Bezpieczne usuwanie sprzętu - czy ma to jakiś sens?
- apatryda
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: Inna
Bezpieczne usuwanie sprzętu - czy ma to jakiś sens?
Hej,
parę osób zdziwiło się, kiedy przy nich wyciągałem pendrive na... nie wiem, jak to określić, na sucho? W każdym razie nie używając opcji bezpiecznego usuwania sprzętu.
Zaczęło mnie to zastanawiać, czy ma to jakikolwiek sens, bo do tej pory wszystkie urządzenia odpinałem bez babrania się z jakimiś śmiesznymi opcjami i nigdy jeszcze mi się nic nie zepsuło, nie straciłem żadnych danych.
parę osób zdziwiło się, kiedy przy nich wyciągałem pendrive na... nie wiem, jak to określić, na sucho? W każdym razie nie używając opcji bezpiecznego usuwania sprzętu.
Zaczęło mnie to zastanawiać, czy ma to jakikolwiek sens, bo do tej pory wszystkie urządzenia odpinałem bez babrania się z jakimiś śmiesznymi opcjami i nigdy jeszcze mi się nic nie zepsuło, nie straciłem żadnych danych.
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Bezpieczne usuwanie sprzętu - czy ma to jakiś sens?
Ja wiem że przy suchym wyciąganiu Linux nie zapisywał mi danych na pendrivie.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Sprzętu samego w sobie tym nie uszkodzisz raczej, ale system plików owszem 
Może nie cały, parę bajtów się inaczej zapisze, odczujesz to w błędach plików, jakieś crc-errory itp.

Może nie cały, parę bajtów się inaczej zapisze, odczujesz to w błędach plików, jakieś crc-errory itp.

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Ja zepsułem tak system plików na pendrive i karcie pamięci w telefonie. Fsck nie obsługuje fat32 ale na szczęście miałem Win$ na maszynie wirtualnej i naprawiłem system plików Windowsowym scandiskiem. Czytałem gdzieś, że jeśli będziesz miał ekstremalnego pecha to może nastąpić przeskok napięcia czy coś i spalić pendrive. Nie wiem czy to możliwe ale przezorny zawsze ubezpieczony.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Nie będzie -- jak się przyglądniesz swojemu pendrive to ma wysunięte dwa styki bardziej. To one są odpowiedzialne za zasilanieAdmc pisze:Ja zepsułem tak system plików na pendrive i karcie pamięci w telefonie. Fsck nie obsługuje fat32 ale na szczęście miałem Win$ na maszynie wirtualnej i naprawiłem system plików Windowsowym scandiskiem. Czytałem gdzieś, że jeśli będziesz miał ekstremalnego pecha to może nastąpić przeskok napięcia czy coś i spalić pendrive. Nie wiem czy to możliwe ale przezorny zawsze ubezpieczony.

- apatryda
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: Inna
O lol, czyli jednak warto z tego korzystać ;p
A czy w Linuchu to jakaś różnica czy wybiorę "Odmontuj" czy "Usuń bezpiecznie"?
A czy w Linuchu to jakaś różnica czy wybiorę "Odmontuj" czy "Usuń bezpiecznie"?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie wiem dokładnie, jaka jest różnica, ale gdybym miał strzelać, to na chłopski rozum nie ma żadnej (w kontekście tego wątku).
Tak czy siak, urządzenie zostanie odmontowane z systemu plików, powodując tym samym zapisanie zawartości pamięci podręcznej. Jednak odmontuj pozostawi Ci ikonę urządzenia -- do ponownego zamontowania, a usuń spowoduje, że ikona reprezentująca urządzenie zniknie. Podejrzewam, że to taka poprawa użyteczności dla ludzi przyzwyczajonych wcześniej do Windows.
I na koniec -- tak, warto korzystać. Linux inaczej podchodzi do kwestii buforowania danych i w skrajnym wypadku wyciągniesz pendrive w stanie "nienaruszonym" (znaczy się, bez żadnego śladu po danych, które miały się tam znaleźć...
).
Tak czy siak, urządzenie zostanie odmontowane z systemu plików, powodując tym samym zapisanie zawartości pamięci podręcznej. Jednak odmontuj pozostawi Ci ikonę urządzenia -- do ponownego zamontowania, a usuń spowoduje, że ikona reprezentująca urządzenie zniknie. Podejrzewam, że to taka poprawa użyteczności dla ludzi przyzwyczajonych wcześniej do Windows.
I na koniec -- tak, warto korzystać. Linux inaczej podchodzi do kwestii buforowania danych i w skrajnym wypadku wyciągniesz pendrive w stanie "nienaruszonym" (znaczy się, bez żadnego śladu po danych, które miały się tam znaleźć...

I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- divide
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
W niektórych dystrybucjach jest coś takiego jak opóźniony zapis, dane w pamięci flash są modyfikowane "wirtualnie", a zapisują się dopiero w chwili odmontowywania.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie w niektórych, tylko taka jest idea pamięci podręcznej i "deferred writes"; chodzi o skumulowanie danych w pamięci, by ograniczyć liczbę operacji zapisu.divide pisze:W niektórych dystrybucjach jest coś takiego jak opóźniony zapis, dane w pamięci flash są modyfikowane "wirtualnie", a zapisują się dopiero w chwili odmontowywania.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.