hp 1018 drukarka nie działa mimo instalacji foo2zjs

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Fedaykin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

hp 1018 drukarka nie działa mimo instalacji foo2zjs

Post autor: Fedaykin »

Witam

Wiem że temat instalacji drukarki hp 1018 powtarzał się tutaj wielokrotnie jednak kiedy dokonałem aktualizacji systemu do wersji 9.10 (przed aktualizacją drukarka działała bezproblemowo) odkryłem że drukarka nie działa próbowałem kilkakrotnie instalować sterowniki foo2zjs jednak to nie przyniosło żadnego efektu cały czas pojawia się informacja o tym że drukarka może być odłączona...

Czy jest jeszcze jakiś inny sposób instalacji tej drukarki poza wykorzystaniem foo2zjs?

Pozdrawiam
misku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Odp: hp 1018

Post autor: misku »

No skoro twierdzisz, że przejrzałeś tematy dotyczące instalacji drukarek HP na Ubuntu powinieneś już wiedzieć, że trzeba spróbować przeinstalować HPLIP (ściągnąć ze strony i wykonać sudo hp-setup).
Spróbuj też usunąć drukarkę i dodać na nowo.
Napisz coś więcej o "objawach niedziałania" tej drukarki.
Compal FL 90
Fedaykin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: Fedaykin »

Tak też zrobiłem i nadal nic a cups wywala mi "/usr/lib/cups/filter/hpcups failed"
misku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: misku »

No właśnie. Temat masz nie konkretny i oczekujesz, że ktoś Ci pomoże. Nawet dokładnie nie wiadomo o który model drukarki chodzi. LaserJet? W jaki sposób jest podłączona? Ten komunikat wywala przy próbie drukowania?
http://hplipopensource.com/hplip-web/mo ... _1018.html
Tu jest napisane (o ile twoja drukarka jest z serii Laserjet), że twoja drukarka potrzebuje specjalnego plug-inu który jest instalowany podczas wykonywania

Kod: Zaznacz cały

sudo hp-setup
Tam trzeba odpowiedzieć na serię pytań, może źle odpowiedziałeś na któreś?
A patrząc na komunikat który podałeś, spróbowałbym na twoim miejscu jeszcze doinstalować pakiet hplip-cups.
Compal FL 90
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”