Wolne pobiewanie w sieci p2p

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
GabrielGray
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Wolne pobiewanie w sieci p2p

Post autor: GabrielGray »

Witam. Posiadam linuxa od kilku dni i problem z tym ze rtorrent, azureus i inne programy p2p sciagaja mi max po 3 kb/s, na windowsie te same pliki sciagaja sie po 300-400kb/s, jestem calkowicie zielony wiec prosze o dokladne wytlumaczenie w czym tkwi problem.

Z gory dzieki.
lorcan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Odp: Wolne pobiewanie w sieci p2p

Post autor: lorcan »

Nie powinno być żadnej różnicy, przynajmniej mi domyslne Transmission nigdy nie sprawiało kłopotu.

Nie wiem czy odblokowanie portów coś ci mówi...

W opcjach każdego z tych programów masz określony port, pod jakim z programem mogą się łączyć zewnętrzne serwery. Jego numer można znlazc w opcjach.

Gdy go znajdziesz to wejdz w Google i wpisz "open port", wejdz na stronę, wpisz numer portu i strona odpowie, czy ten port jest otwarty czy nie.

Jeśli jest, to nie mam pomysłu, jeśli nie to otworz go, używając googla, lub napisz to może jakoś ci pomoge
GabrielGray
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: GabrielGray »

Error: I could not see your service on 80.54.180.6 on port (25725)
Reason: Connection refused
mam tak na kazdym porcie ktory wpisze ;/
lorcan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: lorcan »

więc...

żeby odblokować port musisz go odblokować na wszystkich urządzeniach, od komputera do modemu ISP.

ubuntu odblokowuje port default'owo gdy poprosi o to program wiec o to nie ma co sie martwic. Jeśli chcesz mieć pewność to

sudo apt-get install firestarter

to menager firewall'a ale nie istalowal bym go bez postrzeby

pozostaje więc odblokować port na router'ze...

żeby to zrobić, najlepiej wpisz w google "open port on ... (nazwa posiadanego router'a)

potem kilka klikniec i jesli zamiast "Error: I could not see your service on" dostaniesz "I can see your service..." to wszytko powinno przyspieszyc. To samo w sumie tyczy sie tez uzywania klientow torrentowych na windzie, tez przydalo by sie im odblokowac porty zeby przyspieszyly.

Ostatnia uwaga, odblokowywanie portow nie jest najbezpieczniejsze, gdyz umozliwia on dostrzezenie twojego urzadzenia z zewnatrz. Nie znaczy to ze od razu ktos się włamie, ale stajesz się dzięki temu widoczny. Wiec uzywaj tego z rozwaga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”