dyski zewnętrzne, a linux
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
dyski zewnętrzne, a linux
Rozważam zakup dysku zewnętrznego na święta, ale przy większości dysków jakie przeglądałem w wymaganiach podane są OS'y (przy czym zawsze podane są windowsy, czasem też mac'owe). Stąd moje pytanie: wymaganie te dotyczą tylko dodatkowych programów dodanych do dysku czy może się zdarzyć, że dysk taki w ogóle na moim ubuntu działać nie będzie? czy jeżeli będzie działał na ubuntu może się okazać, że nie zadziała na innych dystrybucjach? pozdro.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: dyski zewnętrzne, a linux
Wymagania Windowsa dotyczą dodatkowych programów. Na dysk zewnętrzny składają się: sam dysk, interfejs USB do komunikacji i jakaś tam partycja (czasami sprzedawane są dyski bez utworzonej partycji) - wszystko to jest obsługiwane przez Linuksa. Na innych dystrybucjach mógłbyś mieć jedynie teoretycznie problem z partycją NTFS, ale to w przypadku takiej wyposażonej w bardzo stare jądro.
Partycja NTFS ma też ten minus, że pojawiają się niedogodności podczas montowania w przypadku kiedy ktoś wyciągnie dysk na chama spod Windowsa, zamiast usunąć urządzenie w sposób bezpieczny.
Ja używam dysku Ardata MobbyDisk 500GB, ale na dzień dobry zmieniłem partycję na EXT3.
PS. Pisząc "partycja" miałem bardziej na myśli "system plików".
Partycja NTFS ma też ten minus, że pojawiają się niedogodności podczas montowania w przypadku kiedy ktoś wyciągnie dysk na chama spod Windowsa, zamiast usunąć urządzenie w sposób bezpieczny.
Ja używam dysku Ardata MobbyDisk 500GB, ale na dzień dobry zmieniłem partycję na EXT3.
PS. Pisząc "partycja" miałem bardziej na myśli "system plików".
Compal FL 90