklbn » 21 lis 2009, 02:20

Dobra trochę się bawię ale nic z tego nie wychodzi... Wkleję fotki z tego co ustawiałęm i z tego co uważam za interesując, oraz dodam swoje przemyślenia.

1. FOTKA - Block WAN Request
Obrazek

Z tej fotki rozumiem, ze wyłaczyłem firewalla na routerze i teraz któryś komputer z sieci lokalnej przyjmuje wszystkie próby połączeń na różne porty, tak ?

2. FOTKA - Virtual Server
Obrazek

Z tej natomiast rozumiem że jest reguła, która z zewnętrznego ip przekierowuje na satstyczne ip z sieci lokalnej ?

Druga opcja to tworzenie przypisywania mojemu komputerowi z sieci lokalnej adresu zewnętrznego tak ?

Czyli z tego wynika że reguła odnośnie portu 1550 jest nie potrzebna bo tak czy tak, w drugiej opcji okręśliłem regułę dla wszystkich portów, tak ?

3. FOTKA - KADU
Obrazek

Czyli tak czy tak musze wpisać adres zewnętrzny, który jest zmienny ? czyli niemożliwe ? Ma być to jednak autowykrywanie bez piekierowywania ustawionego w kadu, czyli w opcjach routera ?

4. FOTKA - Quick Start
Obrazek

To wydaje mi się interesujące w związku z poprzednim zdjeciem. jezeli Kadu automatycznie wykrywa adres 0.0.0.0, a tutaj jest ustawione 0.0.0.0, czyli ma być ustawione moje statyczne ip z sieci lokalnej ?

5. FOTKA - MAC Filter
Obrazek

Znalazłem to dopiero teraz podczas pisania tego postu, z opcji candidates wybrałem adres mojego komputera. Co to oznacza ? Czy to jest właśnie to o co mi chodziło ? Czy teraz ustawiłem przekierowywanie wszystkiego z zewnętrznego ip na mój adres ?

6. FOTKA - Static Route
Obrazek

Dobra tutaj jest coś takiego, tam gdzie jest Please Select, mogę wybrać iplan oraz ipwan, czy tu tez mam coś ustawić ? Bo niby mi to coś mówi. Ale już mam tyle alternatyw, ze zgłupiałem.

Także prosze po dalsza pomoc, jestem zdeterminowany siedzieć nad tym długo dzisiaj i cały czas próbować nowych ustawień. Pozdro

EDIT:
Dobra czytam i czytam, kombinuję i kombinuję i zrobiłem takie 2 reguły:

Obrazek

i nie działa i wkońcu już sam nie wiem czy ma byc włączony firewall w routerze czyli:
1. FOTKA - Block WAN Request

i jeżeli ustawięłm cś takiego w ufw:

Kod: Zaznacz cały

igor@dobry ~ $ sudo ufw status

Status: active

To                         Action      From
--                         ------      ----
139                        DENY        Anywhere
1550                       ALLOW       Anywhere
8074                       ALLOW       Anywhere
To gdy skanuje swój adres, to jest coś takiego:
Obrazek

Ja już nie rozumiem co mam zrobić... a gadu zwraca cały czas taki komunikat:

Obrazek

i jeszcze nie wiem czy przy każdej zmianie mam restartowac router czy wystarczy to:

Obrazek

Niech ktoś pomoże mi w tym :/

EDIT:
eh ustawiłem Block WAN Request na disabled oraz dmz na enabled z adresem który ustawiłem na statyczny w systemi i teoretycznie powinno działać :/ na prawde nikt nie orientuje się co zrobić ?

EDIT:
http://forum.pentagram.pl/discussion/11 ... mment_6627 - wątek na forum Pentagrama

Wstawiam linka z tego względu, ze jak wkoncu uda się rozwiazać problem, to ktoś będzie mógł znaleźć szybko rozwiązanie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 668
Rejestracja: 02 sty 2006, 19:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Router, uniedogodnienia

Post autor: leon1313 » 21 lis 2009, 02:36

Mam taki sam, napisz do mnie wieczorem na gg: 5088831, to pokombinujemy. Nie mam z nim najmniejszych problemów - być może dlatego, że z mmv dostałem najnowsiejszy firmware.
p.s jako nakładkę na fajerłola zainstaluj sobie firestarter-a.
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości