Karta graficzna PCI a fimiku YT
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Karta graficzna PCI a fimiku YT
Witam.
Mam pytanie odnośnie karty graficznej na PCI (nie PCI-E). Mam DELLA DX50 (celeron 1Gb, 512 ramu i zintegrowana grafa). Służył on jako serwerek i sprawdzał się dobrze ale pojawiła się konieczność zainstalowania X-ów. Padło na xfce no i wszystko byłoby w miarę ok gdyby nie w/w filmiki z Youtube. Mianowicie klatkują przeokropnie nie da się nic obejrzeć i ogólnie włączenie jakiejkolwiek strony z większą ilością flashy i reklam tak zamula całość że ledwo da się przewijać stronę. Zużycie procesora wzrasta do 100% i ledwo da się pracować. Natomiast filmy DivX chodzą o dziwo płynnie.
No i pytanie : czy zakup karty graficznej na PCI nie pomogło by odciążyć procesora który jak podejrzewam przelicza grafikę na stronach itd.
Być może ktoś ma podobny sprzęt do w/w i wie coś na ten temat czy dokupienie karty ma sens.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
Mam pytanie odnośnie karty graficznej na PCI (nie PCI-E). Mam DELLA DX50 (celeron 1Gb, 512 ramu i zintegrowana grafa). Służył on jako serwerek i sprawdzał się dobrze ale pojawiła się konieczność zainstalowania X-ów. Padło na xfce no i wszystko byłoby w miarę ok gdyby nie w/w filmiki z Youtube. Mianowicie klatkują przeokropnie nie da się nic obejrzeć i ogólnie włączenie jakiejkolwiek strony z większą ilością flashy i reklam tak zamula całość że ledwo da się przewijać stronę. Zużycie procesora wzrasta do 100% i ledwo da się pracować. Natomiast filmy DivX chodzą o dziwo płynnie.
No i pytanie : czy zakup karty graficznej na PCI nie pomogło by odciążyć procesora który jak podejrzewam przelicza grafikę na stronach itd.
Być może ktoś ma podobny sprzęt do w/w i wie coś na ten temat czy dokupienie karty ma sens.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Karta graficzna PCI a fimiku YT
pokaż co masz pod maską ,nie jestem wróżem
kup jakąś używkę Nvidi i zainstaluj Lubuntu
ale już ci mogę powiedzieć żebyś zainstalował dodatek do Firefoxa "flashblock" i omijać flash szerokim łukiem.

Kod: Zaznacz cały
lspci -k | grep -i 'vga' -A2
glxinfo | grep render
ale już ci mogę powiedzieć żebyś zainstalował dodatek do Firefoxa "flashblock" i omijać flash szerokim łukiem.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
W tej chwili nie jestem w stanie pokazać ponieważ nie jestem przy tym kompie. ale mogę powiedzieć co tam siedzi
Grafika Zintegrowany kontroler grafiki i815E Direct AGP Dynamic Video Memory Technology (DVMT)"
Co do LXDE miałem nie podchodzi mi za bardzo i niestety nie widzę żadnej różnicy w szybkości działania stron internetowych pod żadnym ze środowisk. (próbowałem również fluxboxa). O ile samo środowisko chodzi szybciej to po odpaleniu przeglądarki pod każdym z nich jest kaszana.
Działanie komendy
Podam jutro.
Pozdrawiam
P.S. Co do firefoxa to wolę chroma również ma dodatki a w nich też jest flashblock a działa zdecydowanie szybciej.
EDIT:
Witam
Oto wyniki komend:
Czy nikt nie ma procka ok giga i grafy na PCI żeby powiedzieć czy u filmiki z YT chodzą w miarę poprawnie?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Grafika Zintegrowany kontroler grafiki i815E Direct AGP Dynamic Video Memory Technology (DVMT)"
Co do LXDE miałem nie podchodzi mi za bardzo i niestety nie widzę żadnej różnicy w szybkości działania stron internetowych pod żadnym ze środowisk. (próbowałem również fluxboxa). O ile samo środowisko chodzi szybciej to po odpaleniu przeglądarki pod każdym z nich jest kaszana.
Działanie komendy
glxinfo | grep render
Pozdrawiam
P.S. Co do firefoxa to wolę chroma również ma dodatki a w nich też jest flashblock a działa zdecydowanie szybciej.
EDIT:
Witam
Oto wyniki komend:
lspci -k | grep -i 'vga' -A2
00:01.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82810 (CGC) Chipset Graphics Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801AA PCI Bridge (rev 02)
Kernel modules: shpchp
glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI i810 20050821 x86/MMX/SSE
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ogolem flash ma strasznie wysokie wymagania. To ze Ci DivX'y dzialaja nie znaczy, ze flash bedzie pomykac tak samo. Radzilbym sobie to odpuscic, bo slot PCI nie zapewni takiej ilosci przesylu danych do i z karty.
Wymagania Flash'a 10
Wedlug tego co jest na stronie Adobe Flash ma raczej male wymagania, ale minimalne wymagania sa na goly system, bez niczego odpalonego w tle.
Wymagania Flash'a 10
Wedlug tego co jest na stronie Adobe Flash ma raczej male wymagania, ale minimalne wymagania sa na goly system, bez niczego odpalonego w tle.