nVidia GeForce GO 6150 TV Out - ekran TV czarno-biały
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
nVidia GeForce GO 6150 TV Out - ekran TV czarno-biały
Witam
Ostatnio próbowałem podłączyć laptopa do telewizora poprzez kabel S-Video - Euro (SCART) i elegancko wszystko szło na początku, komp znalazł telewizor i wszystko elegancko, jednak pojawił się problem, a mianowicie czarno-biały ekran. Próbowałem przestawiać opcje w nvidia-settings, ale to jednak nic nie dało. Sprzęt jest standardowy-laptopowy:
AMD Sempron 2100+ Mobile
512 MB RAM
nVidia GeForce GO 6150 128 MB
nie sprawdzałem niczego więcej, bo nie mam pojęcia co może być nie tak.
O ! Telewizor to Sony Bravia.
Ostatnio próbowałem podłączyć laptopa do telewizora poprzez kabel S-Video - Euro (SCART) i elegancko wszystko szło na początku, komp znalazł telewizor i wszystko elegancko, jednak pojawił się problem, a mianowicie czarno-biały ekran. Próbowałem przestawiać opcje w nvidia-settings, ale to jednak nic nie dało. Sprzęt jest standardowy-laptopowy:
AMD Sempron 2100+ Mobile
512 MB RAM
nVidia GeForce GO 6150 128 MB
nie sprawdzałem niczego więcej, bo nie mam pojęcia co może być nie tak.
O ! Telewizor to Sony Bravia.
- rryk
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: nVidia GeForce GO 6150 TV Out - ekran TV czarno-biały
ja z tym walczyłem dawno temu lecz poległem po prostu nie mogłem sobie z tym poradzić i oglądałem w czarno białym kolorze XD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
teoretycznie są dwa problemy
1-TELEWIZOR..................ustawić tv out w komputerze (np program nvtv out) na pal zeby byl kolor
2-KABEL..........................lub twój kabel połączeniowy nie zawiera wszystkich potrzebnych połączeń lub zawiera ich za duzo
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic956669.html
ps.
reszta swiata korzysta zapewne z HDMI ktorego nie bedzie w starszym sprzecie
ja korzystam z wyjscia svideo i wejscia scart do tv i u mnie przygotowanie kabla zgodnie z rysunkiem na linku pomoglo jezeli chodzi o kolor
1-TELEWIZOR..................ustawić tv out w komputerze (np program nvtv out) na pal zeby byl kolor
2-KABEL..........................lub twój kabel połączeniowy nie zawiera wszystkich potrzebnych połączeń lub zawiera ich za duzo
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic956669.html
ps.
reszta swiata korzysta zapewne z HDMI ktorego nie bedzie w starszym sprzecie
ja korzystam z wyjscia svideo i wejscia scart do tv i u mnie przygotowanie kabla zgodnie z rysunkiem na linku pomoglo jezeli chodzi o kolor
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Wiem, że temat bardzo stary, ale może komuś pomogę.
Mi kolor się pojawił po zrobieniu tego: http://camp0s.altervista.org/sVideo/how_to.htm
Mi kolor się pojawił po zrobieniu tego: http://camp0s.altervista.org/sVideo/how_to.htm
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: nVidia GeForce GO 6150 TV Out - ekran TV czarno-biały
Witam. Sory, że odgrzebuje stary temat.
Mianowicie mam taki problem, że mam xorg skonfigurowanego ok. Jest kolor. Ale zawsze po uruchomieniu komputera od nowa, muszę się zalogować, kliknąć detect displays, potemm wybrać tv z listy i podać opcję TwinView. Obraz pojawia się na telewizorze, tylko, że czarnobiały. Potem albo logout i login, lub ctrl+alt+backspace. wtedy dopiero mam kolory i tak z każdym resetem.
Moje pytanie czy da się, zrobić na stałe, żeby w momencie wykrywania odrazu ładował odpowiedni tryb PAL.
P.S. Dodatkowo klawisz funkcyjny do zmiany ekranu nie działa prawidłowo (z tego co kojarze to w dużo starszej wersji sterownika ostatni raz działał)
Mianowicie mam taki problem, że mam xorg skonfigurowanego ok. Jest kolor. Ale zawsze po uruchomieniu komputera od nowa, muszę się zalogować, kliknąć detect displays, potemm wybrać tv z listy i podać opcję TwinView. Obraz pojawia się na telewizorze, tylko, że czarnobiały. Potem albo logout i login, lub ctrl+alt+backspace. wtedy dopiero mam kolory i tak z każdym resetem.
Moje pytanie czy da się, zrobić na stałe, żeby w momencie wykrywania odrazu ładował odpowiedni tryb PAL.
P.S. Dodatkowo klawisz funkcyjny do zmiany ekranu nie działa prawidłowo (z tego co kojarze to w dużo starszej wersji sterownika ostatni raz działał)
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: nVidia GeForce GO 6150 TV Out - ekran TV czarno-biały
Ja kiedyś dostałem oryginalny kabel od producenta w zestawie, tv był ze średniej półki a tez miałem czarno biały obraz i nic nie szlo z tym zrobić.
http://www.webmind.com.pl