W ten sposób nie użyjesz kodu źródłowego biblioteki, tylko jej API (dzięki czemu Twój program będzie wiedział o jakie funkcje ma się pytać biblioteki).skoczo pisze:Czyli nawet jeśli użyje w klasie funkcji ustawiającej pasek postępu to jest już użycie kodu biblioteki w swoim kodzie i będę musiał udostępnić swój kod.
QT komercyjna aplikacja
-
luzakwielki
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: QT komercyjna aplikacja
-
skoczo
- Serdeczny Borsuk

- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Acha czyli tylko kod a nie funkcje. Chyba już rozumiem. Musiał bym w swojej aplikacji wykorzystać kod z biblioteki QT a użycie funkcji to tylko odwołanie do biblioteki.
- DDAroo
- Serdeczny Borsuk

- Kontakt:
Czytanie tego tematu robi pranie mózgu :/ skoczo, jeśli nie zamierzasz modyfikować kodu biblioteki, to jedyne różnice w stosunku do wersji komercyjnej to brak oficjalnego wsparcia technicznego oraz wymuszenie dynamicznego linkowania biblioteki.
Możesz w zamkniętych programach używać biblioteki na licencji LGPL, możesz tworzyć własne widgety dziedzicząc po tych z biblioteki. Możesz modyfikować kod biblioteki, ale musisz później udostępnić kod źródłowy tej zmodyfikowanej wersji (kodu programu, wykorzystującego zmodyfikowaną bibliotekę nie musisz udostępniać). Nie możesz tylko używać bezpośredniego kodu źródłowego widgetów z biblioteki w swoich zamkniętych programach.
Możesz w zamkniętych programach używać biblioteki na licencji LGPL, możesz tworzyć własne widgety dziedzicząc po tych z biblioteki. Możesz modyfikować kod biblioteki, ale musisz później udostępnić kod źródłowy tej zmodyfikowanej wersji (kodu programu, wykorzystującego zmodyfikowaną bibliotekę nie musisz udostępniać). Nie możesz tylko używać bezpośredniego kodu źródłowego widgetów z biblioteki w swoich zamkniętych programach.
-
Razi
- Serdeczny Borsuk

- Kontakt:
Ja mam takie pytanie: czy jak napiszę jakiś programik na l/GPL, to czy jakaś firma może go używać w celach komercyjnych bez kupna Qt?
-
michal12345
- Serdeczny Borsuk

- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Pierwsze założenie: http://pl.wikipedia.org/wiki/GPL
- kabanek
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
hmm... nie wiem czy dobrze zrozumiałem
czyli mam aplikację napisaną w Qt na LGPL to żeby móc komercyjnie wykorzystać napisaną przeze mnie aplikację nie mogę:
czyli mam aplikację napisaną w Qt na LGPL to żeby móc komercyjnie wykorzystać napisaną przeze mnie aplikację nie mogę:
- modyfikować biblioteki Qt (np. dolinkowanie własnego widgetu)
- zlinkować statycznie z Qt
-
luzakwielki
- Wytworny Kaczor

Jeśli aplikacja jest na LGPL/GPL to możesz ją wykorzystywać komercyjnie (znaczy się, za pomocą tej aplikacji wykonywać pracę, tworzyć dane i je później wykorzystać...).kabanek pisze:hmm... nie wiem czy dobrze zrozumiałem
czyli mam aplikację napisaną w Qt na LGPL to żeby móc komercyjnie wykorzystać napisaną przeze mnie aplikację nie mogę:w każdym innym przypadku mogę robić co mi się żywnie podoba z moją aplikacją, tak?
- modyfikować biblioteki Qt (np. dolinkowanie własnego widgetu)
- zlinkować statycznie z Qt
Jeśli chcesz sprzedawać/udostępniać program na innej licencji nie kompatybilnej z LGPL to:
- możesz modyfikować bibliotekę QT, ale musisz udostępnić te zmiany (tylko te zmiany - swojego programu nie).
- możesz zlinkować statycznie z QT, ale jeśli zapewnisz możliwość użycie dynamicznej biblioteki, żeby użytkownikowi nie zabierać wolności jaką daje mu LGPL (może modyfikować QT i wykorzystywać swoją wersję w programach firm trzecich).