Kłódka przy ikonie programu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kłódka przy ikonie programu
Witam
Mam problem z zainstalowniem programu PonyProg. Otóż po rozpakowniu programu pwstała wersja z rozszerzeniem .tar.gz. ja poleceniem alien przekonwerterowałem na rozszerzenie .deb ponieważ uważałem, że łatwiej się instaluje. Powstała ikona z nazwą programu ale obok jest "zmknięta kłódka", co ona oznacza ?
Po kliknięciu na ikonę program się instaluje , ale nie mogę go znależć.
Przy poleceniu WYSZUKAJ PLIKI znajduje ikony na pulpicie.
Proszę o pomoc jako, że nie jestem znawcą UBUNTU.
Mam problem z zainstalowniem programu PonyProg. Otóż po rozpakowniu programu pwstała wersja z rozszerzeniem .tar.gz. ja poleceniem alien przekonwerterowałem na rozszerzenie .deb ponieważ uważałem, że łatwiej się instaluje. Powstała ikona z nazwą programu ale obok jest "zmknięta kłódka", co ona oznacza ?
Po kliknięciu na ikonę program się instaluje , ale nie mogę go znależć.
Przy poleceniu WYSZUKAJ PLIKI znajduje ikony na pulpicie.
Proszę o pomoc jako, że nie jestem znawcą UBUNTU.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Odp: Kłódka przy ikonie programu
Program 'alien' konwertuje pliki binarne a nie spakowane źródła programu do postaci binarnej.Otóż po rozpakowniu programu pwstała wersja z rozszerzeniem .tar.gz. ja poleceniem alien przekonwerterowałem na rozszerzenie .deb
Możesz przekonwertować paczkę z rozszerzeniem *.rpm na *.deb.
Pliki .tar.gz zawierają spakowane źródła programów które można instalować wg. instrukcji zawartej wewnątrz w pliku 'install' lub 'readme'.
PS poczytaj http://www.digipedia.pl/man/doc/view/alien.1/
-
- Piegowaty Guziec
Bardzo dziekuję za odpowieź. Tak istnieje tam INSTAL i występują trzy polecenia:
# make
# bin/ponyprog2000
# make install
Jak to użyć ? myślę, że w terminalu ścieżkę dostępu trzeba też podawać.
Mam go na pulpicie. Jeżeli możesz to podpowiedz.
Dzięki.
# make
# bin/ponyprog2000
# make install
Jak to użyć ? myślę, że w terminalu ścieżkę dostępu trzeba też podawać.
Mam go na pulpicie. Jeżeli możesz to podpowiedz.
Dzięki.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
Co to za program? Może jest w repozytorium lub ktoś zrobił paczki .deb i można łatwo zainstalować.
Instalowanie ze źródeł może być trudne na początek, dlatego polecam poszukanie paczek lub repozytorium.
Instalowanie ze źródeł może być trudne na początek, dlatego polecam poszukanie paczek lub repozytorium.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za pdpowiedzi, poszukam.
- ffatman
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
@yokoon: program alien konwertuje pakiety .rpm i .tgz na .deb, robi to przez sudo więc pli wynikowy oznaczony jest kłódką, jako że nie ty a root jest jego właścicielem.
Nie każdy .tar.gz jest .tgz - nic dziwnego zatem, że nieumiejętnie korzystając z alien poniosłeś fiasko.
"Jak to użyć?" W ogóle tego nie używaj, naucz się najpierw podstawowej obsługi systemu zanim zaczniesz próbować instalować dziwadełka.
@Adlatus: Nie mieszaj, program alien nie konwertuje plików binarnych a paczki a skrót .tar.gz nie oznacza "zawieram źródła". Tar.gz może zawierać i źródła i binarki.
Nie każdy .tar.gz jest .tgz - nic dziwnego zatem, że nieumiejętnie korzystając z alien poniosłeś fiasko.
"Jak to użyć?" W ogóle tego nie używaj, naucz się najpierw podstawowej obsługi systemu zanim zaczniesz próbować instalować dziwadełka.
@Adlatus: Nie mieszaj, program alien nie konwertuje plików binarnych a paczki a skrót .tar.gz nie oznacza "zawieram źródła". Tar.gz może zawierać i źródła i binarki.
Ubuntuoptymista w oczekiwaniu na XFCE 4.14.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
A w 'paczkach' co znajdziesz?Nie mieszaj, program alien nie konwertuje plików binarnych a paczki
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Takiej bzdury to Tadek z Ramonesem by nawet nie wymyślili...ffatman pisze: Nie każdy .tar.gz jest .tgz - nic dziwnego zatem, że nieumiejętnie korzystając z alien poniosłeś fiasko.
Wracaj na idg, tam się przynajmniej do czegoś przydasz.