Bad sektory na dysku

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
gulon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Bad sektory na dysku

Post autor: gulon »

Witam.
Odpalałem dzisiaj na laptopie XP i zapomniałem, że miałem rozładowaną baterię. W trakcie uruchamiania komp się wyłączył. Po podłączeniu energii zonk - każda próba odpalenia xp kończy się niebieskim ekranem i restartem. Z drugiej partycji odpaliłem Vistę, która pokazała mi że mam 5 bad sectorów na partycji z xp. Próbowałem użyć HDD Regenerator. Zrobiłem bootowalnego flasha i po restarcie systemu zacząłem skanowanie - jednak kiedy program doszedł do tej partycji z błędami to też się odrazu komp zrestartował.

Teraz próbuję coś z tym zrobić z Ubuntu ale skończyły mi się już pomysły i wiedza. Pomocy.
Awatar użytkownika
Jedidiah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Bad sektory na dysku

Post autor: Jedidiah »

Też mam ostatnio problemy z dyskiem... możesz spróbować odpalić MHDD. Ściągnij program z tej stronki, wypal go na CD, włóż do stacji, odpal kompa i działaj. Tylko poczytaj o nim uwaznie bo twórcy twierdzą że to nie zabawka i można namieszać jak się go nie zna.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Odp: Bad sektory na dysku

Post autor: kris55 »

Witam.
Miałem w przeszłości kilka kłopotów z HD i zawsze w przypadku komunikatów o bad sektorach kończyło się to wymianą dysku (taki dysk nie jest już pewny i grozi utratą danych). I jeszcze jedna uwaga, nie ma narzędzi "uniwersalnych". Każdy producent (WD, Samsung, Seagate ...itd) posiada własne narzędzia do prób zreanimowania HD. W przypadku WDG są one umieszczone do pobrania na stronie producenta. W moim przypadku użycie ich nie pomogło i całą "zabawę" skończyła wymiana dysku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”