Przesiadka na Ubuntu - zamienniki aplikacji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Przesiadka na Ubuntu - zamienniki aplikacji
bear7 dziękuje za onboard, to jest dużo lepsze od tego co się wcześniej bawiłem.
Dalej zachęcam ludzi aby podzielili się swoimi programikami czy tam linkami do nich, korzystających z dobrodziejstw Tableta PC:)
Dalej zachęcam ludzi aby podzielili się swoimi programikami czy tam linkami do nich, korzystających z dobrodziejstw Tableta PC:)
- joomlafighter
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Przesiadka na Ubuntu nie była bolesna, moja lista zamienników:
- Corel na Inkscape
- Gimp na Gimp
- Thunderbird na Thunderbird
- FF, Chrome i Opera - na FF, Chrome i Opera
- Total Commander na GNOME Commander
- Dreamweaver na BlueFish + Kompozer /w testach/
Dobry adres do poszukania zamienników to /przypadkiem znalezione w sieci/:
http://alternativeto.net/desktop/
Ogólnie przejście poszło gładko. Trochę było pracy z pocztą i zakładkami /dużo przeglądarek, kilka profili/.
- Corel na Inkscape
- Gimp na Gimp

- Thunderbird na Thunderbird
- FF, Chrome i Opera - na FF, Chrome i Opera
- Total Commander na GNOME Commander
- Dreamweaver na BlueFish + Kompozer /w testach/
Dobry adres do poszukania zamienników to /przypadkiem znalezione w sieci/:
http://alternativeto.net/desktop/
Ogólnie przejście poszło gładko. Trochę było pracy z pocztą i zakładkami /dużo przeglądarek, kilka profili/.
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
Zmierzamy do perfekcji ....
Zmierzamy do perfekcji ....
- Neal1024
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Potrzebuje zamieniki do
Kalendarz xp (lub coś co zapisuje jak długo komputer chodzi, ile pobrał prądu, danych itp)
Ventrilo mix
Kalendarz xp (lub coś co zapisuje jak długo komputer chodzi, ile pobrał prądu, danych itp)
Ventrilo mix
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kalendarz xp - ConkyNeal1024 pisze:Potrzebuje zamieniki do
Ventrilo mix
Co do wenta to poszukaj w centrum oprogramowania, coś się znajdzie.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
Szukam odtwarzacza muzyki takiego jak aimp2 tzn. musi mieć shoutcast ora takie efekty jak Reverb oraz Stereo Enhancer. Na tym mi bardzo zależy. Czy istnieje taki program? Jak nie jeden to dwa... byle był. Aktualnie korzystam z Songbirda.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wraz z kupnem laptopa dołączyłem do grona użytkowników Lśniącego Lamparcika.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Czy jest jakiś odpowiednik Opanda Exif dla Linux'a, w którym sprawdzę ilość klapnięć migawki?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Pytanie dość stare, jednak nikt dotychczas nie podał dość dobrego zamiennika ]DeaDBeeF[/B].pave64 pisze: Czy jest jakiś zamiennik dla foobara2000? Najlepiej, żeby też obsługiwał dużo wtyczek do różnych formatów i był jak najbardziej konfigurowalny.
Pozdrawiam
Posiada równie ascetyczny interface i potrafi odtwarzać chyba wszystkie dostępne formaty zapisu dźwięku. Jeżeli ktoś lubi foobar2000, to zapewne polubi także DeaDBeeF.
Instalacja w terminalu banalnie prosta:
sudo add-apt-repository ppa:alexey-smirnov/deadbeef
sudo apt-get update
sudo apt-get install deadbeef
Szukam programów do pobierania plików:
1.menadżer pobierania http/ftp z automatycznym wznawianiem, nawet po restarcie lub dłuższej pauzie, szybki, bezproblemowy i prosty, z obsługą linków które się zmieniają czyli np. dostajemy link http://www.strona.pl/plik, a po kliknięciu jest to http://www.strona.pl/plik/32859y1238ft23hg8. Porządana funkcja - kolejkowanie, ograniczanie prędkości, możliwość podmiany linku, np. pobieram 10mb, wyłączam komputer, następnego dnia dostaję nowy link, zmieniam go i pobieram dalej od tych 10mb. Niemal idealny był GetRight (nowe wersje), jedyny problem, że czasem cały plik usuwał i pobierał od nowa, ale bardzo rzadko. Nie musi mieć GUI ale by się przydało, na razie najlepszy jest wget - nie ma kolejkowania i nie obsługuje tych zmieniający się linków/podlinków.
2. coś do torrentów - proste, bezproblemowe i szybkie, ograniczanie prędkości i ratio, priorytet pobierania, możliwość sprawdzenia poprawności danych, również przy starcie gdybym chciał dokończyć pobierać jakiegoś torrenta, możliwość wybrania które pliki chcemy pobrać, najlepiej dokładne informacje tak jak w utorrent, na razie najlepszy był ktorrent, ale trochę wkurzający, przydałoby się coś w stylu utorrenta, nie musi być GUI, ale tutaj już jeśli by coś było takiego z GUI to biorę.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc, bo chyba tylko tego mi jeszcze brakuje w ubuntu
1.menadżer pobierania http/ftp z automatycznym wznawianiem, nawet po restarcie lub dłuższej pauzie, szybki, bezproblemowy i prosty, z obsługą linków które się zmieniają czyli np. dostajemy link http://www.strona.pl/plik, a po kliknięciu jest to http://www.strona.pl/plik/32859y1238ft23hg8. Porządana funkcja - kolejkowanie, ograniczanie prędkości, możliwość podmiany linku, np. pobieram 10mb, wyłączam komputer, następnego dnia dostaję nowy link, zmieniam go i pobieram dalej od tych 10mb. Niemal idealny był GetRight (nowe wersje), jedyny problem, że czasem cały plik usuwał i pobierał od nowa, ale bardzo rzadko. Nie musi mieć GUI ale by się przydało, na razie najlepszy jest wget - nie ma kolejkowania i nie obsługuje tych zmieniający się linków/podlinków.
2. coś do torrentów - proste, bezproblemowe i szybkie, ograniczanie prędkości i ratio, priorytet pobierania, możliwość sprawdzenia poprawności danych, również przy starcie gdybym chciał dokończyć pobierać jakiegoś torrenta, możliwość wybrania które pliki chcemy pobrać, najlepiej dokładne informacje tak jak w utorrent, na razie najlepszy był ktorrent, ale trochę wkurzający, przydałoby się coś w stylu utorrenta, nie musi być GUI, ale tutaj już jeśli by coś było takiego z GUI to biorę.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc, bo chyba tylko tego mi jeszcze brakuje w ubuntu

-
- Piegowaty Guziec
1) zobacz d4x
2)w zasadzie nie używam, ale transmission?
2)w zasadzie nie używam, ale transmission?
1. d4x miałem już i już nie mam, chyba dlatego, że nie obsługiwał zmiany linków/podlinków, a bez tej funkcji to lepszy jest wget. Sprawdziłem 3tyg temu wszystkie, które były w repozytorium, oprócz chyb a jednego, jedynie jdownloader obsługiwał tę funkcję, ale nie umiał wznawiać! nie wiem co jest nie tak, ale pobrał mi plik kilka razy, pobierał do jakiegoś momentu po czym błąd i od nowa, a wcześniej chyba wznawiał, nie wiem dokładnie bo nie patrzyłem, po dokończeniu pliku pobieranego przez jdownloadera wgetem nie był poprawny, getrichtowe działały bez problemu..
2. hmm, wczoraj się dowiedziałem, że pokazuje nawet dodatkowe informacje, priorytety.. więc rzeczywiście by mógł być, ale może jest coś jeszcze lepszego, tutaj trzeba klikać właściwości, może coś jak w utorrent czy ktorrent (po włączeniu jakiejś schowanej funkcji, raz mi się udało, później już nie) czyli na dole wszystkie informacje, no i transmission ma takie wielkie przyciski i wszystko.. w takim razie na razie wystarczy, ale czekam
2. hmm, wczoraj się dowiedziałem, że pokazuje nawet dodatkowe informacje, priorytety.. więc rzeczywiście by mógł być, ale może jest coś jeszcze lepszego, tutaj trzeba klikać właściwości, może coś jak w utorrent czy ktorrent (po włączeniu jakiejś schowanej funkcji, raz mi się udało, później już nie) czyli na dole wszystkie informacje, no i transmission ma takie wielkie przyciski i wszystko.. w takim razie na razie wystarczy, ale czekam
-
- Wytworny Kaczor
2. Wpisz 'torrent' w centrum oprogramowania i testuj
A może jakiś windowsowy program (Azerus mp.) ma Linuksowy port?

- Heos
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
Zakładam masz na myśli tego Azureusa? http://azureus.sourceforge.net/
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
nikt nie zna takiego programu do pobierania? torrenty rozwiązane, ale http/ftp.. może ktoś umie skonfigurować jdownloadera, żeby pobierał po ludzku?
-
- Wytworny Kaczor
Po ludzku czyli?amadeo pisze:nikt nie zna takiego programu do pobierania? torrenty rozwiązane, ale http/ftp.. może ktoś umie skonfigurować jdownloadera, żeby pobierał po ludzku?
do tego przy próbie pobrania z serwera w którym linki są tymczasowe chomikuj.pl nie potrafił złapać linka i pobrać pliku.. ciężka sprawa z tym, bo to ważna rzecz, sporo jest takich serwerów, wget też sobie nie radzijedynie jdownloader obsługiwał tę funkcję, ale nie umiał wznawiać! nie wiem co jest nie tak, ale pobrał mi plik kilka razy, pobierał do jakiegoś momentu po czym błąd i od nowa, a wcześniej chyba wznawiał, nie wiem dokładnie bo nie patrzyłem, po dokończeniu pliku pobieranego przez jdownloadera wgetem nie był poprawny, getrichtowe działały bez problemu..
-
- Wytworny Kaczor
Musieliby wprowadzić do kget coś w stylu sesji automatycznie przedłużanej, testowałem pod Flashgetem i pliki z chomika też po około 20 minutach "pauzy" nie chcą się dalej pobierać więc to nie wina aplikacji a serwisu. Lekarstwem na to może być pobranie ich programu z chomik.pl i odpalenie go przez Wine.amadeo pisze:do tego przy próbie pobrania z serwera w którym linki są tymczasowe chomikuj.pl nie potrafił złapać linka i pobrać pliku.. ciężka sprawa z tym, bo to ważna rzecz, sporo jest takich serwerów, wget też sobie nie radzi
w kgecie przez jakiś czas działało dodawania linków, ale po kilku sekundach pauzy albo przy pobieraniu wielu plików naraz były błędy, a później już się nie dało nic dodać tak samo jak w jdownloaderze. Lepszy od chomik.pl w wine będzie getright (mam oryginalną starszą wersję, nie ma problemów, ale jednak czasem coś zawiedzie, najlepiej używać nowszej) w wine, ale wolałbym uniknąć wine'a, bo mam słaby sprzęt i nie chcę, żeby mi się strasznie nagrzewał. Getright ma też funkcję zmiany linku już po rozpoczęciu pobierania, więc wystarczy dać nowy po tych 20min. Chomikuj ma takie linki ponieważ nie ma haseł w linkach i chcą się jakoś bronić przed rozpowszechnianiem takich premium linków..
Znalazłem taki MultiGet, ktoś sprawdzał? Jak nie będzie czegoś co działa, to wine+getright..
Znalazłem taki MultiGet, ktoś sprawdzał? Jak nie będzie czegoś co działa, to wine+getright..
-
- Wytworny Kaczor
Multiget również nie radzi sobie z sesjami chomika..
- Lewis
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
Czy istnieje jakiś program do tworzenia menu instalacji na płycie CD/DVD ?
[Tzn. mam np kilka plików instalacyjnych z grami, tworze program który uruchamia menu wyboru grami (po kliknięciu w przycisk rozpoczyna się instalacja wybranej gry) i wypalam to na płytę CD/DVD żeby działało po włożeniu płyty do napędu w PC]
[Tzn. mam np kilka plików instalacyjnych z grami, tworze program który uruchamia menu wyboru grami (po kliknięciu w przycisk rozpoczyna się instalacja wybranej gry) i wypalam to na płytę CD/DVD żeby działało po włożeniu płyty do napędu w PC]