Pływanie filmów, Mplayer nie przechodzi w pełny fullscreen.

Grafika, film, dźwięk.
UBMichal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Pływanie filmów, Mplayer nie przechodzi w pełny fullscreen.

Post autor: UBMichal »

Witam,

wczoraj przesiadłem się z 9.10 na najnowsze 10.04 (32-bitowa). Niestety pojawiły się problemy, z którymi pomimo usilnego szukania nie potrafię sobie poradzić. Używam karty graficznej nVidii na laptopie (GeForce GO 7300), zainstalowane mam najnowsze sterowniki własnościowe. Pierwszy problem to problem pływania klatek filmu (odzielają się od siebie), przerabiałem to już przy okazji 9.10 - wtedy pomogło wyłączenie Compiza teraz niestety nie pomaga, wszystkie opcji synchronizacji w sterownikach są zaznaczone.

Kolejny problem to przy odtwarzaniu Mplayerem i Smplayerem obraz nie przechodzi w pelny fullscreen, powiększa się, ale pozostawia czarną ramkę wokół. Dodatkowo występuje jakby migotanie obrazu podobne do oglądania starego filmu w kinie. Totem i VLC powiększa bez problemów, jednak dalej pozostaje problem pływania. Próbowałem już różnych ustawień kodeków - nie pomaga.

Jako, że jest to podstawowa funkcjonalność jakiej wymagam od systemu zastanwiam się nad powrotem do wersji 9.10...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomekgreen1985
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Pływanie filmów, Mplayer nie przechodzi w pełny fullscreen.

Post autor: tomekgreen1985 »

Kodeki masz zainstalowane? Dzieję się tak na filmach w formacie avi, rmvb czy na wszystkich?
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
tnikiel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Pływanie filmów, Mplayer nie przechodzi w pełny fullscreen.

Post autor: tnikiel »

tomekgreen1985 pisze:Kodeki masz zainstalowane? Dzieję się tak na filmach w formacie avi, rmvb czy na wszystkich?
Zainstalowałem Ubuntu 10.04 z płyty + skrypt na pulpicie "Skonfiguruj Lamparcika".

Wszystko chodzi wyśmienicie na monitorze 19" - każdy film avi, mkv... na full screen idzie płynnie. A gdy obraz przeniosę na telewizor 37" pojawiają się problemy!

Z czego to wynika?

Jestem początkowym użytkownikiem linuxa i bardzo mi na tym zależy bo nie chce wracać na windowsa:)
Proszę o jakieś sugestie.

EDIT:
tnikiel pisze:Zainstalowałem Ubuntu 10.04 z płyty + skrypt na pulpicie "Skonfiguruj Lamparcika".

Wszystko chodzi wyśmienicie na monitorze 19" - każdy film avi, mkv... na full screen idzie płynnie. A gdy obraz przeniosę na telewizor 37" pojawiają się problemy!

Z czego to wynika?

Jestem początkowym użytkownikiem linuxa i bardzo mi na tym zależy bo nie chce wracać na windowsa:)
Proszę o jakieś sugestie.
Ale gafa, przepraszam, pomyliłem post, myślałem, że tomekgreen1985 odpowiedział na mojego posta, ale już trudno, może też mnie pomoże:)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”