Jestem nowym uzywtkownikiem ubuntu i chciałem wszystkich serdecznie pozdrowic
Prezchodzac do tematu psiadam system Ubuntu 10.04 i mam problem z polaczeniem internetowym poprez modem Huawei E169G w angielskiej 3-ce . Modem jest wykruty przez system , próbowałem połaczyc sie przez global3g ale nic to nie dało... Może cos zle robie, wiec jesli ktos może mi pomóc to bede bardzo wdzieczny.
Dziekuje i pozdrawiam Simos
EDIT:
Nie wiem dlaczego w konfiguracji sieci nie widnieje Wielka Brytania przez co jest problem z polaczeniem modemu Huawei E169g ale mozna polaczenie uzyskac poprzez Włoską 3-ke i smiga całkiem niezle...
A próbowałeś przez NetworkManager? Ja w 9.10 mam na liście "Britain (UK)" oraz sieć "3" i poszedł mi zarówno e1750 jak i e122 (tyle, że na iPlus), z tym, że w 9.10 musiałem wyłączyć flip-flop tych modeli w NM a zainstalować USB-ModeSwitch ale słyszałem, że w 10.04 już to jest naprawione i nie trzeba nic robić - full automatyka.
dk75 pisze:A próbowałeś przez NetworkManager? Ja w 9.10 mam na liście "Britain (UK)" oraz sieć "3" i poszedł mi zarówno e1750 jak i e122 (tyle, że na iPlus), z tym, że w 9.10 musiałem wyłączyć flip-flop tych modeli w NM a zainstalować USB-ModeSwitch ale słyszałem, że w 10.04 już to jest naprawione i nie trzeba nic robić - full automatyka.
Ja w 10.4. w NetworkManager połączylem sie bez problemu z Huawei E156G. skonfigurowalem tylko połaczenie jako poł. komórkowe i poszło.
niestety nie ma tam podglądu na kontrole szybkości intermetu, nad czym ubolewam.
Znacie moze jakis proglam to obserwacji szybkosci internetu?? słyszalem cos o umtsmon ale jeszcze nie instalowalem. Zna ktos jeszcze inny sposób na kontrole szybkosci?
UMTSmon nie jest niestety tylko monitorem - jest głównie programem połączeniowym więc albo NetworkManager albo UMTSmon. Oba na raz połączyć się nie mogą. jak będziesz miał połączenie przez NM to UMTSmon poinformuje cię, że urządzenie zajęte czy niewidoczne (nie pamiętam) i zniknie.
Przydałby się plugin do NM który pokazywałby dBm'y dla połaczeń komórkowych...
A samo zliczanie danych możesz zrobić przez VNSTAT
Witam serdecznie. Proponuję na początek KNemo. Jest to prosty i fajny network monitor. Można sprawdzić prędkości jak i ilość danych wysyłanych jak i pobieranych. Oczywiście ma wiele innych ciekawych funkcji. Pozdrawiam.
Dzieki za rady, napewno wykorzytam w niedalkiej przyszłośći, teraz jednak z braku czasu zostałem zmuszony do powrotu na windows-a... Dopiero zaczłem zabawe z Ubuntu a jako iz mam duzo pracy , nie mam czasu na zabawe z tym systemem, szkoda bo jest dość ciekawy...
Moje problemy na jakie sie natknolem a bez których nie da rady to sterowniki do urzadzenia wielofunkcyjnego Canon MF 4270 (te ze strony Canon , nie działają ) no i mysz bluetooth microsoft-u, która wogóle nie została znaleziona...
Wiem ze to nie na temat ale nie chce zasmiecać forum.