Blueman i połączenie SE jako modem.

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
dzwiecu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Blueman i połączenie SE jako modem.

Post autor: dzwiecu »

Witam.

Na początek nadmienię, że przeszukałem to forum w poszukiwaniu rozwiązania - bez powodzenia.

Do połączenia swojego laptopa z internetem chcę użyć telefonu Sony Ericsson K800i.
Połączenie przez USB odpada (bo nie mam kabla), a przez blutootha chcę to zrealizować używając appletu Blueman w wersji 1.10.

Udaje mi się podłączyć telefon i przesyłać pliki z i do telefonu (choć czasem wyskakuje komunikat, żeby wybrać inny rodzaj przeglądarki, ale nie o to mi w tym poście chodzi).

Aby połączyć się z Siecią wybieram PPM na moim telefonie i z menu klikam Dostęp Sieciowy -> Punkt Dostępu Do Sieci. Wtedy w telefonie mam ikonkę, która mnie informuje, że mam połączenie z internetem, ale w laptopie takiego połączenia nie mam.
Blueman też twierdzi, że połączenie jest. Niestety to nie prawda.

Może jest coś co trzeba jeszcze ustawić w systemie, aby uzyskać połączenie.
Takie połączenie działa pod Windą bez problemu, czy to za pomocą programu do obsługi SE czy skonfigurowane ręcznie.

Wiem, że swój problem opisałem bardzo lakonicznie, pewnie przydał by się wynik jakiegoś przydatnego w tej sytuacji polecenia... ale za mało wiem na temat Ubuntu.
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Blueman i połączenie SE jako modem.

Post autor: frklin »

Nie wiem jak to wygląda w bluemanie, ale w bluetooth-applet, który jest chyba częścią gnome-bluetooth (w Ubuntu na starcie dostaje się to) konfiguracja, jest bardzo prosta, paruje się kompa z fonem i na końcu kreatora, trzeba "zaptaszkować" "użyj jako modemu" i po takim zabiegu w apalecie NetworkManagera pojawia się http://img.nibyblog.pl/uploads/b/blueto ... U4NDUw.png ; teraz w fonie w ustawienia >> łączność >> bluetooth >> konta danych trzeba ustawić poprawne dane APN etc i już, wystarczy się połączyć z apletu NetworkMenagera i wszystko działa. Mam SE W910i.
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
dzwiecu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Blueman i połączenie SE jako modem.

Post autor: dzwiecu »

Wszystko fajnie.
Ty też najwyraźniej korzystasz z Bluemana, czy mi się wydaje, że ta fajna, niebieska ikona to symbol appletu Blueman...

Widziałem Twojego screena. Ja też miałem coś takiego w liście dostępnych sieci WiFi. Również klikam na pozycję [MAC mojego tel. PANU], ale tak jak pisałem wcześniej: telefon pokazuje, że połączył się z siecią. Ubuntu też tak "twierdzi", ale połączenia tak na prawdę nie ma.
Dodam, że w telefonie mam wszystko skonfigurowane tak jak powinno być.

Czy jest jakiś sposób wykasowania ustawień Bluemana jak i NetworkManagera w Ubuntu?
W akcie desperacji usunąłem Bluemana i zainstalowałem go od nowa, ale niestety zaraz po zainstalowaniu miałem już od razu wpis z moim telefonem co świadczy o zachowanych ustawieniach.

Dzięki wielkie za reakcję mimo wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”