Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.
Tomahawk, podejrzewam, że igotit4free, myśli, że wszyscy chcą mieć darmowy system i darmowe aplikacje i nie zapłacą za komercyjne, tak jak on. 

- igotit4free
- Przyjaciel
Nie widzę przeszkód. Mamy wolny rynek, jeśli produkt będzie potrzebny i będzie wart swojej ceny to znajdzie nabywców.Tomahawk pisze:Nie wiem jak ty, ale ja za pracę lubię dostawać pieniądze. I jeżeli ktoś tworzy jakiś program w pełnym wymiarze godzin i dodatkowo zapewnia support to dlaczego miałby nie oczekiwać za to wynagrodzenia?
Bzdury opowiadasz. Oceniam sytuacje w oparciu o znane mi fakty.Mam dziwne wrażenie, że igotit4free bardzo chce, aby Linux pozostał tylko ciekawostką bez komercyjnych aplikacji.
.
EDIT:
A to jest coś złego i mam się tego wstydzić, tak ?Witch Lady pisze:Tomahawk, podejrzewam, że igotit4free, myśli, że wszyscy chcą mieć darmowy system i darmowe aplikacje i nie zapłacą za komercyjne, tak jak on.
Ta cała gadka o wolności to taki kit ?
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Tak, masz się wstydzić tego, że wszystkich oceniasz własną miarą. Gadka o wolnym oprogramowaniu z tego co wiem, to gadka o oprogramowaniu, w przypadku którego jest możliwość jego dalszego rozpowszechniania i modyfikacji oraz pełna dostępność kodu źródłowego tego programu. Gdzie w tym wszystkim masz darmowe? Darmowe to taki bonus, dobrze jak jest.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Wstydzić tego, że nie zapłaciłeś za aplikacje które dostępne są za darmo? Nie. Wstydzić za to, że przykładasz swoją miarę do wszystkich? W sumie też nie. Ale twierdzenie "Nie po to wybiera się darmowy system, żeby potem płacić za aplikacje na niego." jest po prostu błędne. Ponad 24417 ludzi się z tobą nie zgodzi.igotit4free pisze: A to jest coś złego i mam się tego wstydzić, tak ?
Ta cała gadka o wolności to taki kit ?
.
Wolność nie ma tu nic do rzeczy - jeżeli uważasz, że free o którym mówi WiOO i FSF to "free as in beer" (no ale tłumaczysz to jako "Wolność" - wolność do nie płacenia?

PS. Swoją drogą 24417 ludzi płacących miesięcznie po $14.52 byłoby w stanie utrzymać 70 deweloperów (i designerów) pracujących nad aplikacjami na Linuksa na pełen etat - to przynajmniej 24 dobre aplikacje ze wsparciem. Ale to już straszliwy Off Topic.

- igotit4free
- Przyjaciel
I tym sposobem przeszliśmy od "ad iudicium" do "ad personam".Witch Lady pisze:Tak, masz się wstydzić tego, że wszystkich oceniasz własną miarą. Gadka o wolnym oprogramowaniu z tego co wiem, to gadka o oprogramowaniu, w przypadku którego jest możliwość jego dalszego rozpowszechniania i modyfikacji oraz pełna dostępność kodu źródłowego tego programu. Gdzie w tym wszystkim masz darmowe? Darmowe to taki bonus, dobrze jak jest.
@ kklimonda:
No coż, przynajmniej pozostaję w doborowym towarzystwie ... 4/5 tutejszej userii nie wydała w ciągu ostatniego roku złamanego grosza na Linuksa.

.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Ad iudicium? Odwracasz kota ogonem, tworzysz fakty z powietrza i jeszcze potem się dziwisz, że ktoś odnosi się negatywnie do twoich wypowiedzi? I ty chcesz rzeczowych argumentów, jak sam ich nie stosujesz?
Proszę bardzo, porozmawiajmy rzeczowo na temat wydawania płatnego oprogramowania, ale nie ograniczajmy się tylko do rynku polskiego, bo jakby nie patrzeć jesteśmy w UE. To, że w Polsce dużo osób skąpi na oprogramowanie, nie znaczy, że firmy które działają generalnie na rynku wspólnotowym czy międzynarodowym ogólnie, splajtują z tego powodu.
Proszę bardzo, porozmawiajmy rzeczowo na temat wydawania płatnego oprogramowania, ale nie ograniczajmy się tylko do rynku polskiego, bo jakby nie patrzeć jesteśmy w UE. To, że w Polsce dużo osób skąpi na oprogramowanie, nie znaczy, że firmy które działają generalnie na rynku wspólnotowym czy międzynarodowym ogólnie, splajtują z tego powodu.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Miałem na myśli większe skupienie się programistów wine na obsłudze programów biurowych, graficznych itp które mogły być używane w celach produkcyjnych. Idealny byłby rozwój stopniowy wine tzn. zapewnione jest powiedzmy 70% kompatybilność z win95 kolejnym etapem jest kompatybilność na podobnym poziomie z win98 itd. Obecnie mammy bardzo dużo regresów, częściowo jest to spowodowane zapewnieniem obsługi większej liczby aplikacji.igotit4free pisze: Ciekawe.
Dopóki WINE nie obsługuje gier, dopóty je akceptujesz.
W chwili gdy WINE na to pozwala, już jest be?
To przykre, że tak uważasz.igotit4free pisze: Czy ten dualizm ma związek z faktem, że masz sklep z grami ?
Chociaż nie ukrywam, że gdyby wine nie zaczęło wspierać gier to moglibyśmy liczyć na większą liczbę gier natywnych.
Odnoszę się do sytuacji w której ktoś ma problem z grą przez wine inna osoba proponuje skorzystanie/zakup wersji natywnej w rezultacie taka propozycja zostaje wyśmiana uzyskując poklask innych osób.igotit4free pisze: Nie mam pojęcia o czym mówisz.
Nie spotkałem się z przypadkiem takiej dyskryminacji.
Możesz wskazać taki przykład ? Brzmi to dla mnie niewiarygodnie i demagogicznie.
Jasne, a co by było gdyby?igotit4free pisze: Z największą radością zagram w natywne wersje gier i zależy mi na tym, aby takowe się ukazywały.
"Put your money where your mouth is."
Quake 2 ani Doom 3 nie jest sprzedawany w wersji na Linuksa, dostępne są jedynie binarki. Więc twoja argumentacja jest przejawem lenistwa i ignorancji.igotit4free pisze: Co do Quake 2 ... mam na półce legalne, komercyjne płytki z Quake 2/Worlds of Goo/Doom 3, które mogę uruchomić przez WINE ... twoim zdaniem mam je tam zostawić i kupić Quake 2/Worlds of Goo/Doom 3 w wersji linuksowej ?
No chyba jesteś niepoważny, jeśli spodziewasz się że po raz drugi wydam kasę na to samo, przy tym na takie starocie.
World of Goo na Linuksa jest dostępny jedynie przez stronę producenta (oraz podczas promocji Humble Indie Bundle), kupując wersję dla Windows wybrałeś wersję na ten system. Zawsze możesz napisać do polskiego dystrybutora, który i tak nie posiada prawa do dystrybucji wersji na Linuksa.
EDIT:
Jedna wielka bzdura. Polski dystrybutor nie posiada już licencji na sprzedaż tej gry, a wykupienie nowej/przedłużenie licencji jest dla niego nie opłacalne. Przykładowo gdybym chciał użyć polskiej wersji językowej musiałbym zapłacić kilka tysięcy złotych za licencję.Jusko pisze:Cóż - KaM faktycznie jest abandonware dla Windows. Żadna z firm już go nie wspiera, polski dystrybutor (TopWare) nie udziela już żadnej pomocy czy informacji, gra nie jest już sprzedawana. W przypadku Linuksa jest inaczej.
Ta sama gra jest również dostępna w sprzedaży dla MorphOS.
Wersja dla Windows jest nadal sprzedawana:
https://secure.zuxxez.com/shop_new/adva ... 72&x=0&y=0
http://www.gog.com/en/gamecard/knights_ ... _rebellion
Traktowanie Knights and Merchants jako abandonware jest przejawem zwykłego piractwa i cwaniactwa.
Stosując podobny tryb myślenia można wyciągnąć następujący wniosek, Quake4 ma status abandonware ponieważ ta gra nie znajduje się w sprzedaży.
Jusko pisze: Co do uwolnienia gry: http://www.knights.sztab.com/knights-je ... anow-.html. Nie wiem co z tego wyszło - nie interesuję się tematem. KaM w cenie 30 ostatecznie 40zł to już cośNiestety nie wiem czy znajdzie się tylu chętnych
Widocznie wydawca gry nie jest zainteresowany udostępnieniem kodu źródłowego za darmo oczywiście mogli by to zrobić za ok 25000 euro.
Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku gry Pył, a ja głupi łudziłem się, że jak Wupra się rozwinie to będzie można wykupić prawa do tej gry i udostępnić ją na GPL3.
EDIT:
W którym empiku, podaj adres.igotit4free pisze: To znaczy, że w Polsce, w Krakowie, w Empiku, w ciągu kwadransa mogłem ją kupić za 19.90 ... nie byłem zainteresowany kupnem z płatnością przez Internet w Szwajcarii czy Pernambuko za kwotę rzędu 120-160 złotych. Zrozumiałe ?
No to teraz pojechałeś, City Interactive nie posiada licencji na wersję na Linuksa ani takową nie jest zainteresowany. Chyba wiedziałeś co kupowałeś?
Do wprowadzenia gier na Linuksa do sprzedaży np w empiku jest jeszcze daleka droga. Jeśli się sprzeda 1000 sztuk danego tytułu to może takową wersję zobaczysz któregoś gra w empiku na półeczce. Tylko aby do tego doszło muszą się znaleźć osoby które zakupią 1000 sztuk danej gry. Inaczej oczekujesz, przy sprzedaży 10-40 sztuk, że taka gra będzie dostępna w sklepach na terenie całego kraju?
Nie ma problemu jeśli chciałbyś to zmienić. Chyba wiesz co wystarczy zrobić? Jako podpowiedz powiem, że wychwalanie wine pod niebiosa jest działaniem przeciwstawnym.
@Arczi11
Zauważyłeś już, że nie możemy teraz mówić o prostowaniu przekłamań prasy skoro wśród nas są osoby które do takich działań się przyczyniają.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
mat pisze:Sukces systemu zależy od jego użytkowników oraz programów/gier, które dla niego kupują Wine po prostu hamuje proces popularyzacji tego systemu(...)
Bez obrazy, drodzy koledzy, ale według mnie jesteście w błędzie. Jednym (nie jedynym) z czynników, który powstrzymuje użytkowników od przesiadki na Linuksa, jest właśnie brak porządnego repertuary komercyjnych gier - miejmy nadzieję, że wypuszczenie STEAM przez Valve po pingwinka to zmieni. W sklepie wupra (ponownie, bez obrazy) dostępnych jest ile, 60 różnych gier? Tak wiem, rynek Linuksa nie jest lekki i dlatego chwała Tobie chłopie za próby. WINE jakie jest, takie jest: u jednych, gry będą działać a u innych nie. Ale nie zmienia to faktu, że jest jakąś alternatywą. Projekt ten, znienawidzony przez większość, "broniony" przez igotit4free (w tej kwestii jestem z tobą), moim zdaniem, przyczynił się do tego, że niektórzy z początkujących użytkowników, nie odwrócili się odrazu, a zatrzymali się na chwilę przy pingwinku. Czy na forum nie pojawiały się posty typu (i nie chodzi mi tylko o gry, ale także odnosi się to do aplikacji, które nie mają linuksowego odpowiednika):swarogu pisze:z tego wychodzi że lepiej by było dla linuxa żeby Wine umarło ,bo teraz gonimy króliczka a wiadomo że nigdy go nie złapiemy.Może wcześniej to miało sens ale teraz linux się rozrósł i Wine jest krokiem w tył.
Sporo było także typu:A: Czy ta gra zadziała mi na linuksie?
B: nie.
A: To wracam do Windowsa.
Kod: Zaznacz cały
A:Czy zadziała?
B:Spróbuj WINE
C: Wow, myślałem że(...). Działa, dzięki.
Inną sprawą, teoretycznie zakładając, jest też to, że "przesiadający się" użytkownik, posiadając np. Knight And Merchants pod "okienka", jeżeli jest taka możliwość, odpali grę pod WINE. Nie każdego stać na kolejny wydatek, zwłaszcza że natywna wersja, w tym wypadku, to koszt ponad 100zł.
Tak, tak. Zaglądałem do wcześniejszych wątków.mat pisze:Mogę zaoferować Knights and Merchants za 30-40 zł wystarczy tylko znaleźć 2000 osób(...)
Być może nie, ale dosyć dobrze sobie z nimi radzi. Błędem było by nie skorzystać.mat pisze: Wine nie został stworzony z myślą o grach.
Niestety nie, ale jak znasz, to podziel się na forum. Ktoś może skorzysta...mat pisze: Znasz jakieś inne polskie sklepy z grami dla Linuksa?
Jak STEAM wypali i popularność Linuksa będzie wzrastać, to i inni zaczną szukać $$$ w naszych kieszeniach.mat pisze: Wiesz dla producentów nie zawsze liczy się w jakie gry chciałbyś zagrać. Oni najczęściej są zainteresowani czy obecne gry dobrze się sprzedają i tylko w tym wypadku, będą zainteresowani tworzeniem nowych gier dla Linuksa.
Reasumując, nie mam nic przeciwko płaceniu, czy to za gry, czy to za software. Ale (eh będę żałował tych słów) na Linuksa nie ma dobrego wyboru gier. I puki ta sytuacja się nie zmieni, puki nie będzie oferty gry, dostępnej na Windowsa pod Linuksem, WINE jest jakąś OPCJĄ.
I pomyśleć, że nawet graczem nie jestem...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
bear7 pisze:Bez obrazy, drodzy koledzy, ale według mnie jesteście w błędzie. Jednym (nie jedynym) z czynników, który powstrzymuje użytkowników od przesiadki na Linuksa, jest właśnie brak porządnego repertuary komercyjnych gier - miejmy nadzieję, że wypuszczenie STEAM przez Valve po pingwinka to zmieni.
Po pierwsze porównując liczbę gier proszę odnieść się do oferty innych sklepów z grami na Linuksa. Raczej niektóre osoby otrzymały namiastkę Windowsa.bear7 pisze: W sklepie wupra (ponownie, bez obrazy) dostępnych jest ile, 60 różnych gier? Tak wiem, rynek Linuksa nie jest lekki i dlatego chwała Tobie chłopie za próby. WINE jakie jest, takie jest: u jednych, gry będą działać a u innych nie. Ale nie zmienia to faktu, że jest jakąś alternatywą. Projekt ten, znienawidzony przez większość, "broniony" przez igotit4free (w tej kwestii jestem z tobą), moim zdaniem, przyczynił się do tego, że niektórzy z początkujących użytkowników, nie odwrócili się odrazu, a zatrzymali się na chwilę przy pingwinku.
OK, czasami się udaje coś uruchomić, jednak nie możesz zagwarantować, że uda się to z nowszą wersją wine. Więc nie ma co się dziwić jeśli za jakiś czas w takim wątku pojawi się pytanie dlaczego teraz to nie działa, przedtem działało.bear7 pisze: Czy na forum nie pojawiały się posty typu (i nie chodzi mi tylko o gry, ale także odnosi się to do aplikacji, które nie mają linuksowego odpowiednika):
Sporo było także typu:Jeżeli to sprawiło, że któryś z użytkowników został na dłużej z Linuksem, to wypadało by to uznać za sukces. No chyba że się mylę...Kod: Zaznacz cały
A:Czy zadziała? B:Spróbuj WINE C: Wow, myślałem że(...). Działa, dzięki.
Kogo to obchodzi, producenta, wydawcę, twórców wine, LGP, sklepy z grami na Linuksa? W tym wariancie masz do czynienia z wersją dla Windows i nie masz prawa później oczekiwać pojawienia się sequela tej gry na Linuksa lub innej gry danego wydawcy.bear7 pisze: Inną sprawą, teoretycznie zakładając, jest też to, że "przesiadający się" użytkownik, posiadając np. Knight And Merchants pod "okienka", jeżeli jest taka możliwość, odpali grę pod WINE. Nie każdego stać na kolejny wydatek, zwłaszcza że natywna wersja, w tym wypadku, to koszt ponad 100zł.
Zmieniając konsolę z X360 na PS3 raczej nikt nie płacze, że nie działają dotychczasowe gry. Dlaczego w przypadku Linuksa ma być odwrotnie, ponieważ nie mam zamiaru kupić programu na ten system?
Niema i raczej nie będzie, a nawet powiem więcej niedługo nie będzie tego co jest teraz (chyba, że w bardzo krótkim czasie drastycznie zmieni się sytuacja).bear7 pisze: Niestety nie, ale jak znasz, to podziel się na forum. Ktoś może skorzysta...
Jasne, teraz jest wystarczająca liczba osób tylko, że przekazują pieniądze osobą które nie są zainteresowane Linuksem.bear7 pisze: Jak STEAM wypali i popularność Linuksa będzie wzrastać, to i inni zaczną szukać $$$ w naszych kieszeniach.
Nie wiem jakich gier oczekujesz, swoje propozycje możesz zamieścić tutaj, kto wie może coś z tego uda się zrealizować.bear7 pisze: Reasumując, nie mam nic przeciwko płaceniu, czy to za gry, czy to za software. Ale (eh będę żałował tych słów) na Linuksa nie ma dobrego wyboru gier. I puki ta sytuacja się nie zmieni, puki nie będzie oferty gry, dostępnej na Windowsa pod Linuksem, WINE jest jakąś OPCJĄ.
I pomyśleć, że nawet graczem nie jestem...
Jestem za tym aby wine było opcją ale nie podstawą.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
W 100% się zgadzam i dodam więcej: liczę, że WINE, w niedalekiej przyszłości stanie się tylko historią/legendąwupra pisze:Po pierwsze porównując liczbę gier proszę odnieść się do oferty innych sklepów z grami na Linuksa. Raczej niektóre osoby otrzymały namiastkę Windowsa.
Raz jeszcze:bear7 pisze:Tak wiem, rynek Linuksa nie jest lekki i dlatego chwała Tobie chłopie za próby.Obchodzi to gracza.wupra pisze: Kogo to obchodzi, producenta, wydawcę, twórców wine, LGP, sklepy z grami na Linuksa? W tym wariancie masz do czynienia z wersją dla Windows i nie masz prawa później oczekiwać pojawienia się sequela tej gry na Linuksa lub innej gry danego wydawcy.A założę się, że i w tym temacie, zapytań na google było już od groma.wupra pisze: Zmieniając konsolę z X360 na PS3 raczej nikt nie płacze, że nie działają dotychczasowe gry.Jak już wspomniałem wcześniej, graczem nie jestem, ale dla dobra Linuksa i Ciebie kolego... Trzymam kciuki.wupra pisze: Niema i raczej nie będzie, a nawet powiem więcej niedługo nie będzie tego co jest teraz (chyba, że w bardzo krótkim czasie drastycznie zmieni się sytuacja).Nie za bardzo to rozumiem. Chyba zbyt ogólnikowo dla mnie. Może pora też nie najlepsza.wupra pisze: Jasne, teraz jest wystarczająca liczba osób tylko, że przekazują pieniądze osobą które nie są zainteresowane Linuksem.Jestem jak alkoholik: kiedyś nałogowo - teraz, po odwyku wcale.wupra pisze: Nie wiem jakich gier oczekujesz, swoje propozycje możesz zamieścić tutaj, kto wie może coś z tego uda się zrealizować.wupra pisze: Jestem za tym aby wine było opcją ale nie podstawą.

pozdrawiam...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Bear, wupra już kiedyś odnosił się do tego, że osoby używające Linuksa kupują programy na Windows i próbują odpalać je przez wine. O to mu chodzi, że wspierają osoby (firmy) niezainteresowane Linuksem.
- igotit4free
- Przyjaciel
A co mnie czy ciebie obchodzi "rynek wspólnotowy" ? Żyjemy, zarabiamy i wydajemy w Polsce, dostajemy polskie a nie europejskie pensje.Witch Lady pisze:Ad iudicium? Odwracasz kota ogonem, tworzysz fakty z powietrza i jeszcze potem się dziwisz, że ktoś odnosi się negatywnie do twoich wypowiedzi? I ty chcesz rzeczowych argumentów, jak sam ich nie stosujesz?
Wskaż mi proszę gdzie "odwracam kota ogonem", pokaż gdzie "tworzę fakty z powietrza".
Zarzucasz mi ... w sumie nie wiadomo co. Chyba w największym stopniu, że "oceniam innych wg.siebie".
Tak się składa, że kilka tygodni temu mieliśmy tu powszechnie dostępną ankietę ... każdy mógł się wypowiedzieć.
Wyniki wskazywały na to, że NIKT z biorących udział w ankiecie nie wydał grosza na system.
NIKT nie zasilił konta żadnej aplikacji datkiem.
Kilka osób kupiło gry od wupry.
Ktoś kupił jakąś aplikację użytkową.
Kilka osób uznało, że wsparło finansowo Linuksa, bo kupili gołe płyty na których go następnie wypalili.

Ktoś uznał, że wspiera Linuksa, bo kupił grę w wersji dla M$, ale gra w nią pod Lin.

To są fakty. Nie moje zmyślenia wzięte z powietrza.
Dla pełni obrazu dodaj JEDEN sklepik wupry sprzedający 3 gry na kwartał i jego subiekta od miesięcy wieszczącego rychłą plajtę.
O takiej sytuacji mówię, mówiąc o "społeczności darmochy".
Przedstaw swoje "fakty" i "rzeczowe argumenty".
.
EDIT:
Z czym niby pojechałem ? I kto mówi o wersji na Linuksa ?wupra pisze: W którym empiku, podaj adres.
No to teraz pojechałeś, City Interactive nie posiada licencji na wersję na Linuksa ani takową nie jest zainteresowany. Chyba wiedziałeś co kupowałeś?
Czytaj posty na które odpowiadasz.
PS.
Oto adres o który prosiłeś:
Empik
Aleja Generała Tadeusza Bora-Komorowskiego 37
31-876 Kraków
tel. 12 617 06 00
.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
A powinno, mamy teraz system naczyń powiązanych. Przez to co się teraz dzieje w strefie euro złotówka słabnie.igotit4free pisze:A co mnie czy ciebie obchodzi "rynek wspólnotowy" ? Żyjemy, zarabiamy i wydajemy w Polsce, dostajemy polskie a nie europejskie pensje.
Wskaż mi proszę gdzie "odwracam kota ogonem", pokaż gdzie "tworzę fakty z powietrza".
Prezentujesz sprzeczne stwierdzenia, skoro nikt nie wydał ani złotówki to jakim cudem mógł sobie cokolwiek kupić?igotit4free pisze: Zarzucasz mi ... w sumie nie wiadomo co. Chyba w największym stopniu, że "oceniam innych wg.siebie".
Tak się składa, że kilka tygodni temu mieliśmy tu powszechnie dostępną ankietę ... każdy mógł się wypowiedzieć.
Wyniki wskazywały na to, że NIKT z biorących udział w ankiecie nie wydał grosza na system.
NIKT nie zasilił konta żadnej aplikacji datkiem.
Kilka osób kupiło gry od wupry.
Ktoś kupił jakąś aplikację użytkową.
Kilka osób uznało, że wsparło finansowo Linuksa, bo kupili gołe płyty na których go następnie wypalili.
Ktoś uznał, że wspiera Linuksa, bo kupił grę w wersji dla M$, ale gra w nią pod Lin.
To są fakty. Nie moje zmyślenia wzięte z powietrza.
O ile sobie przypomina to tylko ty doszedłeś do takich wniosków inni mieli inne zdanie.
Może jednak ja i inni którzy wypowiadali się w tym temacie są w błędzie.
No nieźle teraz będziesz bezczelnie kłamał na temat ilości sprzedanych gier. Tak według Ciebie wygląda promocja Linuksa? Przez takie podejście na pewno nie uda się nam nic pozytywnego osiągnąć. Swoją wypowiedzią tworzysz czarny PR o którym tyle razy wspominałeś. Jesteś teraz z siebie zadowolony? Przez takie podejście i rozgłaszanie takich bzdur przyczyniasz się tylko do zapewnienia rychłego upadku o którym wspominałem odnosząc się głównie do prezentowanych opinii siewców czarnego PR.igotit4free pisze: Dla pełni obrazu dodaj JEDEN sklepik wupry sprzedający 3 gry na kwartał i jego subiekta od miesięcy wieszczącego rychłą plajtę.
O takiej sytuacji mówię, mówiąc o "społeczności darmochy".
Ale przecież ty wiesz najlepiej, prawda? Wiesz ile sztuk gier się sprzedało, wiesz co zrobić aby sprzedać więcej. Za przeproszeniem nie jesteś Alfą i Omegą aby wszystkich osądzać swoimi kryteriami. A może jesteś?
A teraz zobacz jakie przez ten czas były opinie większości wypowiadających się osób (którzy defakto stanową promil osób które czytają opinie). Sklep powinien upaść ponieważ potrzebujemy większej ilości gier na Linuksa. Jeszcze raz powtarzam czy to jest normalne?
Argument o darmowości jest również wyssany z palca. Przez kilka miesięcy można było w 2 konkursach wygrać dowolną grę z ofery, jak myślisz ile osób się na to zdecydowało, ile osób odebrało swoje nagrody?
Nie oczekuj od nich tego czego sam nie możesz przedstawić.igotit4free pisze: Przedstaw swoje "fakty" i "rzeczowe argumenty".
Wydawało mi się, że o takowej wersji pisałeś. Wspominałeś o graniu w WoG w dwóch systemach oraz wyrażałeś swoje rozgoryczenie wynikające z niemożności zakupu WoG z wersją na Linuksa w empiku oraz jakim wspaniałym rozwiązaniem okazało się wine.igotit4free pisze: Z czym niby pojechałem ? I kto mówi o wersji na Linuksa ?
Czytaj posty na które odpowiadasz.
- igotit4free
- Przyjaciel
Staraj się jednak czytać ze zrozumieniem posty na jakie odpowiadasz.wupra pisze: Prezentujesz sprzeczne stwierdzenia, skoro nikt nie wydał ani złotówki to jakim cudem mógł sobie cokolwiek kupić?
Napisałem, że nikt z biorących udział w ankiecie nie wydał złotówki na system oraz nie zasilił dobrowolną wpłatą poszczególnych aplikacji ... część osób dokonała zakupów kupując gry i jakąś NN aplikacje i te wskazałem. Gdzie sprzeczność ?
Wydawało ci się.Wydawało mi się, że o takowej wersji pisałeś. Wspominałeś o graniu w WoG w dwóch systemach oraz wyrażałeś swoje rozgoryczenie wynikające z niemożności zakupu WoG z wersją na Linuksa w empiku oraz jakim wspaniałym rozwiązaniem okazało się wine.
Staraj się jednak czytać ze zrozumieniem posty na jakie odpowiadasz.
Pisałem o zakupie WoG wersji dla M$.
iWoG kupowałem w okresie, gdy wersja natywna nie była praktycznie dostępna ... mam legalną kopię aplikacji działającą w obu używanych przeze mnie środowiskach i raczej nie poczytuję tego za błąd.![]()
Pisałem o swoim zadowoleniu z zakupu wersji, która działa w obu środowiskach. Słowa tam nie ma o rozgoryczeniu.To znaczy, że w Polsce, w Krakowie, w Empiku, w ciągu kwadransa mogłem ją kupić za 19.90 ... nie byłem zainteresowany kupnem z płatnością przez Internet w Szwajcarii czy Pernambuko za kwotę rzędu 120-160 złotych.
Wskażesz w końcu tego mitycznego użytkownika dyskryminowanego i wyśmiewanego w związku z jego chęcią używania natywnej wersji aplikacji ?
.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Nie wydaje mi się aby wszystkie osoby biorące udział w ankiecie wypowiedziały się na co wydały pieniądze.igotit4free pisze:Staraj się jednak czytać ze zrozumieniem posty na jakie odpowiadasz.
Napisałem, że nikt z biorących udział w ankiecie nie wydał złotówki na system oraz nie zasilił dobrowolną wpłatą poszczególnych aplikacji ... część osób dokonała zakupów kupując gry i jakąś NN aplikacje i te wskazałem. Gdzie sprzeczność ?
Ankiety mają to do siebie, że można pod nie podpiąć wszelkie wnioski, kwestia interpretacji i można zaprezentować coś co pierwotnie nie istniało.
Nie odwracaj kota ogonem wskazując mi czytanie ze zrozumieniem. Stosując twoja technikę czytania między wierszami wyciągłem prezentowane wnioski.igotit4free pisze: Wydawało ci się.
Staraj się jednak czytać ze zrozumieniem posty na jakie odpowiadasz.
Pisałem o zakupie WoG wersji dla M$.
Bez obrazy przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś w poprzednich postach.
Bzdura, twoja gra działa tylko pod Windowsem. Fakt możliwości uruchomienia jest pod wine jest tylko efektem ubocznym istnienia takiego projektu.igotit4free pisze: Pisałem o swoim zadowoleniu z zakupu wersji, która działa w obu środowiskach. Słowa tam nie ma o rozgoryczeniu.
Oczekujesz że, będę tobie pokazywał każdą osobę która jest dyskryminowana. Przejrzyj internet zwłaszcza wszelakie publikacje odnoszące się do wydania nowych gier na Linuksa i zobaczysz ile osób drwi z kupowania wersji na Linuksa.igotit4free pisze: Wskażesz w końcu tego mitycznego użytkownika dyskryminowanego i wyśmiewanego w związku z jego chęcią używania natywnej wersji aplikacji ?
Oczywiście zaraz powiesz, że osoby które używają wine są dyskryminowane ponieważ wybierają oprogramowanie nie na swój system i nie mogą znikąd oczekiwać pomocy. A każda sugestia odnośnie używania/zakupu wersji natywnej jest odbierana jako sugestia osoby nie do końca zrównoważonej. Jak oni są skrzywdzeni ponieważ wielkie złe koncerny nie rozdają za darmo gier na Linuksa ani nie wydają kilkuset tytułów rocznie.
Oczywiście to dla Ciebie jest całkowicie normalne, skoro można taniej to po co przepłacać. Tak samo można zatankować olejem napędowym samochód który nie jest do tego przeznaczony, zawsze wyjdzie taniej, a i przez jakiś czas będzie działać. Wybacz ale cała ta argumentacje się sprowadza według mnie do takiego porównania, możesz się z nim nie zgadzać, szukać dziury w całym. Ale nie zaprzeczysz, że takie sytuacje się zdarzają, chociaż najczęściej są one przejawem ignorancji.
- igotit4free
- Przyjaciel
@ wupra:
Aha, czyli trzy razy w plecy.
Po pierwsze już nie "sprzeczność" tylko "ankieta była niereprezentatywna".
Po drugie w kwestii WoG napisałem co napisałem, a nie to co ty starałeś się włożyć w moje usta. Próba sprostowania twoich fałszywych stwierdzeń jest "odwracaniem kota ogonem".
Po trzecie mam sobie sam poszukać "dyskryminowanego i wyśmiewanego miłośnika gier natywnych dla Lin", którego gorzki los opiewasz w swoich postach.
W sumie merytorycznie na poziomie jakiego się spodziewałem. EOT z mojej strony.
.
Po drugie w kwestii WoG napisałem co napisałem, a nie to co ty starałeś się włożyć w moje usta. Próba sprostowania twoich fałszywych stwierdzeń jest "odwracaniem kota ogonem".
Po trzecie mam sobie sam poszukać "dyskryminowanego i wyśmiewanego miłośnika gier natywnych dla Lin", którego gorzki los opiewasz w swoich postach.
.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Więc nie możesz się bezpośrednio odnosić do tamtej ankiety, ponieważ twoje wnioski mogą zostać bardzo łatwo obalone.igotit4free pisze:@ wupra:
.
Nie musisz nigdzie szukać dyskryminowanej osoby, ponieważ to jest fakt. Możesz uważać to za mit jeśli chcesz.
Zapomniałem, że @igotit4free jest zawsze nieomylny w swoich tezach. Otóż tak nie jest i wielokrotnie inni to udowadniali. W takim razie po co posłużyłeś się WoG jako argumentem aby obalić wszystkie kontrargumenty? Wiem, że zakupiłeś WoG dla Windows tylko nie rozumiem dlaczego oczekujesz, że będzie ona działała pod wine. Czy to moja wina, że z boku wygląda to tak jak to zaprezentowałem. Zresztą niech się wypowiedzą inni ponieważ nasze opinie zawsze będą stronnicze.
Nigdy nie było i raczej nie będzie merytorycznej dyskusji na temat gier na Linuksa. Zwłaszcza kiedy podnoszona jest kwestia wine.
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
nie spodziewałbym się cudów po grach komercyjnych na linuxa bo po pierwsze nie widać (wszędzie jestem epatowany grami na winde) a po drugie nie ma świadomości w ludziach że na "darmoche" można kupować gry komercyjne (według mnie)
Ta cała dyskusja o grach ,to chyba nie jest sens istnienia linuxa?
Wszelkim malkontentom "darmochy" polecam ten cytat z
http://news.cnet.com/8301-13860_3-20005306-56.html
Ta cała dyskusja o grach ,to chyba nie jest sens istnienia linuxa?
Wszelkim malkontentom "darmochy" polecam ten cytat z
http://news.cnet.com/8301-13860_3-20005306-56.html
Kod: Zaznacz cały
@heygeo - Don't be an idiot. While Mac and Linux have security vulnerabilities, there is a reason why Linux is used by the top organizations of the world - the US Department of Defense included. It's because it's secure. The US Department of Defense even made a comment that it should be illegal for a system as buggy as Windows to be released and have a cost associated with it.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Igotit4free, co nas powinien obchodzic rynek UE? Ano taki, ze rynek krajow UE jest rynkiem wewnetrznym dla nas i nie ma problemu z przeplywem towarow etc.
Powolujesz sie na jakas ankiete. Ankiety forumowe z zalozenia sa niereprezentatywne. Uzytkownicy forum nie reprezentuja ogolu uzytkownikow Ubuntu, osoby wypowiadajace sie w ankiecie rowniez nie stanowia calosci uzytkownikow forum (ja np. nie kojarze w ogole takiego tematu) a poza tym fakie rzeczy potrafia sie zmienic po jakims czasie.
Coraz wiecej osob korzysta z mozliwosci dotowania tworcow ktorzy swoja prace udostepniaja za darmo. Polski programista nie jest skazany tylko na polskich klientow.
Powolujesz sie na jakas ankiete. Ankiety forumowe z zalozenia sa niereprezentatywne. Uzytkownicy forum nie reprezentuja ogolu uzytkownikow Ubuntu, osoby wypowiadajace sie w ankiecie rowniez nie stanowia calosci uzytkownikow forum (ja np. nie kojarze w ogole takiego tematu) a poza tym fakie rzeczy potrafia sie zmienic po jakims czasie.
Coraz wiecej osob korzysta z mozliwosci dotowania tworcow ktorzy swoja prace udostepniaja za darmo. Polski programista nie jest skazany tylko na polskich klientow.
- igotit4free
- Przyjaciel
Miało być konkretnie ... wytocz te działa.Witch Lady pisze:Igotit4free, co nas powinien obchodzic rynek UE? Ano taki, ze rynek krajow UE jest rynkiem wewnetrznym dla nas i nie ma problemu z przeplywem towarow etc.
Przeciekawe masz podejście koleżanko. Tą ankietę popierasz, ona ci się podoba, wręcz nawołujesz do utworzenia kolejnej forumowej ankiety, która twoim zdaniem da adminom przydatne informacje :Powolujesz sie na jakas ankiete. Ankiety forumowe z zalozenia sa niereprezentatywne. Uzytkownicy forum nie reprezentuja ogolu uzytkownikow Ubuntu, osoby wypowiadajace sie w ankiecie rowniez nie stanowia calosci uzytkownikow forum (ja np. nie kojarze w ogole takiego tematu) a poza tym fakie rzeczy potrafia sie zmienic po jakims czasie.
Witch Lady pisze:Mi się tam podoba ten pomysł. Lepsze takie rozeznanie niż żadne, kto używa tego systemu. Wiecie, zawsze to jakaś wyraźna podkładka, że Ubuntu jest dla wszystkich - tych młodych i tych starszych.![]()
Z kolei adminom strony może by się przydała ankieta pt. "jak długo używam ubuntu".![]()
Natomiast ta ankieta jest niereprezentatywna a zresztą jakie by nie były jej wyniki, to pewnie się zmieniły. Buahahahahhaaaa ...

Nie mam pojęcia na czym opierasz swoje przekonanie, które wyraziłaś tym zdaniem.
Podzielisz się źródłem ? Choćby tak niereprezentatywnym jak moja ankieta ?
A propos ... żaden z moich respondentów nie skorzystał z możliwości dotowania.
.